Home > Πρώτο Θέμα > Ουδέν νεότερο από το μέτωπο της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης Κατατέθηκαν 20.000 αιτήσεις και μέχρι από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν υπάρχει τίποτα άλλο

Ουδέν νεότερο από το μέτωπο της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης Κατατέθηκαν 20.000 αιτήσεις και μέχρι από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν υπάρχει τίποτα άλλο

Μια μικρή ελπίδα για τις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ

Ουδέν νεότερο από το μέτωπο

της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης

Κατατέθηκαν 20.000 αιτήσεις και μέχρι από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν υπάρχει τίποτα άλλο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, είχε ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης το περασμένο φθινόπωρο και αγγίζει όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του Covid-19.

Ανάλογα με τους εργαζόμενους που απασχολεί κάθε επιχείρηση, θα μπορούσε να επιχορηγηθεί από 2.000 ευρώ μέχρι και 15.000 ευρώ και αναλυτικότερα:

Από μηδέν (0)(F1) έως και έναν (1) εργαζόμενο   –  2.000 ευρώ.

Από δύο (2) έως και πέντε (5) εργαζόμενους   –  3.500 ευρώ.

Από έξι (6) έως και δεκαπέντε (15) εργαζόμενους  –  6.500 ευρώ.

Από δεκαέξι (16) έως και είκοσι (20) εργαζόμενους – 10.000 ευρώ.

Από είκοσι ένα (21) έως και σαράντα εννέα (49)(F2) εργαζόμενους (σε ΕΜΕ) – 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είχαν δει επίσημα το φως της δημοσιότητας, ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, όπου μέχρι τότε περισσότερες από 19.000 επιχειρήσεις από όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης είχαν υποβάλλει αιτήσεις για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

Οι επιχειρήσεις αυτές, ανήκουν κυρίως στους κλάδους του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης, της μεταποίησης, των κατασκευών, των ελεύθερων επαγγελμάτων, των μεταφορών, της ενημέρωσης και άλλες.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 90 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η κατάθεση των αιτήσεων έχει καταληκτική ημερομηνία 18 Μαρτίου 2021.

Την ευθύνη του προγράμματος έχει η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ. Και όπως πληροφοριακά έχει αναφερθεί, στα μέσα Δεκεμβρίου 4.000 αιτήσεις βρισκόντουσαν στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, ενώ περισσότερες από 1.000 έχουν ήδη λάβει την τελική έγκριση, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι πληρωμές.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα νεότερο γύρω από το όλο πρόγραμμα. Στο Νομό Δράμας, πολλά είναι τα παράπονα από τους επαγγελματίες του λιανεμπορίου, από καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, που διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ειδοποιηθεί για τίποτα.

Από Δευτέρα οι πρώτες ειδοποιήσεις

Οι τελευταίες πληροφορίες που έχει ο «Πρωινός Τύπος», είναι ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις χρηματικών ποσών θα αρχίσουν να αποστέλλονται στους δικαιούχους από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, καθώς υπήρχαν προβλήματα στην εταιρεία που διαχειρίζεται το σχετικό πληροφοριακό σύστημα.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πάντως, και κυρίως αυτές που ανήκουν στο λιανεμπόριο και άλλες, κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να κρατηθούν όρθιες. Τα προβλήματα από τις επαναλαμβανόμενες καραντίνες που έχει προκύψει είναι πάρα πολλά, οι επαγγελματίες αδυνατούν να επιβιώσουν και οι ελάχιστες ημέρες όπου μπορούν να δουλέψουν, δεν είναι ικανές να συντηρήσουν επιχειρήσεις, οικογενειακά έξοδα και ανάγκες επιβίωσης.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι υπάρχουν και κάποια προβλήματα με τη διοίκηση του ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, καθώς και η έλλειψη προσωπικού, γεγονότα που αναφέρονται ως λόγοι καθυστέρησης στη διεκπεραίωση μεταξύ άλλων.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, το ζήτημα της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ τέθηκε προ ημερών στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, στις 18 Ιανουαρίου 2021, από τους έξι Προέδρους των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπου συζητήθηκε και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Α.Μ.Θ. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. και με την βαθιά πεποίθηση ότι αυτή πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας αποτάθηκε πλέον στον Υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας τη συνδρομή του στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ως προς την επίλυση των θεμάτων, τη διασφάλιση της συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. και της αποτελμάτωσης της, ώστε αυτή να λειτουργήσει πλέον ουσιαστικά προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας».