Home > Εκδηλώσεις > «Πάσχα το Ελληνικόν» Με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τον Ελληνικό Βυζαντινό Χορό «Οι Δομέστικοι»

«Πάσχα το Ελληνικόν» Με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τον Ελληνικό Βυζαντινό Χορό «Οι Δομέστικοι»

    «Πάσχα το Ελληνικόν»

        Με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ

            και τον Ελληνικό Βυζαντινό Χορό «Οι Δομέστικοι»

 

Μια συναυλία πλημμυρισμένη από τα ηχοχρώματα της καθ΄ημάς Ανατολής παραδομένη στη μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδος, με τον τίτλο: «Πάσχα το Ελληνικόν», θα παρουσιάσει μέσα στο μήνα Μάρτιο ο Άρχων Πρωτοψάλτης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ με τους μαθητές και συνεργάτες του, μέλη του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι».

Τα αγαπημένα τροπάρια «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», «Τον Νυμφώνα Σου βλέπω», το λαοφιλές Τροπάριο της Κασσιανής και τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, είναι μερικές μόνο από τις μελωδίες που θα ακουστούν στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.

Η πρεμιέρα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 11 Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, όπου τη διοργάνωση είχε αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, ο Δήμος Αριστοτέλη και η Ενορία με την Τοπική Κοινότητα των Νέων Ρόδων.

Τη σκυτάλη, θα πάρει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό της του Θεού Σοφίας. Τιμητική θα είναι η συμμετοχή του κορυφαίου αειθαλούς Άρχοντος Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου, με επιλεγμένες μονωδίες μεταξύ των οποίων και το περίφημο «Εξέδυσάν με» της Μεγάλης Πέμπτης. Ο Μεγάλος Δάσκαλος, που είναι και ο Δάσκαλος του Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, κοσμεί το Αναλόγιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας από το 1952!   Μοναδική θα είναι η παρουσία της ανεπανάληπτης Μελίνας Μποτέλλη, που με όχημα την ξεχωριστή και βελούδινη χροιά της φωνής της, θα αναγνώσει Ψαλμούς του προφητάνακτος Δαβίδ και θα αφηγηθεί το περίφημο μοιρολόι της Παναγιάς αλλά και αποσπάσματα από Ιερά Ευαγγέλια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Η Μελίνα Μποτέλλη, θα συμμετέχει και στην τελευταία παρουσίαση της συναυλίας «Πάσχα το Ελληνικόν», που διοργανώνει ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δήμου Δράμας και το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 7:30μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας-από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα-συνθέτουν αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη και λαοφιλέστερη περίοδο της Ορθοδόξου λατρείας.

Ο κυριότερος όμως λόγος που κάνει τόσο προσφιλείς αυτές τις Ακολουθίες ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είναι τόσο φιλακόλουθοι ή δεν έχουν έντονη σχέση με τη θρησκεία, είναι τα ποιητικά κείμενα και η μουσική τους επένδυση, ειδικά όταν αποδίδονται από ερμηνευτές που πραγματικά τα βιώνουν.

Εξωτερικεύοντας λοιπόν, τη βιωματική του σχέση με τη βυζαντινή-εκκλησιαστική μουσική ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, μας καλεί να ζήσουμε μέσω αυτής της μουσικής του πρότασης, το μεγαλείο των ημερών του Πάσχα μέσα από την αλληλένδετη, μοναδική και σπάνια σχέση μουσικής και κειμένου που κρατάει πάνω από 15 αιώνες!

Ο διεθνώς καταξιωμένος και αναγνωρισμένος πολυτάλαντος Άρχοντας Πρωτοψάλτης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, αξιοποιώντας τις τεκμηριωμένες μουσικολογικές γνώσεις του όσο και τη δίχως δογματικές προκαταλήψεις γνωριμία του με τις καταβολές της ζωντανής παράδοσης, μας οδηγεί με τις μεστές από μουσικότητα ερμηνείες του, στην ουσιαστική επαφή με το πλέον χαρακτηριστικό ορθόδοξο συναίσθημα της χαρμολύπης.

Συμμέτοχα τέλος, σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι τα καλλίφωνα μέλη του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι», που με όλη την ειδική πείρα, την κερδισμένη στα 20 και πλέον χρόνια της επιτυχούς θητείας τους στο είδος αυτό της μουσικής, ερμηνεύουν οδηγούμενοι με λιτή κινησιολογία από τον Δάσκαλο και Χοράρχη τους, τα μαθήματα τα οποία συμμετέχουν με σοβαρότητα και πληθωρική μελωδικότητα.

Χοράρχης και χορωδοί, πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό μέσα από τα σπουδαία ποιητικά κείμενα της εκκλησίας και την απαράμιλλη μουσική τους επένδυση, από το «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος…» στο Θείο Πάθος, τη Σταύρωση, την Ταφή και την Ανάσταση του Χριστού.