Home > νέα > Ολοκληρώθηκε το συμπόσιο της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

Ολοκληρώθηκε το συμπόσιο της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

Ολοκληρώθηκε το συμπόσιο

της Επιστημονικής Εταιρείας

«Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

Στο επίκεντρο όλων η υποστήριξη του σύγχρονου ογκολογικού ασθενή

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία το Αντικαρκινικό Συμπόσιο, το οποίο διεξήχθη στην πόλη μας από την Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο της πόλης μας, «Κούρος». Το αντικαρκινικό συμπόσιο, διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», η οποία έχει ιδρυθεί από Δραμινούς γιατρούς και επιστήμονες και διεξάγεται κάθε χρόνο στη Δράμα, εξαιτίας του ότι η περιοχή μας έχει τα περισσότερα, αναλογικά με τον πληθυσμό, κρούσματα νεοπλασιών.

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Συμποσίου, συμμετείχαν με εισηγήσεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας, οι οποίοι ανέπτυξαν θέματα τα οποία αφορούσαν στην πολυπλοκότητα της υποστήριξης του σύγχρονου ογκολογικού ασθενή, καθώς και τις δυνατότητες και δυναμικές από τις δομές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι εισηγήσεις των συνέδρων που αναπτύχθηκαν, αφορούσαν επιγραμματικά στα παρακάτω θέματα: Προκλήσεις στη σύγχρονη ογκολογική πράξη, η υποστήριξη των ασθενών υπό χημειοθεραπεία, η προσφερόμενη ογκολογία στην Ανατολική Μακεδονίας: Προβληματισμού και προοπτικές, τα μεγάλα βήματα της ανοσολογίας στις μέρες μας, από τη διάγνωση στην θεραπεία, οι παθογοανατόμοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και ο νεοπλασματικός ασθενής και οι κοινωνικές δομές.

Η προσέλευση του κοινού ήταν σημαντική, εκτός από το αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό που παραβρέθηκε, ενώ συμμετείχαν και  σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια του αντικαρκινικού συμποσίου, υπήρξαν αρκετές ιατρικές ανακοινώσεις πάνω στα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο, αλλά και τους καρκινοπαθείς ασθενείς, ενώ παράλληλα έγιναν συζητήσεις, οι οποίες αφορούσαν στα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ογκολογικός ασθενής.

Το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης χαιρετισμό απεύθυναν οι πρόεδροι της Αντικαρκινικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο», κ.κ. Σάββας Παπαδόπουλος και Χαράλαμπος Ανδρεάδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, κ. Ευγενία Σαραφίδου, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, κ. Νικόλαος Λιάτσης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο βουλευτής Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Χαρά Κεφαλίδου, και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης.

DSC02503

Ο κ. Λιάτσης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην βελτίωση της εικόνας του Νοσοκομείου Δράμας από την άποψη των παροχών στους ασθενείς, καθώς και στην προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου. «Υπάρχει σαφής ένδειξη δημιουργίας ενός θετικού κλίματος προσδοκίας στους εργαζόμενους με την συστηματική ενίσχυση του ΕΣΥ, η οποία μπορεί να αντιστρέψει την μετανάστευση και το ιατρικό brain drain (διαρροή εγκεφάλων). Εντείνουμε τις προσπάθειες μας, προκειμένου να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο της Δράμας και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Δεν υπάρχει κανένας ανασφάλιστος πλέον, που προσέρχεται στο Νοσοκομείο της Δράμας, και δεν εξυπηρετείται μόνο με το ΑΜΚΑ του. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για την κοινωνία, και πόσο μάλιστα για την δημοκρατία.

Οφείλω να πω ότι εκμεταλλευτήκαμε το ΕΣΠΑ στο έπακρον. Ήδη αυτή την εβδομάδα, παραλαμβάνουμε το πρώτο πρόγραμμα, από προηγούμενη προγραμματική περίοδο  155.000 ευρώ σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ουσιαστικά είναι τεχνολογικός εξοπλισμός, που θα διευκολύνει το έργο των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Το καινούριο πρόγραμμα, των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην αντικατάσταση όλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του μαγνητικού τομογράφου. Η Δράμα θα έχει και μαγνητικό τομογράφο, και δεν θα χρειάζεται κανένας Δραμινός να φεύγει από την πόλη του και τον Νομό του, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Θα δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε το Νοσοκομείο μας, να αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οργανισμό και δεν θα χρειάζεται κανένας Δραμινός να φεύγει από την πόλη του».

Παράλληλα, ο κ. Λιάτσης, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης του Συμποσίου και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ του Νοσοκομείου Δράμας και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Σύμφωνα με την συνεργασία αυτή, το ερχόμενο καλοκαίρι, θα βρεθούν στην πόλη μας, Αμερικανοί φοιτητές της ιατρικής προκειμένου να εκπαιδευτούν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, από Έλληνες ιατρούς. Πρόκειται για τρία γκρουπ φοιτητών όπως υποστήριξε ο κ. Λιάτσης, όπου με την παρουσία τους για την εκπαίδευση τους στην πόλη μας, θα ενισχύσουν σημαντικά την τοπική κοινωνία και «πλέον το Νοσοκομείο μας θα αρχίσει να ενισχύει το όνομά του, με όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του συστήματος απαιτούν παρεμβάσεις, ριζικές αναδιοργανώσεις και ανασχεδιασμό διαδικασιών».

Από την πλευρά του ο κ. Πλωμαρίτης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου, μίλησε για το δύσκολο πολιτικά και οικονομικά σκηνικό που βιώνουμε, ενώ για τον τομέα της υγείας υποστήριξε ότι αιμορραγούσε το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εκπροσωπώντας την πολιτεία, μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικά και οικονομικά περιβάλλον, εγγυάται στην πράξη και το έδειξε τα δυο προηγούμενα χρόνια, ότι από κανέναν ασθενή δεν θα λείψει το φάρμακο όσο και αν κοστίζει αυτό. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ασφαλισμένους, αλλά και για τους ανασφάλιστους . Δεν ήρθα εδώ για να πω τι έκανε η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας, δεν είναι η ώρα ούτε ο χώρος αυτός. Θα πρέπει να πω όμως, ότι πήραμε ένα σύστημα που αιμορραγούσε και αυτή τη στιγμή κοιτώντας τους πολίτες και τους εργαζόμενους στα μάτια μπορούμε να πούμε ότι σταματήσαμε την αιμορραγία και ξεκινάμε την ανάταξη του συστήματος, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον οικονομικά και πολιτικά».

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα του Νοσοκομείου και την ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στις όποιες επαφές κάνει με αρμόδιους προκειμένου να ασκήσει πίεση για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στη Δράμα, λαμβάνει συνεχώς την ίδια παρατήρηση ως απάντηση. «…Μου λένε πως πρέπει να υπάρξουν επιστημονικά τεκμήρια …». Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως αναμένει να δει την ανταπόκριση που θα έχει το αίτημα της Δράμας για Ογκολογική Κλινική, όταν μετά από χρόνια αποδειχθεί με στοιχεία πως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών της Δράμας είναι ο μεγαλύτερος της χώρας σε αναλογία με τον πληθυσμό του Νομού. «Γι’ αυτό κι έχω αναφέρει επιτακτικά ότι όχι αύριο, αλλά σήμερα θα πρέπει να γίνει αυτό το κομμάτι. Θεωρώ ότι η πόλη της Δράμας θα έπρεπε να έχει Ογκολογικό».

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Συμποσίου, υπήρχε και έκθεση φωτογραφίας,  από την κα. Μαρία Λαμπροπούλου, Αν. Καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας. Η έκθεση, περιλάμβανε απλές μικροσκοπικές ιστολογικές εικόνες ρουτίνας, που τα κύτταρα άθελά τους σχηματίζουν εικόνες και παραστάσεις, που θα μπορούσαν να είναι κομμάτια αποτυπωμένα σε πίνακες ζωγραφικής. Είναι αφιερωμένη σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι μάχονται και αντιμετωπίζουν τις σοβαρές περιπέτειες υγείας, όπως ο καρκίνος, με θάρρος και αξιοπρέπεια.

Το Συνέδριο, διεξήχθη με την υποστήριξη των Δραμινών γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, με την συμπαράσταση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας και με την αρωγή τοπικών φορέων, όπως της Περιφέρειας, του Δήμου Δράμας και όλων των Δήμων του Νομού, της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας καθώς και με την πολύτιμη βοήθεια απλών πολιτών και διαφόρων τοπικών Συλλόγων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *