Home > Παλιά Δράμα > Παλιά Δράμα Ο Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Δράμας

Παλιά Δράμα Ο Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Δράμας

 

Ο Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Δράμας

Στον ανατολικό τομέα της πόλεως της Δράμας και στη συμβολή των οδών Γαληνού και Φιλίππου, βρίσκεται ο επιβλητικός ιερός ενοριακός Ναός των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων.

IEROS NAOS 12 APOSTOLON DRAMAS 1935 - PALIA DRAMA copyIEROS NAOS AGION DODEKA APOSTOLON

Η ιστορία του Ναού

Ενδιαφερόμενοι για το ιστορικό του Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστόλων, συναντήσαμε μια σύντομη αναφορά η οποία μας πληροφορεί τα εξής: «Στη θέση που είναι χτισμένος ο Ναός σήμερα, παλαιότερα υπήρχε μουσουλμανικό τζαμί, κατάλοιπο της μακραίωνης Τουρκοκρατίας. Μετά την έλευση των προσφύγων (1923), στο χώρο αυτό φυλάσσονταν τα ιερά κειμήλια, τα οποία έφεραν οι Μικρασιάτες από την εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Ανδριανουπόλεως (εικόνες, ιερά σκεύη, κ.α…). Ο Ναός των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων που υπήρχε στην Αδριανούπολη (ο οποίος υφίσταται μέχρι και σήμερα στην Ανατολική Θράκη της Τουρκίας), ήταν το όραμα των προσφύγων, να χτίσουν ένα νέο Ναό, που να τους θυμίζει την αλησμόνητη πατρίδα τους. Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1972, από τον τότε Μητροπολίτη Δράμας, Διονύσιο Κυράτσο. Στις 18 Δεκεμβρίου 1977, έγιναν τα εγκαίνια του Ναού από τον ίδιο Μητροπολίτη. Πολλά από τα κειμήλια τα οποία βρισκόντουσαν στο Ναό (άμβωνας, δεσποτικός θρόνος, παλαιές ιερές εικόνες, ξυλόγλυπτα βημόθυρα, κ.α..) σήμερα βρίσκονται στο εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας».

Στην αναφορά αυτή ο συντάκτης παραλείπει να μας πει πως μετά την κατεδάφιση του τζαμιού ανεγέρθηκε Χριστιανικός Ναός προς τιμή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και ο οποίος παρέμεινε μέχρι της ανεγέρσεως του νέου, όπως φαίνεται στην φωτογραφία μας.

Στο βάθος ο παλαιός Ναός και μπροστά αίθουσα για τελετές μνημοσύνων.

Φυσικά, όλα έχουν αλλάξει. Έχει αλλάξει ακόμη και η οδός Γαληνού. Όπως θα διακρίνει ο αναγνώστης μας αριστερά της φωτο υπάρχει ένα τοιχίο. Εκεί υπήρχε  ένα ποταμάκι που οι πηγές βρίσκονταν περίπου στη διασταύρωση Αδριανουπόλεως και Γαληνού. Το νερό που κατέβαινε έφθανε μέχρι τη διασταύρωση Γαληνού και Φιλίππου και στη συνέχεια με υπόγεια διαδρομή ξαναέβγαινε στη Βεργίνας.

( Η φωτο είναι από το αρχείο του αείμνηστου Βας. Πασχαλίδη δικηγόρου, ιστορικού και συνεργάτη του «ΠΤ»).