Home > νέα > Ορίστηκαν για πρώτη φορά Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης σε Δράμα και Ξάνθη για την Αφρικανική Πανώλη

Ορίστηκαν για πρώτη φορά Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης σε Δράμα και Ξάνθη για την Αφρικανική Πανώλη

Ορίστηκαν για πρώτη φορά Ζώνες

Προστασίας και Επιτήρησης σε Δράμα

και Ξάνθη για την Αφρικανική Πανώλη

 

Είναι η πρώτη φορά που οι κτηνιατρικές αρχές προχωρούν στον ορισμό Ζώνης Προστασίας και Ζώνης Επιτήρησης για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας.

Πριν από δέκα ημέρες, έγινε καταγραφή κρούσματος Αφρικανικής Πανώλης σε αγριόχοιρο στο χωριό Mochure της Βουλγαρίας, πιο συγκεκριμένα στις 24/10/2019, σε απόσταση 1.2 km από τα ελληνικά σύνορα. Από χθες μπαίνουν σε εφαρμογή και τα επιπρόσθετα μέτρα αναφορικά με τις μετακινήσεις των χοίρων, την επιτήρηση της νόσου σε εκμεταλλεύσεις χοίρων και στους άγριους χοίρους που έλαβαν με αποφάσεις τους οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης.

Πιο αναλυτικά, με αποφάσεις των δυο κτηνιατρικών υπηρεσιών, ορίστηκε Ζώνη Προστασίας και Ζώνη Επιτήρησης στην Π.Ε. Δράμας και Ζώνη Επιτήρησης στην Π.Ε. Ξάνθης. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι είναι η πρώτη φορά από το 2004 που τέθηκε σε εφαρμογή το «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)», στο οποίο ορίζονται ζώνες προστασίας και επιτήρησης εντός των ελληνικών συνόρων.

Ζώνη Προστασίας, ορίζεται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων με κέντρο το σημείο που εντοπίστηκε ο θετικός αγριόχοιρος στο χωριό Mochure της Βουλγαρίας, που εκτείνεται σε βάθος 1,5 km περίπου χιλιομέτρων, από τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα. Αντίστοιχα Ζώνη Επιτήρησης, ορίζεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Τα ακριβή όρια των ζωνών δίνονται με συντεταγμένες σημείων στις σχετικές αποφάσεις.

Μέτρα για τους κυνηγούς

Στις παραπάνω ζώνες, οι κυνηγοί θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν, ασθενή ή νεκρό αγριόχοιρο στο δάσος, νεκρά ή τραυματισμένα ζώα (αγριόχοιρους ή οικόσιτους χοίρους) στο οδικό δίκτυο, και ζώα (Αγριόχοιρους) με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα).

Επιπλέον, σημαντικό είναι οι κυνηγοί να συνεργάζονται με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για τη λήψη δειγμάτων από τους αγριόχοιρους με σκοπό την εργαστηριακή τους εξέταση.

Μέτρα βιοπροφύλαξης

Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, επιβάλλονται μέτρα βιοπροφύλαξης, μέσω των οποίων απαγορεύεται η απόρριψη στο περιβάλλον με υπολείμματα θηραμάτων αγριόχοιρων. Ακόμη, ο χώρος αφαίρεσης των σπλάχνων των θηραμάτων περιορίζεται ώστε να μην επιτρέπεται η πρόσβαση των κυνηγετικών σκύλων. Επίσης, τα σπλάχνα και τα εντόσθια απορρίπτονται μόνο αφού χλωριωθούν και ποτέ δεν χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Επιπλέον, απαγορεύεται η σίτιση των κυνηγετικών σκύλων με πτώματα νεκρών αγριόχοιρων, ενώ παράλληλα το θήραμα και το κρέας του θα πρέπει να τοποθετείται σε αποθηκευτικό χώρο όπου τα άλλα ζώα δεν έχουν πρόσβαση.

Επισημαίνεται ακόμη, ότι αποφεύγεται κατά το δυνατόν η επαφή ζώων (π.χ. σκυλιών) με το θήραμα, ενώ ο εξοπλισμός, τα υποδήματα και το όχημά που χρησιμοποιήθηκαν στο κυνήγι, θα πρέπει να απολυμαίνονται επί τόπου μετά το τέλος του κυνηγιού, ενώ ο ιματισμός θα πρέπει να οδηγείται απευθείας για καθαρισμό και απολύμανση.

Τέλος, τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση η μετακίνηση θηραμάτων αγρίων χοίρων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος (κρεοπωλεία, τεμαχιστήρια κρέατος κλπ.) καθώς και σε εκμεταλλεύσεις χοιρινών.

Στους παραβάτες της παρούσας, θα επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4235/2014 και του Π/Κ.