Home > νέα > Όχι στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Δράμας στην Τράπεζα της Ελλάδος

Όχι στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Δράμας στην Τράπεζα της Ελλάδος

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Όχι στη μεταφορά των ταμειακών

διαθέσιμων του Δήμου Δράμας

στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ομόφωνη υπερψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΕ ΚΑΤΑΠΕΙΓΟΝ κάλεσμα συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητήσει και να πάρει απόφαση για το θέμα της «μεταφοράς διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις ομάδες λογαριασμών Νο 250 – Κοινού Κεφαλαίου  του Ν.2469/97 και Νο 260 – Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Η συνεδρίαση του σώματος ξεκίνησε με την οριακή πλειοψηφία των 17 δημοτικών συμβούλων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι απουσίαζε πλήρως η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή». Καλεσμένοι επίσης στη συνεδρίαση του σώματος, ήταν ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας κ. Αλεξανδρίδης και η διευθύντρια κα. Ουζούνη.

Το θέμα έχει εμφανιστεί και πάλι για δεύτερη φορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το 2015 είχε προβεί τότε σε παρόμοια ενέργεια. Ο εισηγητής της δημοτικής αρχής, αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, ανέλυσε διεξοδικά το ζήτημα, αναφερόμενος αρχικά στο ότι η προθεσμία μεταφοράς των χρημάτων του Δήμου, λήγει σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017.

Αρχικά ο κ. Σολάκης, έκανε αναφορά στη νομοθεσία του 2015, λέγοντας ότι ο πρώτος νόμος 4323/2015 προέβλεπε υποχρεωτικότητα των Δήμων για τη μεταφορών των ποσών στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στη συνέχεια αυτός άλλαξε με τον 4325/2015, όπου αφαιρέθηκε η λέξη «υποχρεωτικότητα» και προστέθηκε η λέξη «δυνητικότητα», που σήμαινε ότι, αν οι Δήμοι έβρισκαν καλύτερο επιτόκιο από αυτό που θα έδινε η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μετέφεραν τα χρηματικά τους διαθέσιμα. Υπενθυμίζουμε ότι τότε ο Δήμος Δράμας, όπως και πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα αντέδρασαν έντονα και αρνήθηκαν.

Πρόσφατα, έφτασε έγγραφο στο Δήμο Δράμας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο θέτει ως «υποχρεωτικότητα» των Δήμων, καταργώντας ουσιαστικά άτυπα το νόμο 4325/2015 περί «δυνητικότητας», ενώ όπως είπε ο αντιδήμαρχος, «απειλεί» ακόμα και με μείωση μέρους του χρηματικού ποσού των ΚΑΠ που δίνονται κάθε χρόνο στους Δήμους.

Dimotiko symb 01 Ν

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Σολάκης ανέφερε ότι στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, είναι κατατεθειμένο μεγάλο μέρος των χρημάτων του Δήμου (3.277.420 ευρώ) και είναι αυτό το οποίο ζητείται επί της ουσίας από την κυβέρνηση, έχει ένα αρκετά υψηλό επιτόκιο, μεγαλύτερο από αυτό που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σολάκης αναφέρθηκε στα χρηματικά ποσά που βρίσκονται σε διάφορες τράπεζες:

-EUROBANK 287.902,68 ευρώ, τα οποία αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, τα οποία είναι και εξαιρέσιμα από τις παραπάνω διατάξεις και δεν μπορούν να πειραχθούν.

– Ένας λογαριασμός στη Συνεταιριστική Τράπεζα (Συν.Τρ.), 2.786,29 ευρώ, αφορούν προνοιακά επιδόματα για διάφορες διορθώσεις που γίνονται. Εξαιρούνται από το νόμο.

– Δεύτερος λογαριασμός στη Συν.Τρ. που δεν εξαιρείται, έχει 3. 277.420,40 ευρώ.

– Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσό 5.176.002, 99 ευρώ, εξαιρείται από το Νόμο.

– Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 34.350,25 ευρώ, αφορά μισθοδοσία και άμεσες ανάγκες. Εξαιρείται από το Νόμο.

– Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 5.297,43 ευρώ, επίσης για προνοιακά επιδόματα. Εξαιρείται από το νόμο.

– Τράπεζα Πειραιώς, με 30.707,09 ευρώ. Αφορά πληρωμές οφειλετών, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στη Συν. Τράπεζα.

Το σύνολο όλου του ποσού ανέρχεται στο ποσό των 8.814.667,13 ευρώ. Αυτά είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Δράμας σήμερα.

Dimotiko symb 02

Συνεταιριστική Τράπεζα

Αναφορικά με το ποσό που θα μπορούσε να παρθεί από την γενική κυβέρνηση και δεν εξαιρείται και βρίσκεται στη Συν. Τρ. Δράμας, τα 3. 277.420,40 ευρώ, από αυτά είναι ενταλματοποιημένα για διάφορες πληρωμένες, 567.885,35 ευρώ. Βρίσκονται στη διαδικασία πληρωμές για διάφορες προμήθειες και συμβάσεις. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν επίσης υποχρεώσεις συμβατοποιημένες για έργα εντός του 2017, ποσού ύψους 989.660 ευρώ και άλλα διάφορα ποσά προς εκταμίευση κτλ.

Ο κ. Σολάκης, σημείωσε ότι από αυτά τα χρήματα ο Δήμος Δράμας παίρνει υψηλότερο επιτόκιο από τη Συν. Τρ., το οποίο όπως είπε, είναι υψηλότερο από αυτό που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Με πρόσφατη επιστολή της μάλιστα η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας προς το Δήμο Δράμας, δεσμεύεται ότι θα έχει τα χρήματα αυτά στα ταμεία της, προσφέροντας υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Έτσι, ο νόμος δίνει το δικαίωμα να μπορεί να διαφυλάξουν οι Δήμοι τα χρήματά τους, εφόσον το επιτόκιο είναι υψηλότερο. Το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται στην τραπεζική αγορά.

Σε συζήτηση που έγινε αργότερα, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Συν. Τράπεζας Δράμας κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι σήμερα το επιτόκιό της προς το Δήμο Δράμας, αγγίζει τα 3,22, ενώ αυτό που κυμαίνεται στην αγορά από τις λοιπές συστημικές τράπεζες είναι το 1,20.

 

Η αντιπολίτευση

Σε γενικότερο επίπεδο, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, εξέφρασαν επίσης την αρνητικότητά τους προς την μεταφορά των διαθέσιμων του Δήμου Δράμας στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπήρξε γενικότερα η τάση, να στηριχθεί μεν η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, καθώς η ίδια «αιμοδοτείται» από τους Δραμινούς και το Δήμο και επενδύει μόνο τοπικά στο Νομό Δράμας.

Αν και υπήρξε διάθεση, κυρίως από τις Αριστερές θέσεις του σώματος (Στεφανίδης, Ηλιόπουλος), να ερευνηθεί κατά πόσο θα μπορούσε ο Δήμος να βρει υψηλότερο επιτόκιο σε άλλες συστημικές – εμπορικές τράπεζες.

 

Ομόφωνα

Τέλος, η πρόταση της δημοτικής αρχής: «Να μην μεταφέρουμε τα διαθέσιμα του Δήμου Δράμας στην Τράπεζα της Ελλάδας», υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.