Home > νέα > Παρουσίαση εφαρμογής για κατάθεση προτάσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Δράμας

Παρουσίαση εφαρμογής για κατάθεση προτάσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Δράμας

 

Διαβούλευση για αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων

Παρουσίαση εφαρμογής για κατάθεση

προτάσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος

και Υδροοικονομίας Π.Ε. Δράμας

Συνάντηση χθες ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών, που έχουν άμεση σχέση με τη διαχείριση του νερού στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην «Αίθουσα της Αυτοδιοίκησης», με πρωτοβουλία του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρ. Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας –  Θράκης.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων 11 και 12 που βρίσκονται στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην ΠΕ Δράμας, καθώς έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την αναθεώρηση.

Στη συνάντηση πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν άμεση σχέση με τη διαχείριση του νερού, εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού Δράμας, εκπρόσωποι και πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ν. Δράμας καθώς και εκπρόσωποι από τη ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας, καθώς και ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Λιθηρόπουλος.

Malkakis

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Μαλκάκης

Στο θέμα αναφέρθηκε αρχικά ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας κ. Μαλκάκης, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε και την σχετική διαδικτυακή εφαρμογή. Μέσω αυτής, και συγκεκριμένα μέσα από τη διαδικτυακή διεύθυνση http://arcg.is/2noOuPK, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει προτάσεις για διάφορα σημεία που παρουσιάζονται σε έναν «ζωντανό» χάρτη και άμεσα αυτές να εμφανιστούν στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας. Να σημειώσουμε ότι, η εφαρμογή αφορά σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και όχι μόνο στη Δράμα, που σημαίνει ότι κάθε ενδιαφερόμενος από όλη την Περιφέρεια μπορεί να καταθέσει προτάσεις.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Μαλκάκης, σημείωσε ότι «η συνάντηση αφορά το θέμα των Διαχειριστικών Σχεδίων της Λεκάνης Απορροής για τα υδατικά διαμερίσματα όλης της Ελλάδας. Στη δική μας Περιφέρεια υπάρχουν δύο υδατικά διαμερίσματα, τα οποία έχουν ένα ΦΕΚ, στο οποίο ορίζει τα πλαίσια και τους κανόνες της διαχείρισης του νερού.

Με την έννοια ότι, τόσο αυτοί που χρησιμοποιούν το νερό για διάφορες χρήσεις για πόσιμο, για ύδρευση, για οποιαδήποτε άλλη χρήση, όσο κι αυτοί που ρίχνουν απόβλητα σ’ αυτό.

Οπότε, αυτός ο νόμος, αυτά τα διαχειριστικά σχέδια, ορίζουν μόνο το πλαίσιο για την προστασία των νερών, καθώς αυτός είναι ο κύριος στόχος. Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, το Υπουργείο κάνει τη διαβούλευση με διάφορους φορείς, για όλους τους ενδιαφερόμενους, που είτε το χρησιμοποιούν είτε δυνητικά θα το ρυπάνουν, να πουν τις προτάσεις τους, οπότε να γίνει η αναθεώρηση για τα  ήδη υφιστάμενα, που είναι η πρώτη φορά που εγκρίθηκαν αυτά πριν από τέσσερα χρόνια. Κι αυτό, έγινε γιατί υπήρχε θέμα προστίμων προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σ’ αυτά τα πλαίσια εμείς ως υπηρεσία η οποία δέχεται πολλά παράπονα, είμαστε κοντά στους αγρότες, στους διαχειριστές του νερού, να δώσουμε λύσεις στο κομμάτι της δικής μας αρμοδιότητας, που είναι ελεγκτικός μόνο, κάναμε μια εφαρμογή και φωνάξαμε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να συζητήσουμε μαζί τους αυτό το θέμα των προτάσεων και διαφόρων παραλείψεων που έχουν διαπιστώσει σ’ αυτά τα διαχειριστικά σχέδια, να μαζευτούν όλοι να βγάλουν τεκμηριωμένες λύσεις και να στείλουμε στο Υπουργείο προτάσεις τεκμηριωμένες ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να μπει σε ένα συγκεκριμένο link, σε έναν σύνδεσμο στο ίντερνετ και να βάλει την πρότασή του, προκειμένου σε έναν «ζωντανό» χάρτη, να δούμε με μια ματιά τις περιοχές που παρουσιάζονται προβλήματα και να κάνουμε προτάσεις στο Υπουργείο.»