Home > Πρώτο Θέμα > Ομόφωνα το πρόγραμμα τουριστικής προβολής Δήμου Δράμας

Ομόφωνα το πρόγραμμα τουριστικής προβολής Δήμου Δράμας

Ομόφωνα το πρόγραμμα τουριστικής προβολής Δήμου Δράμας

Καραμπατζάκης: «Για να έχουμε αποτελέσματα

στον τουρισμό, θα πρέπει να επενδύσουμε χρόνο και χρήμα…»

► Ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου για την προβολή του τουριστικού προϊόντος του νομού Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ το πρωί της Τρίτης 12 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Η Επιτροπή αποτελείται από στελέχη της δημοτικής αρχής, όπου προήδρευσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού και Τουρισμού κ. Καραμπατζάκης, αλλά και εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας (κ.κ. Καλλίας και Αλατζάς), του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας (κ. Σκουλίδης κ.α.), το Επιμελητήριο Δράμας (κ. Σαμαράς), από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (κα. Καβάκα), το Ν.Τ. Δράμας του ΤΕΕ (κ. Παράσχου) και ο κ. Παπαεμμανουήλ δημοτικός σύμβουλος.

Ο κ. Καραμπατζάκης παρουσίασε το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Δράμας για το 2019, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι, «τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες ενδυνάμωσης της διαφημιστικής εικόνας της Δράμας και της προβολής της ως τουριστικό προορισμό.  Η Δράμα χαρακτηρίζεται από πολλές ευκαιρίες. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η ύπαρξη ανεκμετάλλευτων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων. Η απουσία του μαζικού τουρισμού ευνοεί την ανάπτυξη ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή».

Αναφορά έκανε επίσης ο κ. Καραμπατζάκης, στις τουριστικές και πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Δράμας, όπως είναι το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, την Ονειρούπολη, τη Δραμοινογνωσία, το Dramaica Youth Festival, το Καρναβάλι Χωριστής, το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ξηροποτάμου, τα Ελευθέρια, την Ανθοκομική, τη Γιορτή Βιβλίου και άλλες.

Από τη συζήτηση που έγινε, διαφάνηκε η ανάγκη ενός συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα μπορεί να συντονίζει ίσως δράσεις και προβολές στον τουριστικό τομέα για όλο το νομό, όπως και η απουσία του νομού Δράμας, από το γενικότερο πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, από τις εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κ.α.

Η Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα το τουριστικό πρόγραμμα του Δήμου Δράμας για το 2019.

 

Καραμπατζάκης: Γόνιμη συζήτηση

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» μετά το πέρας της συζήτησης, έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού και Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης. Ερωτώμενος αρχικά για τη συζήτηση που έγινε σχετικά με το πρόγραμμα τόνισε:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα ανοιχτά θέματα που έχουμε στον τουρισμό, τόσο στο Δήμο Δράμας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού και της Περιφέρειας. Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα το αντικείμενο και γνωρίζουμε ότι για να έχουμε αποτελέσματα, θα χρειαστεί να επενδύσουμε και χρόνο και χρήμα σε βάθος χρόνου»

Αναφερόμενος στην Ένωση Ξενοδόχων, είπε ότι «γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια με την Ένωση Ξενοδόχων  τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Τους συμπαραστεκόμαστε και ακολουθούμε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜΘ.  Ευελπιστούμε ότι, με τα έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί στο Δήμο Δράμας και αφορούν την ανάπτυξη του ψηφιακού συστήματος από το ΒΑΑ, αλλά και το γεωπάρκο που είναι στον ορεινό όγκο, μαζί με την προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων, να χαράξει αυτή την ενιαία πολιτική στην περιοχή της Δράμας και σύντομα ν’ αρχίσουμε να έχουμε μετρίσιμα αποτελέσματα».

 

Η συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ

Από αυτά που ακούστηκαν στη συζήτηση της Επιτροπής Τουρισμού κ. Καραμπατζάκη, διαφάνηκε ότι υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα – προβλήματα. Το ένα, ότι υπάρχει μια έλλειψη συνεργασίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει τη Δράμα σε κάποιες εκδηλώσεις και εκθέσεις και το δεύτερο είναι η αδυναμία που έχουμε, για την τουριστική προβολή του τόπου μας.

«Ο τουρισμός αλλά και η προβολή του τουριστικού προϊόντος, είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Ακόμα κι εγώ δεν είμαι ειδικός και επαγγελματίας αυτού του χώρου. Άρα, από την πλευρά μας, αυτό που κάνουμε οι αιρετοί, είναι να φροντίζουμε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσει οποιαδήποτε συνεργασία.

Γι’ αυτό είπα ότι έχουμε αναγνωρίσει αυτά τα θέματα. Κι αυτά που αναφέρατε είναι ζητήματα του συνολικού προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τα έχουμε αναγνωρίσει και προσπαθούμε να τα γιατρέψουμε.

Άρα δουλεύουμε τουλάχιστον εμείς τώρα σε τοπικό επίπεδο συντονισμένα, με αργά και σταθερά βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που θα προκύψουν για τα επόμενα χρόνια».

Για το ζήτημα της έλλειψης συνεργασίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ;

«Το ζήτημα της συνεργασίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ, είναι αλήθεια ότι λόγω της καθυστέρησης της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικά ο προγραμματισμός που έχει γίνει και επειδή εξαιτίας της θέσης του αντιδημάρχου που κατείχα, γνωρίζω ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τον τουρισμό, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.

Το παράπονο που έχει η περιοχή μας και όχι μόνο ο Δήμος Δράμας, είναι ότι δεν καλούμαστε να συμμετέχουμε έστω και στις δράσεις οι οποίες γίνονται, και αφορούν τον γενικότερο σχεδιασμό του τουρισμού. Αυτό που εμείς επιζητούμε, είναι, τη συμμετοχή σε τέτοιες διαδικασίες, τον συντονισμό των υπαλλήλων μας με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, την ανταλλαγή εμπειριών και φυσικά, ότι η συμμετοχή σε εκθέσεις είναι μια προστιθέμενη αξία για τους ανθρώπους του τουρισμού».

Διαφάνηκε επίσης κ. Καραμπατζάκη, η ανάγκη να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο για τον τουρισμό στο Νομό Δράμας.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει γενικότερα τη διαχείριση του τουρισμού σε όλες τις περιοχές. Οι περιοχές που έχουν πολύ μεγαλύτερο όγκο τουριστών, δηλαδή νιώθουν την πίεση της επισκεψιμότητας, έχουν δημιουργήσει τέτοιες δομές.

Άρα εμείς εδώ, θέλουμε να δημιουργήσουμε τουριστική κίνηση και να δεχθούμε αυτή την πίεση στη συνέχεια. Επομένως δεν μπορούμε να συγκριθούμε με αυτές τις περιοχές, αλλά μπορούμε να μεταφέρουμε τεχνογνωσία και να δημιουργήσουμε τέτοιες δομές. Οι δομές αυτές, έχει αποδειχθεί και είναι λογικό επειδή έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να είναι ευέλικτες.

Άρα θα πρέπει να είναι ιδιωτικού τύπου, να είναι πιο ευέλικτες και προσπαθούμε να βρούμε αυτή τη μορφή, ώστε και να μπορεί να προσφέρει, τόσο ο Δήμος Δράμας, όσο και οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, με ένα νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο. Έτσι δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, ποια θα είναι αυτή η βέλτιστη πρακτική.

Έχουμε φυσικά καταλήξει στην αξιοποίηση του εργαλείου που έχουμε και είναι η «Αναπτυξιακή Δράμας». Εξαιτίας της κρίσης όμως, όλες αυτές οι δομές, και η «Αναπτυξιακή Δράμας», για πολύ καιρό ταλαιπωρήθηκαν λόγω του ότι δεν υπάρχει η σωστή χρηματοροή των  προγραμμάτων. Όλες αυτές οι δομές, στηρίζονται σε προγράμματα. Όταν έχεις πολύ  τουρισμό, στηρίζονται στα λεφτά που έρχονται από τους επισκέπτες. Γιατί αυτά είναι δημοτικά τέλη, άρα υπάρχουν αντίστοιχα ανταποδοτικά έσοδα που μπορούν να δαπανηθούν σε τέτοια θέματα.

Αυτό είναι μια αλυσίδα. Από τη συζήτηση εδώ, το διαπιστώσατε κι εσείς, ότι το κλίμα είναι θετικό μέσα στην Επιτροπή, γιατί στόχος είναι η Δράμα. Επομένως, πιστεύω ότι αυτά θα ωριμάσουν και αν επανέλθει ο ιδιωτικός τομέας σε εποχές προ δεκαετίας, θα μπορέσουν κι αυτοί να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».