Home > νέα > «Η Περιφέρειά μας είναι Αν. Μακεδονίας – Θράκης και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί» Επιστολή των Επιμελητηρίων Δράμας – Καβάλας προς την κα. Μπακογιάννη

«Η Περιφέρειά μας είναι Αν. Μακεδονίας – Θράκης και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί» Επιστολή των Επιμελητηρίων Δράμας – Καβάλας προς την κα. Μπακογιάννη

Επιστολή των Επιμελητηρίων Δράμας – Καβάλας προς την κα. Μπακογιάννη

«Η Περιφέρειά μας είναι

Αν. Μακεδονίας – Θράκης

και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί»

  • «Εύλογη ανησυχία σε Δράμα και Καβάλα…»
  • Παρόμοιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν δημιούργησαν ενδοπεριφερειακές ανισότητες

 

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της πιθανής ανάπτυξης ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, μετά από την ίδρυση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, τονίζουν σε επιστολή τους τα Επιμελητήρια Δράμας και Καβάλας.

Οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων, Δράμας κ. Γεωργιάδης και Καβάλας κ. Δέμπας, με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, κα. Μπακογάννη, επισημαίνουν ιδιαίτερα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή την Επιτροπή.
Στην επιστολή των δύο Επιμελητηρίων, αναφέρεται ότι «η σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας περιοχής, αποτελεί θετική πρωτοβουλία», τονίζεται όμως ιδιαίτερα, ότι, παλαιότερες προσπάθειες, ούτε την προσδοκώμενη ανάπτυξη της Θράκης έφεραν, «ενώ δυστυχώς υπήρξε αποβιομηχάνιση των περιοχών της Δράμας και της Καβάλας». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι είναι σαφές πως η Περιφέρειά μας είναι Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

amu

Σημειώνουν μάλιστα, ότι, ο Χάρτης των Περιφερειακών ενισχύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως μία ενιαία οντότητα και ως κοινή παρουσία στις πολιτικές κρατικών ενισχύσεων, από τα κοινοτικά πλαίσια, αλλά και των ειδικών κινήτρων.

Η επιστολή

Ολόκληρη η επιστολή των Επιμελητηρίων Δράμας και Καβάλας έχει ως εξής:

[Η σύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, από τον τίτλο της και μόνο, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην περιοχή της Δράμας και Καβάλας, εξαιτίας της εμπειρίας και των πολιτικών, που εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ιστορικά οι πολιτικές αυτές απέτυχαν διότι ούτε η προσδοκώμενη ανάπτυξη της Θράκης ήρθε, ενώ δυστυχώς υπήρξε αποβιομηχάνιση των περιοχών της Δράμας και της Καβάλας, ειδικά την περίοδο που τα διαφορετικά κίνητρα ήταν σε βάρος των δύο αυτών περιοχών. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί και κοινωνική και πολιτική ένταση εντός της ίδιας περιφέρειας, πράγμα που χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο, την ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση.

Είναι σαφές ότι η Περιφέρειά μας, είναι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, και έτσι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Επιπρόσθετα ο Χάρτης Περιφερειακών ενισχύσεων στην Ε.Ε. αναγνωρίζει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως μία ενιαία οντότητα και επομένως με κοινή παρουσία στις πολιτικές κρατικών ενισχύσεων, από τα κοινοτικά πλαίσια, αλλά και των ειδικών κινήτρων, που αρκετές φορές έχουν παραβιασθεί, όσον αφορά την ισότιμη και ενιαία εφαρμογή τους και αυτό θα σας το αποδείξουμε με στοιχεία.

Ως Επιμελητήρια διαθέτουμε, από μελέτες και έρευνες στοιχεία, με την καταγραφή των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών, που αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συνολικά δεν έχει αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αυτό δεν βοηθά όταν διατηρούνται ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν περιοχές εντός της Περιφέρειας που έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από την ολοκλήρωση βασικών υποδομών, όπως η Εγνατία οδός και άλλες όπως η Δράμα που ακόμη αναμένει την σύνδεση της, αλλά και η Καβάλα που περιμένει χρόνια την σύνδεση του εμπορικού λιμανιού της, με την σιδηροδρομική γραμμή.

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

αντιλαμβανόμενοι ότι συγκεκριμένοι λόγοι, επαναλαμβανόμενοι εδώ και πολλές δεκαετίες, οδήγησαν να παρθεί απόφαση για σύσταση της Επιτροπής, που στον τίτλο τουλάχιστον κόβει ουσιαστικά την Περιφέρεια στην μέση.

Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι, να μην συμβεί ότι είχε γίνει στο παρελθόν, που ήταν σε βάρος των περιοχών μας, και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως είναι μία και ενιαία στον χάρτη των κρατικών ενισχύσεων, θα πρέπει έτσι να αντιμετωπιστεί και τώρα.

Προτείνουμε η Επιτροπή να φέρει τόσο τον τίτλο, όσο και τις εργασίες της για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Είμαστε δε απόλυτα στην διάθεσή σας, να σας δώσουμε με μεγάλη μας χαρά, ότι έχουμε στα Επιμελητήρια μας, από μελέτες και έρευνες καθώς επίσης και τα συμπεράσματα με τις προτάσεις από τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μας.]