Home > νέα > Ολοκληρώθηκε άλλος ένας επιτυχημένος κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου στην Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

Ολοκληρώθηκε άλλος ένας επιτυχημένος κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου στην Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

 

Με διδάσκοντα, τον τ. Λυκειάρχη κ. Γ. Χατζόπουλο

Ολοκληρώθηκε άλλος ένας επιτυχημένος κύκλος μαθημάτων

ποντιακής διαλέκτου στην Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουνίου, στα γραφεία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, η εκδήλωση που σήμανε και ουσιαστικά την λήξη των φετινών μαθημάτων διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου. Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά τα μαθήματα, ενώ διδάσκων είναι ο τ. Λυκειάρχης και συνεργάτης του «Πρωινού Τύπου», κ. Γεώργιος Χατζόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, ενώ στη συνέχεια τους μοιράστηκαν τρία βιβλία. Το μεγάλο λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου, το συμπλήρωμα του Λεξικού και η Γραμματική της Ποντιακής Διαλέκτου.

Η διδασκαλία της ποντιακής

διαλέκτου από τον κ. Χατζόπουλο

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο κ. Χατζόπουλος επεσήμανε ότι το επίπεδο των συμμετεχόντων στα μαθήματα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου ήταν αρκετά υψηλό, καθώς οι ίδιοι είναι πτυχιούχοι ανωτάτων σπουδών. «Ήταν πολύ ανεβασμένο το επίπεδο φέτος. Το μάθημα μπορώ να πω ότι γινόταν στα πλαίσια πανεπιστημιακής διδασκαλίας, διότι δεν αρκεστήκαμε μόνο στην κατανόηση του κειμένου, αλλά προχωρήσαμε και στην γλωσσολογική, την συντακτική αλλά ακόμη και στην κοινωνική διάσταση που είχαν τα κείμενα. Δηλαδή, μέσα από εκεί βλέπαμε και την εθνική ζωή, την ψυχολογία των κατοίκων του Πόντου, τον ελληνισμό ο οποίος διαπνεόταν μέσα από την ζωή τους και γενικά δόθηκε μια τέτοια ευρύτητα στη διδασκαλία ώστε τα παιδιά να ικανοποιούνταν».

Σε ότι αφορά στην κατανόηση και την υιοθέτηση της ποντιακής διαλέκτου από κάποιον που επιθυμεί να εντρυφήσει, ο κ. Χατζόπουλος, ανέφερε ότι πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη διάλεκτο γεγονός που οφείλεται στα πολλά ιδιώματά της.

«Διαφορετικά λένε μια λέξη στην Τραπεζούντα, αλλιώς στην Σαμψούντα κλπ. Έπρεπε λοιπόν όλα αυτά κανείς να τα συνθέσει για να αποδώσει το πλήρες νόημα. Εκείνο όμως το οποίο ιδιαίτερα με ενδιέφερε ήταν να συνδέσω τις ποντιακές λέξεις με τις αρχαίες ελληνικές. Να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια συνέχεια της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με την ποντιακή διάλεκτο.

Βέβαια, δεν παύουν να παρεισφρύουν και ξένες λέξεις, όπως είναι οι τουρκικές, περσικές, αραβικές, βενετικές, ρωσικές. Αυτό είναι φυσιολογικό, διότι ο Πόντος ήταν ένα σταυροδρόμι λαών, ήταν ένας τόπος με έντονη εμπορική κίνηση, τα καράβια της Δύσης κατέφθαναν συνεχώς στα λιμάνια του Πόντου για να παίρνουν τα εισοδήματα.

Επίσης, τα μεταλλεύματα, τα οποία έβγαιναν από τα μεταλλεία του Πόντου, διοχετεύονταν στην Ευρώπη και στήριζαν την βιομηχανία της Ευρώπης.

Άλλωστε όλη αυτή η δημιουργική κίνηση που παρατηρούνταν στον Πόντο, ήταν εκείνη η οποία κίνησε θα έλεγα την αντίδραση των Ευρωπαίων, οι οποίοι ήθελαν να μπουν στην αγορά της Μικράς Ασίας, την οποία είχε στα χέρια της ο Πόντος και κατά ένα μέρος η Αρμενία. Έπρεπε λοιπόν να φύγουν αυτοί από την μέση. Για να φύγουν από την μέση έπρεπε να προχωρήσουν στη γενοκτονία. Έτσι λοιπόν, έστειλαν οι Γερμανοί δυο στρατηγούς και οι Άγγλοι ένα ναύαρχο. Οι στρατηγοί οργάνωσαν τον τουρκικό στρατό κανονικά, στη συνέχεια τον ενίσχυσαν, και στο παιχνίδι μπήκαν και οι Ρώσοι, οι οποίοι ενίσχυσαν με οπλισμό  αλλά και με χρήματα τον Κεμάλ. Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο σημείο που ο ελληνισμός της Ανατολής ξεριζώνεται».

Μάλιστα ο κ. Χατζόπουλος μιλώντας για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι λάθος να λέμε ότι τα θύματα ήταν 353.000. Τα θύματα ήταν εκατομμύρια. Το λέω αυτό διότι έχει γραφτεί ένα βιβλίο από έναν καθηγητή, ο οποίος δίδασκε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος ανέβαζε τον πληθυσμό της Μικράς Ασίας σε 24 εκατ. Έλληνες. Και ερχόμαστε το 1922 να καταφθάνουν στην Ελλάδα ημιθανείς, χιλιοπληγωμένοι, 1,5 εκατομμύριο».

Η πρόεδρος της Μέριμνας

Ποντίων Κυριών Δράμας

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κα. Λίζα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των μαθημάτων διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου, και εξέφρασε την επιθυμία των συμμετεχόντων για την συνέχιση των μαθημάτων και την επόμενη χρονιά.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς υπήρξε αμείωτο το ενδιαφέρον τον μαθητριών μας. Ήταν ένας εξαιρετικός δάσκαλος ο κ. Χατζόπουλος, και θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί ήταν αφιλοκερδής η προσφορά του. Είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιούνται τα μαθήματα, τα οποία γίνονται στα γραφεία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας».