Home > Νέα > Ο βουλευτής Δ. Κυριαζίδης από του βήματος της Βουλής Κατήγγειλε τη μεθόδευση για συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Ο βουλευτής Δ. Κυριαζίδης από του βήματος της Βουλής Κατήγγειλε τη μεθόδευση για συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Ο βουλευτής Δ. Κυριαζίδης από του βήματος της Βουλής

Κατήγγειλε τη μεθόδευση για συγχώνευση

του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

 

 

 

ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ της κυβέρνησης για την συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το αγγλόφωνο μεταπτυχιακού χαρακτήρα θεωρητικής κατεύθυνσης Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλε από του βήματος της Βουλής, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Όπως είπε ο κ. Κυριαζίδης, «η Κυβέρνηση, ακολουθώντας την πάγια ιδεοληπτική και ψηφοθηρική τακτική της, προχωρά χωρίς διάλογο με τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, χωρίς μελέτες και παρά την αντίθετη άποψη της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, στην «επίταξη» των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας, δημιουργώντας μια τραγελαφική-επικίνδυνη κατάσταση, χωρίς προοπτική και διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελλοντικών πτυχιούχων της Ανώτατης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης».

«Το πρόχειρο και σκόπιμο του εγχειρήματος αυτού (τόνισε ο κ. Κυριαζίδης), ομολογείται στο άρθρο 34 του χθεσινού  Νομοσχεδίου  του Υπουργείου Παιδείας, καθότι βάσει αυτού δημιουργείται Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου μέχρι 31/12/2020 να μελετηθούν οι προϋποθέσεις ίδρυσης αυτόνομου Πανεπιστημίου (ΑΕΙ)   Τεχνολογικής κατεύθυνσης στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του ΤΕΙ ΑΜΘ και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, κατήγγειλε «όλη αυτή τη μεθόδευση, η οποία ακολουθήθηκε πιο προκλητικά και μεθοδευμένα για τα ΤΕΙ Α.Μ.Θ., προκειμένου να διαλυθούν  και να συγχωνευτούν στο Αγγλόφωνο μεταπτυχιακού χαρακτήρα θεωρητικής κατεύθυνσης Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο Υπουργός Παιδείας σύστησε μια επιτροπή με μέλη δικής του κατ΄ εξοχήν επιλογής, εξαιρώντας εσκεμμένως και τεχνηέντως μέλη από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Η επιτροπή αγνοώντας, ως  ήταν επόμενο, επιστημονικά δεδομένα και όχι μόνο, οδήγησε τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου και καθηγητή διεθνούς κύρους κ. Κώστα Γραμμένο σε παραίτηση».

Όπως επισημαίνεται επίσης σε ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του, «δια της Κοινοβουλευτικής αυτής παρέμβασής του ο Βουλευτής προσπάθησε, πριν το όλο σχέδιο έλθει στη Βουλή προς ψήφιση, να προκαταλάβει την νομοθέτηση του επιχειρούμενου εκτρωματικού και διαλυτικού, για την Περιφέρεια και ειδικότερα για το Νομό μας, κυβερνητικού εγχειρήματος (διάλυση των ΤΕΙ Α.Μ.Θ.), προτείνοντας συνάμα προς τον Υπουργό Παιδείας να αποσυρθεί αυτό, ώστε να τύχει μελέτης και εφαρμογής και στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. το άρθρο 34 του ήδη ψηφισθέντος Νομοσχεδίου, δηλαδή η ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου (ΑΕΙ) τεχνολογικής κατεύθυνσης. Άλλωστε σε προηγμένες χώρες λειτουργούν παρόμοια πανεπιστήμια προς διασφάλιση των πάντων (π.χ. εύρυθμη λειτουργία, εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων κλπ). Δυστυχώς η κυβέρνηση αντ’ αυτού προχωρά στην κατασκευή βιομηχανιών παραγωγής πτυχίων  για λαδόκολλα».