Home > Πρώτο Θέμα > Πέρασε πρόταση της αντιπολίτευσης για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ► Κατατέθηκε αντιπρόταση από τον Δήμαρχο Δράμας ► Το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών κατέθεσε στον Εισαγγελέα η δημοτική αρχή

Πέρασε πρόταση της αντιπολίτευσης για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ► Κατατέθηκε αντιπρόταση από τον Δήμαρχο Δράμας ► Το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών κατέθεσε στον Εισαγγελέα η δημοτική αρχή

Πέρασε πρόταση της αντιπολίτευσης

για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ

► Εν αναμονή απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για νομιμότητα της πρότασης

► Κατατέθηκε αντιπρόταση από τον Δήμαρχο Δράμας

► Το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών κατέθεσε στον Εισαγγελέα η δημοτική αρχή

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΕΡΑΣΕ τελικά η πρόταση της πλειοψηφίας των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του Δήμου Δράμας για λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ).

Στην πρώτη συνεδρίαση για το 2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, και αμέσως μετά την κοπή της βασιλόπιτας, ως πρώτο θέμα συζητήθηκε η πρόταση τριών εκ των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης – «Πόλη+Ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» – και μετά από μια γενικά ήπια συζήτηση τεσσάρων ωρών, πέρασε με 18 θετικές ψήφους, 12 όχι και 1 παρών.

 

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Παρ’ όλα αυτά, η υπερψήφιση της πρότασης περί λύσης της ΔΕΚΠΟΤΑ ως δημοτικής επιχείρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα αποσταλεί στη συνέχεια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία θα ελέγξει τη νομιμότητα της πρότασης όπως και την επαρκή αιτιολογία της και θα αποφανθεί περί αυτού.  Αν και δεν υπάρχει προηγούμενο παρόμοιας απόφασης, είναι άγνωστο για το τι ακριβώς θα αποφασίσει η Αποκεντρωμένη. Θα το ξέρουμε στο επόμενο διάστημα των 30 ημερών.

 

Η πρόταση της αντιπολίτευσης

Την κεντρική εισήγηση εκ μέρους των αντιπολιτεύσεων έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Χαρακίδης, ο οποίος εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμιά προσωπική αντιπαράθεση» με τον νυν πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδη, ενώ αναφέρθηκε στην κατάσταση την οποία βρίσκεται σήμερα η επιχείρηση.

Μίλησε για το υποστελεχωμένο δυναμικό, για τις οφειλές που έχει προς προμηθευτές και επιχειρηματίες της Δράμας και αλλού, ενώ ξεκαθάρισε ότι «από τη λύση και εκκαθάριση δεν πρόκειται να υπάρξουν συνέπειες για κανέναν εργαζόμενο, καθώς προβλέπεται η μεταφορά τους στο Δήμο Δράμας με το ίδιο καθεστώς».

Είπε ακόμα ότι «διασφαλίζεται η πληρωμή όλων των οφειλών της δημοτικής επιχείρησης και επιπλέον, όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται από τη ΔΕΚΠΟΤΑ θα μεταφερθούν στο Δήμο και θα συνεχίσει απρόσκοπτα η υλοποίησή τους». Ενώ για τις πολιτιστικές δράσεις της, σημείωσε ότι αυτές «είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, της Ονειρούπολης συμπεριλαμβανομένης, θα υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας».

Ως κεντρικός εισηγητής της πρότασης, ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε και στα παλαιότερα οικονομικά προβλήματα που παρουσίαζε η δημοτική επιχείρηση και στους ισολογισμούς που διενεργήθηκαν μετά από έλεγχο ορκωτών λογιστών και το έλλειμμα των 148.000 ευρώ περίπου, το οποίο ήταν υποθετικά «ταμείο εις χείρας» που όμως δεν βρέθηκαν πουθενά αυτά τα χρήματα και όπως είπε «διαπιστώθηκε ότι δεν είναι πραγματικό κάποια στιγμή το 2017».

Όσον αφορά τις οφειλές παρελθόντων ετών, σημείωσε ότι αυτές είχαν φτάσει στις 250.000 ευρώ μέχρι και το 2019, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι «το συνολικό ποσό των οφειλών των παρελθόντων ετών δεν συμφωνεί με το συνολικό ποσό της κατάστασης οφειλών που διατηρεί η ίδια η ΔΕΚΠΟΤΑ».

Αναφερόμενος στην αιτιολογία της πρότασης τόνισε ότι «διαπιστώνονται συσσωρευμένα προβλήματα στη λειτουργία της, με συνέπειες στους υπαλλήλους (καταλογισμοί) και στους προμηθευτές (μεγάλες οφειλές προς τρίτους και ακυρώσεις ενταλμάτων πληρωμών) και επειδή η κατάσταση έχει γίνει μη αναστρέψιμη και το μέλλον προδιαγράφεται χειρότερο από το παρόν, θεωρούμε επιβεβλημένη τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ».

dimotiko DEKPOTA (2)

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση για τη ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Η αντιπρόταση του δημάρχου

Αμέσως μετά την εισήγηση του κ. Χαρακίδη, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος έκανε μια διαφορετική πρόταση, στην κατεύθυνση να μην κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ.

Ο κ. Μαμσάκος παρουσίασε ένα έγγραφο από τους ορκωτούς λογιστές (το πόρισμα, όπως είπε) το οποίο και διάβασε και αναφερόταν στον έλεγχο που είχαν διενεργήσει και τους ισολογισμούς των προηγούμενων  που είχαν κλείσει. Τα στοιχεία αυτά, έχουν ήδη ανακοινωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από την περασμένη άνοιξη και έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Το πόρισμα αυτό ο δήμαρχος το κατέθεσε στη γραμματεία του σώματος.

Ο κ. Μαμσάκος κατέθεσε στη συνέχεια τη δική του πρόταση λέγοντας ότι όντως η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν είναι μόνο η Ονειρούπολη και πρότεινε το «διαχωρισμό της Ονειρούπολης μέσα στη ΔΕΚΠΟΤΑ».

Αναλύοντας την πρότασή του, μίλησε για «απαραίτητες διοικητικές αλλαγές της ΔΕΚΠΟΤΑ για την προοπτική εξέλιξης της Ονειρούπολης. Αλλαγή στον εσωτερικό κανονισμό της  υπηρεσίας με την πρόβλεψη δημιουργίας ξεχωριστού τμήματος οργάνωσης της Ονειρούπολης, το οποίο θα αναλαμβάνει τη διοικητή υποστήριξη της Ονειρούπολης και την υλοποίηση της εκδήλωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τις ημέρες που τρέχει η Ονειρούπολη.

Πρόσληψη ενός ανεξάρτητου επαγγελματία, ο οποίος θα έχει το ρόλο του οργανωτικού υπεύθυνου της Ονειρούπολης με κριτήρια και τρόπο που θα ορίζονται από τον κανονισμό προσωπικού. Αυτός ο οργανωτικός υπεύθυνος θα προΐσταται με μια 5μελή γνωμοδοτική εθελοντική επιτροπή που θα ορίζεται από το Δ.Σ. της επιχείρησης και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου κατόπιν πρόσκλησης προς επαγγελματικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς φορείς του Δήμου μας (Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήριο, ξενοδόχοι, τουριστικοί σύλλογοι κ.α.) οι δραστηριότητες των οποίων άπτονται του αντικειμένου της Ονειρούπολης».

Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, τόσο ο οργανωτικός υπεύθυνος όσο και η γνωμοδοτική επιτροπή «θα εισηγούνται στο Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ τον προϋπολογισμό της Ονειρούπολης, τον χωροταξικό σχεδιασμό της εκδήλωσης, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τους όρους διακήρυξης για την προμήθεια υλικών και εν γένει κάθε δαπάνη που  θα προκύπτει. Η πρόταση της γνωμοδοτικής θα μεταβιβάζεται στο Δ.Σ. της επιχείρησης, το οποίο με τη σειρά του θα το εισάγει ως θέμα προς έγκριση του Δημ. Συμβ. Δράμας, το οποίο με παρόντα τον οργανωτικό υπεύθυνο, θα είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για αιτιολογημένες αλλαγές» ενώ τόνισε ότι, «όλη την Ονειρούπολη θα τη διοργανώνει αυτή η γνωμοδοτική επιτροπή και ο οργανωτικός υπεύθυνος, και η πρόταση αυτού του οργάνου θα είναι δεσμευτική για το Δημοτικό Συμβούλιο».

Τέλος, ο δήμαρχος Δράμας, λέγοντας ότι το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ είναι μια ακραία λύση, ζήτησε την αναβολή λήψης απόφασης και να συζητηθεί από κοινού με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους φορείς της πόλης.
Στον εισαγγελέα το πόρισμα

Όπως αναφέρθηκε αργότερα στη συζήτηση από δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης και όχι από το δήμαρχο, το πλήρες πόρισμα των ορκωτών λογιστών όπου μεταξύ άλλων φαίνεται και το έλλειμμα των 148.000 ευρώ περίπου, στάλθηκε το πρωί της ίδιας μέρας (Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020) στον εισαγγελέα Δράμα προκειμένου να αποφανθεί η Δικαιοσύνη γι’ αυτό.

 

Καλλινικίδης: Δημοψήφισμα…

Ως κεντρικός εισηγητής από την συμπολίτευση, μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η εισήγηση (σ.σ. της αντιπολίτευσης) είναι εντελώς αδικαιολόγητη και δεν έχει σαν επίκεντρο την αναγκαιότητα του κλεισίματος της ΔΕΚΠΟΤΑ, αλλά φανερώνει μικρόψυχη πολιτική σκοπιμότητα, η οποία εδράζεται και στο παρελθόν και στο μέλλον. Στο παρελθόν για να συγκαλύψουμε πιθανόν ανομίες – θα φανεί από τη Δικαιοσύνη – και στο μέλλον αφού πολλές φορές ακούσαμε, ότι δεν θα επιτρέψουν στον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ να κάνει στρατό – τάχα μου – και πως η ΔΕΚΠΟΤΑ δημιουργεί πελατειακές σχέσεις». Σε άλλο σημείο, ο κ. Καλλινικίδης ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα αφού πλέον και ο νόμος το επιτρέπει.

 

Η συζήτηση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε και κράτησε περίπου 4 ώρες, έγινε μεγάλη κουβέντα για τα οικονομικά ζητήματα της ΔΕΚΠΟΤΑ, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μίλησαν για «πλυντήριο» μέσω «πελατειακών σχέσεων», για το ότι όλα θα διαλευκανθούν από τη Δικαιοσύνη.

Αντίθετα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης αντέτειναν ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ σήμερα είναι μια καθαρή και υγιής δημοτική επιχείρηση, ότι δεν παρουσιάζει ελλείμματα και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει.

Τόσο η πλευρά της αντιπολίτευσης, όσο και η πλευρά της συμπολίτευσης, δεν κατάφερε η μία να πείσει την άλλη ώστε να αλλάξουν ρότα και να ψηφίσουν την αντίπαλη πρόταση.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η φράση του κ. Αχ. Παπαδόπουλου (ιατρός στο επάγγελμα) ο οποίος μιλώντας με «ιατρικούς όρους» είπε ότι υπάρχει «σήψη» στη ΔΕΚΠΟΤΑ, ενώ αργότερα ο κ. Δεμερτζής της συμπολίτευσης είπε ότι «η μόλυνση θεραπεύτηκε και είμαστε πλέον υγιείς. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίσης ιατρός κ. Παναγιωτίδης της συμπολίτευσης, είπε ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν ήταν άρρωστη, αλλά αμαρτωλή».

Τέλος, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, οι δημ. σύμβουλοι της συμπολίτευσης (12) ψήφισαν όχι στην πρόταση της αντιπολίτευσης για λύση και εκκαθάρισης δημοτικής επιχείρησης και ναι στην πρόταση του δημάρχου. Οι δημ. σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (18) ψήφισαν την πρότασή τους, ενώ ο επικεφαλής κ. Καλαϊδόπουλος της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», ψήφισε παρών λέγοντας ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν κατ’ εντολή των επικεφαλής και όχι ανεξάρτητα».