Home > νέα > Το «Πελίτι» λέει όχι στις ανεμογεννήτριες στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης-Επιστολή του προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Το «Πελίτι» λέει όχι στις ανεμογεννήτριες στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης-Επιστολή του προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Επιστολή του προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Το «Πελίτι» λέει όχι στις ανεμογεννήτριες

στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης

 

 

 

ΤΗ ΔΙΚΗ του άρνηση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης, εκφράζει με επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), η Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», γνωστή από τις γιορτές σπόρων σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση της Κοινότητας του «Πελίτι», εστάλη επιστολή προς την Ρ.Α.Ε., σχετικά με το ζήτημα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή των Δήμων Παρανεστίου και Ξάνθης. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, «όσες περισσότερες επιστολές σταλούν στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), από πολίτες και οργανώσεις που να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την εγκατάσταση των ανεμογεννήτριων στην Οροσειρά της Ροδόπης είναι προς όφελος της οροσειράς».

Οροσειρά της Ροδόπης η Κιβωτός της Βιοποικιλότητας της Ευρώπης

Στην επιστολή που απέστειλε το «Πελίτι» προς τη Ρ.Α.Ε., αναφέρονται μεταξύ άλλων:

[Θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές πληροφορίες σχετικά με την Οροσειρά της Ροδόπης που πιθανών να αγνοείτε.

Η Οροσειρά της Ροδόπης δεν πάγωσε πριν 10.000 χρόνια και έτσι δημιουργήθηκε μια φυσική κιβωτός συγκεντρώνοντας όλα τα είδη βλάστησης που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Σε μια απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις κορφές της οροσειράς ως τις εκβολές του ποταμού Νέστου θα συναντήσετε όλα τα είδη βλάστησης που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Τόσο έντονη βιοποικιλότητα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Θα τολμούσα να πω ότι η οροσειρά της Ροδόπης είναι ο «Αμαζόνιος της Ευρώπης».

Στην οροσειρά της Ροδόπης θα συναντήσετε επίσης το 80% της βιοποικιλότητας της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Θα βρείτε από άγριους συγγενείς καλλιεργούμενων φυτών όπως το σπανάκι αλλά και «άγρια» σίκαλη από οικισμούς που εγκαταλείφτηκαν το 1922.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των φυτικών ειδών στην περιοχή φτάνει τα 1.200 είδη τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν το 60% των ειδών της ευρωπαϊκής χλωρίδας. Από αυτά, περίπου 211 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα είδη, 15 από αυτά είναι λείψανα της τριτογενούς εποχής και 90 είναι ενδημικά των Βαλκανίων. Ένα απομεινάρι των παγετώνων είναι η υπέροχη Αβερλία της Ροδόπης (Haberlea rhodopensis), ενώ μερικά από τα ενδημικά και σπάνια είδη της Ροδόπης είναι ο εντυπωσιακός Κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopeum).

Εκτός από το μεγάλο βαθμό βιοποικιλότητας θα βρείτε μύθους και ιστορίες, όπως αυτόν του Ηρακλή όπου εδώ ο Κένταυρός Νέσσος του έδωσε τον μανδύα του με το δηλητήριο. Αλλά και για νεράιδες που παίρνουν το μυαλό των ανθρώπων που δεν σέβονται τους ιερούς τους τόπους.

Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων μορφών ενέργεια. Το μικρό είναι όμορφο έλεγε ένα παλιό σύνθημα του οικολογικού κινήματος. Μικρές αυτόνομες μονάδες για τοπική παραγωγή σε επίπεδο σπιτιού, κοινότητας ή δήμου.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννήτριας δημιουργούν μεγαλύτερη καταστροφή απ’ ότι προσφέρουν. Όταν μάλιστα μπαίνουν σε μια περιοχή με τόσο μεγάλη βιοποικιλότητα η καταστροφή είναι ανεπανόρθωτη και ανυπολόγιστη.

Σας καλούμε να εξετάσετε το θέμα και να μην αδειοδοτήσετε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οροσειρά της Ροδόπης.]