Home > Νέα > Παρουσίαση δράσεων για την ανάδειξη της πολύπλευρης σημασίας της αρχαίας Εγνατίας Οδού (Via Egnatia)

Παρουσίαση δράσεων για την ανάδειξη της πολύπλευρης σημασίας της αρχαίας Εγνατίας Οδού (Via Egnatia)

Από την Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Παρουσίαση δράσεων για την ανάδειξη

της πολύπλευρης σημασίας

της αρχαίας Εγνατίας Οδού (Via Egnatia)

 

Την παρουσίαση των επιτυχημένων δράσεών τους για την ανάδειξη της πολύπλευρης σημασίας της αρχαίας Εγνατίας Οδού (Via Egnatia) πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή 31 Αυγούστου, οι «Οψόμεθα εις Φιλίππους», σε μια εκδήλωση της Αντιπεριφέρειας Καβάλας – στο πλαίσιο των γενικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης “Via Egnatia”.
Στην αίθουσα “Νικόλαος Μάρτης” του Διοικητηρίου Καβάλας, στελέχη των “Οψόμεθα” παρουσίασαν σε εκπροσώπους φορέων και κοινό τις ποικίλες δράσεις της Ομάδας μας για την ανάδειξη και ευρύτερη προβολή της μεγαλύτερης και ασφαλέστερης οδού του αρχαίου κόσμου, που διέσχιζε μεγάλο μέρος της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώνοντας τη Δύση με την Ανατολή.
Οι “Οψόμεθα” έχοντας κατανοήσει εξ αρχής την σπουδαιότητα της ανάδειξης αυτού του θησαυρού -που διασχίζει την περιοχή μας με ορατά κι αξιοθαύμαστα ίχνη ακόμα- εργάζονται συστηματικά για την διάσωση, την ανάδειξη και την προβολή όποιου στοιχείου σχετίζεται με την Εγνατία Οδό.

Και τα απτά αποτελέσματα αυτών των δράσεων παρουσίασαν δημόσια, αποσπώντας επαινετικά σχόλια από όσους παρακολούθησαν την εκτενή κι εμπεριστατωμένη παρουσίαση.
Τις επιτυχημένες δράσεις για την ανάδειξη της πολύπλευρης σημασίας της αρχαίας Εγνατίας Οδού (Via Egnatia), παρουσίασαν στο κοινό τρεις εισηγητές (κι ενεργά μέλη της Ομάδας μας): ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου (ηλεκτρονικός/ειδικός στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών-GIS), η Αγγελική Κόμσιου (αρχαιολόγος – ξεναγός) και ο Γιάννης Ζαλίδας (βοτανολόγος).
Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου εντυπωσίασε με την πολύμηνη κι εξαιρετική δουλειά του για την Χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας Οδού (από την αρχαία Άργιλο/Αμφίπολη μέχρι το Ακόντισμα/Νέα Καρβάλη Καβάλας). Η εργασία του βασίστηκε σε επιτόπια έρευνα, αλλά και σε πολύπλοκα συστήματα γεωγραφικής καταγραφής (GIS, δορυφορικές λήψεις κι αναλύσεις), καθώς και σε αρχαίους ή νεώτερους ελληνικούς και ξένους χάρτες (με απεικονίσεις της Εγνατίας Οδού και της ευρύτερης περιοχής μας). Χάρη στην εργασία αυτή αποδεικνύεται περίτρανα πως η αρχαία Εγνατία Οδός διαπερνά ακόμα και σήμερα σαν μια “σπονδυλική στήλη” την περιοχή μας, ενώνοντας τόπους και πολιτισμούς.
Η Αγγελική Κόμσιου, επικέντρωσε τη δική της εργασία στους ανθρώπους που συνέδεσαν τη ζωή και την δράση τους με την Εγνατία Οδό στην περιοχή μας. “Η Εγνατία Οδός από τον Στρυμόνα στο Νέστο – Στα ίχνη αυτών που την διέσχισαν”: Από τον Απόστολο Παύλο, που διέσχισε την Εγνατία Οδό φτάνοντας πρώτα στους Φιλίππους για να διαδώσει τη νέα θρησκεία του Χριστιανισμού το 49μ.Χ. στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέχρι -αρκετούς αιώνες αργότερα- τον τραγικό Νικηφόρο Βασιλάκιο (βυζαντινός άρχοντας που επαναστάτησε στη Μακεδονία κατά της κεντρικής διοίκησης της Κωνσταντινούπολης και -κατ’ εντολήν του Αυτοκράτορα- τυφλώθηκε στη σημερινή περιοχή “Βασιλάκι” -πάνω από τα Αμισιανά Καβάλας- που φέρει τ’ όνομά του έως τώρα)!
Μια άλλη διάσταση της Εγνατίας Οδού και της περιοχής που την περιβάλλει έδωσε στην παρουσίασή του ο βοτανολόγος μας Γιάννης Ζαλίδας, που αναφέρθηκε εκτενώς στην χλωρίδα του Παγγαίου και του Πάρκου Φιλίππων (Πεδιάδα Φιλίππων): “Σπάνια και Μοναδικά φυτά της παγκόσμιας χλωρίδας κατά μήκος της Αρχαίας Εγνατίας Οδού”.
Με τον δικό του, μοναδικό, τρόπο τράβηξε το ενδιαφέρον των παρισταμένων στα σπάνια φυτά και λουλούδια της περιοχής γύρω από την Εγνατία Οδό -μερικά απ’ αυτά κυριολεκτικά μοναδικά στον κόσμο! Μάλιστα, συνόδευσε όσα είπε όχι μόνο με οπτική κι ακουστική απόλαυση, αλλά και με γευστική κι αρωματική εμπειρία, χάρη σε αφεψήματα (βασισμένα και σε φυτά που είχε μόλις παρουσιάσει) που είχε προετοιμάσει για όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση!
Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση μιας μικρής “βιντεο-ταινίας” από την τελευταία δράση των “Οψόμεθα” πρόσφατα, με συμμετοχή πλήθους μελών και φίλων της Ομάδας, “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου”. Μια διαδρομή από το ύψωμα του Αγίου Σίλα Καβάλας μέχρι το Βαπτιστήριο της Λυδίας. Την επιμέλεια του βίντεο είχε το νεαρό μέλος των “Οψόμεθα” Γιάννης Μηλιάδης, που σύνθεσε και πρωτότυπη μουσική ειδικά γι’ αυτή την μικρή ταινία!