Home > Πρώτο Θέμα > Πέφτει η τιμή στο πρόβειο γάλα και κινδυνεύει η παραγωγή στη Δράμα

Πέφτει η τιμή στο πρόβειο γάλα και κινδυνεύει η παραγωγή στη Δράμα

Παιχνίδια των εταιρειών να ρίξουν την τιμή στους παραγωγούς

Πέφτει η τιμή στο πρόβειο γάλα

και κινδυνεύει η παραγωγή στη Δράμα

► Κιτσουκάκης: «Θέλουν να σπάσουν τον συνεταιρισμό»

► Τσέρνιος: «Ήρθε η σειρά να χτυπήσουν το πρόβειο γάλα»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ με το πρόβειο γάλα, δεν ξεκίνησαν σήμερα. Σταδιακά οδηγούνται σε πτώση της τιμής στον παραγωγό, εδώ και αρκετό καιρό, μέχρι να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, η γαλακτική περίοδος για το 2018.

Θα ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο σήμερα, με μια δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ.Τάκη Πρεβερέτου, που είχε κάνει στις αρχές Νοεμβρίου 2017: «Οι τιμές παραγωγού όχι μόνο στο γάλα,  αλλά και στο κρέας, όπως  διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια  έχουν οδηγήσει κυριολεκτικά  εκτός παραγωγής πάρα πολλές εκμεταλλεύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα διαμορφώνεται σήμερα στα επίπεδα που ήταν πριν 18 χρόνια, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 150%. Όπως είναι φυσικό η τάση αυτή μεγεθύνεται σε κάθε περαιτέρω μείωση του επιπέδου των ήδη, όπως ανέφερα,  χαμηλά διαμορφωμένων τιμών».

Το πρόβλημα με το πρόβειο γάλα, διατείνεται να είναι μεγάλο και με αρκετά χαμηλωμένες τιμές μέσα στο 2018. Η γαλακτική περίοδος κάθε έτους, αρχίζει περίπου στα μέσα του Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου. Έχει δηλαδή μια διάρκεια 9 με 10 μήνες.

 

Τι γίνεται στη Δράμα;

GIANNHS KITSOUKAKHS PROEDROS KTHNOTROFON

Τα προβλήματα είναι πολλά και για πολλούς. Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε αρχικά με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννη Κιτσουκάκη, του μεγαλύτερου Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Νομού. Προβατοτρόφοι του Συλλόγου, έχουν ιδρύσει εδώ και αρκετό καιρό, τον Συνεταιρισμό «Ηδωνίς», προκειμένου να μπορούν να διαθέτουν μαζικά το πρόβειο γάλα τους αλλά και το κρέας του αρνιού. Όσο μεγαλύτερες ποσότητες καταφέρνεις να διακινήσεις ως συνεταιρισμός ή έστω ως μεμονωμένος παραγωγός, τόσο καλύτερη τιμή θα πετύχεις. Τουλάχιστον αυτό λέει η αγορά. Η αγορά όμως λέει ότι, όταν οι εταιρείες, οι γαλακτοβιομηχανίες αποφασίζουν να χτυπήσουν την τιμή, θα είναι μεγάλη υπόθεση να πετύχει καλή τιμή.

Ο Συνεταιρισμός «Ηδωνίς» απαρτίζεται από 32 παραγωγούς σε σύνολο περίπου 800 κτηνοτρόφων στο Νομό Δράμας. Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Κιτσουκάκης, «τα περισσότερα γάλατα που έχουμε ως συνεταιρισμός παραμένουν αδιάθετα και οι εταιρείες κτυπούν τις τιμές προς τα κάτω» και όπως μας λέει, «αυτή τη στιγμή υπάρχει και ένα γενικότερο κλίμα απορρόφησης του γάλακτος, οι εταιρείες βρήκαν ευκαιρία και δεν αγοράζουν το γάλα από το συνεταιρισμό μας».

Ο κ. Κιτσουκάκης, τονίζει ότι ο συνεταιρισμός έχει μια συγκεκριμένη ποσότητα που διαθέτει κάθε χρόνο. «Φέτος οι εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν μια συμφωνία μαζί μας και προσπαθούν με κάθε πίεση να μας διαλύσουν και να απομονώσουν κάποιους παραγωγούς. Επικοινωνούν μεμονωμένα και τους πιέζουν να υπογράψουν συμφωνίες με τους όρους που θέλουν οι εταιρείες».

Όπως καταγγέλλει μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθούν να τους πείσουν να υπογράψουν χωρίς συγκεκριμένη τιμή και να πληρωθούν αργότερα όταν αυτή διαμορφωθεί στην πορεία. Και ενώ η τιμή έπρεπε να είχε ήδη διαμορφωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, εντούτοις ήδη πλησιάζουμε τα μέσα του Ιανουαρίου και ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί. Παρ’ όλα αυτά, είναι σε μια συνεχή πτώση και από 0,91 λεπτά πέρυσι, πλησιάζει ήδη τα 0,85 και τα 0,82 λεπτά.

 

Οι ποσότητες πρόβειου γάλακτος στη Δράμα

Αυτή τη στιγμή, ο συνεταιρισμός «Ηδωνίς», παράγει 1.500 τόνους (1,5 εκατομμύριο κιλά), κατά γαλακτική περίοδο. Όπως εξηγεί ο κ. Κιτσουκάκης και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓ, ο νομός Δράμας παράγει κατ’ έτος 9.500 τόνους πρόβειου γάλακτος. «Ήδη η τιμή ξεκινάει με πτώση 10%, ενώ αναμένεται να πέσει άλλο ένα 10% κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου», σημειώνει.

Στην ερώτηση για το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, ο κ. Κιτσουκάκης επισημαίνει: «Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, επειδή ακόμα δεν είμαστε ώριμοι να μπούμε στη μεταποίηση, αφού δεν έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να πουλήσουμε το γάλα μας. Από εκεί και πέρα παράλληλα, βλέπουμε και το ενδεχόμενο της μεταποίησης, γιατί ενδεχομένως να καταντήσει μονόδρομος, να μην ξέρουμε τι να κάνουμε το γάλα μας».

Στην ερώτηση για το τι γίνεται στο σύνολο του Νομού Δράμας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, μας λέει ότι «όλοι συνεχίζουν τις συνεργασίες που είχαν με τις εταιρείες, όμως χωρίς να μπορούν να επιβάλλουν όρους ή να συμφωνήσουν πόσο θα πουλήσουν το γάλα τους. Όσον αφορά τον συνεταιρισμό, το 2017 μια εταιρεία που προσπάθησε να ρίξει τις τιμές μας βρήκε αντίθετους και καταφέρουμε να αντικρούσουμε, καθώς είχαμε το οικονομικό οπλοστάσιο για να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για να εγγραφούν κι άλλοι παραγωγοί στον συνεταιρισμό, ενώ είναι θετικό ότι ακούγονται φήμες και για ίδρυση ενός δεύτερου συνεταιρισμού. Ο «Ηδωνίς», είναι ο πρώτος συνεταιρισμός για το πρόβειο γάλα!

 

Τσέρνιος: «Ήρθε η σειρά να χτυπήσουν το πρόβειο γάλα»

TSERNIOS

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε επίσης και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Χρήστο Τσέρνιος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι, «ήρθε η ώρα να χτυπήσουν το πρόβειο γάλα».

Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Τσέρνιος, «οι τιμές φέτος αναμένεται να πέσουν τουλάχιστον 3-4 λεπτά κατά μέσο όρο σε σχέση με τις περυσινές. Αυτή τη στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν, προκειμένου να ρίξουν τις τιμές κι αυτό φάνηκε από την ώρα που υπογράφηκε η συμφωνία CETA, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, μια συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο. Πιστεύω ότι ήρθε η χρονιά να χτυπήσουν το πρόβειο γάλα, όπως πριν από μια δεκαετία περίπου είχαν χτυπήσει το κατσικίσιο γάλα και στη συνέχεια πουλήθηκαν τα περισσότερα κατσίκια στην Ελλάδα. Μετά ήρθε η ώρα και χτύπησαν το αγελαδινό γάλα, πουλήθηκαν οι περισσότερες αγελάδες, και τώρα χτυπάνε το πρόβειο γάλα για να πουληθούν τα περισσότερα πρόβατα. Αν δείτε αυτή την εποχή, το κατσικίσιο και το αγελαδινό γάλα ανεβαίνουν, ενώ το πρόβειο πέφτει! Είναι η σειρά του τώρα!»

Στην ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό, ο κ. Τσέρνιος τονίζει ότι «έτσι δουλεύει η παγκόσμια αγορά και παίζουν το παιχνίδι τους ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά κυρίως αυτοί ρυθμίζουν την αγορά. Ανεβάζουν και κατεβάζουν όποια προϊόντα θέλουν. Μέχρι τελευταία, κατσικίσιο γάλα δεν έπινε κανένας. Τώρα το κατσικίσιο πωλείται 2,5 ευρώ το κιλό στο ράφι. Η Ελλάδα είχε το 55% του κατσικίσιου γάλακτος της Ευρώπης, μέχρι πριν μια δεκαετία. Και την εξαφάνισαν. Και τώρα δήθεν πήρε αξία. Προώθησαν το κατσικίσιο με το μάρκετινγκ και το ανέβασαν. Ύστερα ανέβασαν το αγελαδινό γάλα, δήθεν ότι ζητούσε μεγάλες ποσότητες η Κίνα και δεν είχαμε να τους τροφοδοτήσουμε».

Όπως μας λέει ο κ. Τσέρνιος, «όσο πιο μικρή είναι η μονάδα, τόσο μικρότερη τιμή θα πάρεις. Όσο μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος έχει, τόσο καλύτερη τιμή θα πετύχεις», ενώ καταλήγει συμπερασματικά: «Ο καθένας κοιτάει να κάνει τη δουλειά του για να επιβιώσει. Και αυτοί πετυχαίνουν σ’ αυτό που κάνουν. Όταν φτάσουμε όμως σαν χώρα να μην έχουμε πρόβατα, τότε θα είναι αργά να επανέλθουμε στα δεδομένα που είχαμε ως χώρα. Το θέμα είναι ότι, η Ελλάδα δεν έχει τις ποσότητες εκείνες για να παίξει στην παγκόσμια αγορά. Μπορούμε μόνο με την ποιότητα να συναγωνιστούμε, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο».