Home > νέα > Οκτώ βυθιζόμενοι κάδοι για την ανάπλαση της οδού 19ης Μαΐου μικρής χωρητικότητας !

Οκτώ βυθιζόμενοι κάδοι για την ανάπλαση της οδού 19ης Μαΐου μικρής χωρητικότητας !

Πέρασε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας

Οκτώ βυθιζόμενοι κάδοι για την ανάπλαση

της οδού 19ης Μαΐου μικρής χωρητικότητας!

► Πρόκειται για υποέργο του ΒΑΑ στην περιοχή ανάπλασης

► Ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται για δεύτερή φορά με τον έναν και μοναδικό προμηθευτή

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΡΘΕ για δεύτερη φορά στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας και πέρασε κατά πλειοψηφία, με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, η έγκριση σχεδίου όρων δημοπράτησης για το έργο προμήθειας συστήματος βυθιζόμενων κάδων – μεταφερόμενων κάδων μεγάλου όγκου για επιδεικτικές δράσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τις 270.040 ευρώ με τον ΦΠΑ και είναι υποέργο που εντάσσεται στο μεγάλο έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Δράμας. Περιοχή παρέμβασης του έργου, είναι η ανάπλαση της οδού 19ης Μαΐου, όπου και θα τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι κάδοι όταν αγοραστούν.

Ο διαγωνισμός γίνεται για δεύτερη φορά, καθώς αρχικά η τιμή δεν ήταν συμφέρουσα για το Δήμο Δράμας και ζητήθηκε για δεύτερη φορά από τον ίδιο προμηθευτή – ανάδοχο, να δώσει καλύτερη τιμή. Να σημειωθεί ότι ο προμηθευτής είναι ένας, που εισάγει τους συγκεκριμένους κάδους από χώρα των Βαλκανίων.

Παραμένοντας στο έργο, τα προς προμήθεια είδη, όπως αναγράφεται και στο σκεπτικό του διαγωνισμού, είναι δύο:  1. Ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός κάδος (φωτοβολταϊκό press container) και 2. ένα πλήρης σύστημα τριών υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων με όλα τα παρελκόμενα σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του έργου, επί της ουσίας πρόκειται για οκτώ πλήρη συστήματα τριών υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι, τα οκτώ συστήματα των τριών κάδων το κάθε ένα, θα τοποθετηθούν σε οκτώ σημεία επί της οδού 19ης Μαΐου στην πόλη της Δράμας. Το κάθε σύστημα θα αποτελείται από έναν κάδο για σύμμεικτα (πράσινο), από έναν κάδο για ανακύκλωση (μπλε) και από έναν  κάδο για ανακύκλωση γυαλιού. Σύνολο δηλαδή 24 κάδοι.

Bythizomenos kados

Οι σημερινοί μεταλλικοί βυθιζόμενοι κάδοι

επί των οδών Εθνικής Αμύνης και Σμύρνης κάτω από την πλατεία Ελευθερίας

Στις τεχνικές προδιαγραφές που δίνει ο προμηθευτής, ορίζεται οι κάδοι αυτοί είναι πλαστικοί και όχι μεταλλικοί, έχουν χωρητικότητα 1.100 λίτρων (σχετικά μικρή ανάλογα με τους γνωστούς βυθιζόμενους κάδους), ενώ δεν περιλαμβάνεται μηχανισμός συμπίεσης των απορριμμάτων όπως οι γνωστοί βυθιζόμενοι.

Αναφορικά με το οικονομικό μέρος, ο ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός κάδος κοστίζει 49.774,19 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, ενώ το πλήρες σύστημα των 3 κάδων έχει κόστος 21.000 ευρώ ανά μονάδα και συνολικά 168.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ 24% αγγίζει τις 52.265,81 ευρώ.

Μειοψήφησε η αντιπολίτευση

Όπως σημειώσαμε παραπάνω, η έγκριση σχεδίου όρων δημοπράτησης επαναληπτικού διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το παραπάνω έργο, πέρασε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Μειοψήφησαν σ’ αυτό ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, επί τους συνόλου των παρόντων. Θετικές ψήφους έδωσαν οι κ.κ. Σολάκης, Ψαρράς, Καρυοφυλλίδου.

Δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο του ο κ. Μλεκάνης και σύμφωνα με το πρακτικό, είπε ότι «το σύστημα δεν είναι λειτουργικό και δεν ζητούνται εγγυήσεις και αποδεικτικά στοιχεία από τον ανάδοχο ότι έχει τοποθετηθεί και έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά για εύλογο διάστημα χρόνου».

Διαφωνεί επίσης με την «τοποθέτηση των βυθιζόμενων πλαστικών κάδων οι οποίοι δεν είναι συμπιεζόμενοι. Διότι θα παρουσιάζουν συχνά ζημιές – καταστροφές και επίσης η αποκομιδή θα πρέπει να είναι πάρα πολύ συχνή, διότι ο όγκος των απορριμμάτων που δέχονται είναι περιορισμένος και ο αριθμός τους επίσης, και έτσι σε μία τόσο όμορφη περιοχή που θα γίνει με την ανάπλαση της 19ης Μαΐου θα έχουμε τα απορριμματοφόρα να πηγαινοέρχονται τέσσερις και πέντε φορές την ημέρα για να αδειάζουν αυτούς κάδους και τα απορρίμματα να είναι έξω από τους κάδους».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Μλεκάνης, ότι «οι κάδοι δεν είναι συμβατοί με τα απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος και θα χρειαστούν παρεμβάσεις στα απορριμματοφόρα κάτι πού θα δυσκολέψει γενικότερα την λειτουργία του συστήματος αποκομιδής . Και συμπληρωματικά έτσι όπως μπαίνουν οι όροι δημιουργείται η υπόνοια ότι πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό και αμφιβάλλω εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός προμηθευτές που μπορούν να ανταποκριθούν στον διαγωνισμό».

Ο επίσης μειοψηφών κ. Στεφανίδη, σημείωσε ότι συμφωνεί με τον κ. Μλεκάνη.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Μλεκάνης, επεσήμανε τη διαφορά των δύο συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας, λέγοντας ότι αυτοί είναι μεταλλικοί και έχουν επτά με δέκα φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα, ενώ θα έχουμε φθορές στους κάδους επειδή θα είναι πλαστικοί.

Σε άλλο σημείο, επεσήμανε ότι είναι λίγα τα 8 σημεία σε μια τέτοια ανάπλαση και οι κάδοι θα γεμίζουν πολύ γρήγορα, ενώ εξήγησε ότι παρόμοιo σύστημα τοποθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη και δεν λειτούργησε ποτέ. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής του συγκεκριμένου συστήματος και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος ο διαγωνισμός να είναι φωτογραφικός. Όσον αφορά τον πρώτο διαγωνισμό, τονίζει ότι αρχικά ο διαγωνιζόμενος είχε δώσει χειρότερη προσφορά στο Δήμο Δράμας από αυτήν που είχε δώσει σε άλλο Δήμο, και η Επιτροπή Διαγωνισμό του Δήμου της απέρριψε. Επί της ουσίας, ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται προκειμένου ο προμηθευτής να δώσει καλύτερη προσφορά.