Home > Πρώτο Θέμα > Περιμένουν το αρνοπάζαρο της Δράμας μήπως κερδίσουν λίγα λεπτά παραπάνω! Πουλήθηκαν αρνιά με 3 και 3,5 ευρώ το κιλό στη Δράμα

Περιμένουν το αρνοπάζαρο της Δράμας μήπως κερδίσουν λίγα λεπτά παραπάνω! Πουλήθηκαν αρνιά με 3 και 3,5 ευρώ το κιλό στη Δράμα

Περιμένουν το αρνοπάζαρο της Δράμας

μήπως κερδίσουν λίγα λεπτά παραπάνω!

► Πουλήθηκαν αρνιά με 3 και 3,5 ευρώ το κιλό στη Δράμα

► Κιτσουκάκης: «Είμαστε στο ναδίρ της τελευταίες δεκαετίας…»

► Ακριτίδης: «Εφόσον δεν υπάρχει ο κρατικός έλεγχος… παίζεται ένα καλοστημένο παιχνίδι»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ καταγράφεται χρονιά από πέρυσι, όσον αφορά την πώληση των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, τουλάχιστον για την περιοχή της Δράμας, αλλά και γενικότερα για τους κτηνοτρόφους της χώρας.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι κτηνοτρόφοι της Δράμας, περιγράφουν την κατάσταση στον «Πρωινό Τύπο» με τα πλέον μελανά χρώματα. Δυστυχώς για την συμπαθή τάξη του πρωτογενούς τομέα, φόροι, ΕΦΚΑ, αγροτικό πετρέλαιο, τροφές και άλλα πολλά, τους έχουν ήδη οδηγήσει σε  πλήρη απόγνωση. Με αποτέλεσμα, να αναγκαστούν να πουλήσουν ήδη μεγάλες ποσότητες αρνιών σε πολύ χαμηλές τιμές, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να πάρουν ρευστό χρήμα στα χέρια τους, έστω κι αυτό το λιγοστό, προκειμένου να εξοφλήσουν υποχρεώσεις.

Αποτέλεσμα αυτής της άσχημης κατάστασης, αρκετοί απ’ αυτούς έχουν ήδη πουλήσει με 3 και 3,5 ευρώ το κιλό, πολλές μέρες πριν από το Πάσχα, αλλά και πριν από το μεγάλο αρνοπάζαρο της Δράμας, που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 18 Απριλίου.

 

Κιτσουκάκης: «Είμαστε στο ναδίρ…»

KITSOYKAKHS

Λακωνικός στις δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Κιτσουκάκης, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαστε στο ναδίρ της τελευταίας δεκαετίας».

Περιγράφοντας την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κάτι καλύτερο: «Αυτό που λέει η εμπειρία, είναι ότι θα πάνε χάλια τα πράγματα. Από  θέμα τιμών εννοείται. Βλέπουμε κάτι, μια ζήτηση η οποία ίσως να δώσει μια χαμηλή αύξηση στις τιμές, όμως μέχρι τώρα τα αρνιά τα παίρνουν τσάμπα και μάλλον έτσι θα πάμε μέχρι το τέλος».

Όπως ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Κιτσουκάκης, «τώρα οι τιμές κυμαίνονται στα 3,50 ευρώ και έχουν ήδη  πουληθεί πάρα πολλά αρνιά. Μιλάμε για καταστροφή. Ίσως μέχρι το Πάσχα μπορεί να κερδίσουμε 0,50 λεπτά, όμως τα περισσότερα από τ’ αρνιά έχουν ήδη φύγει. Είμαστε στο ναδίρ της τελευταίας δεκαετίας!»

Ακριτίδης: «Δεν υπάρχει κρατικός έλεγχος…»

AKRITIDHS

Στα ίδια επιμένει και ο κ. Ακριτίδης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Προσοτσάνης και όπως τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», «οι τιμές την εβδομάδα που μας πέρασε ανέβηκαν λίγο μέχρι τα 3,5 ευρώ στο αρνί και στο κατσίκι, αλλά δεν είναι για μεγάλες ποσότητες. Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες, πολλοί κτηνοτρόφοι πούλησαν με 3 ευρώ, σε εμπόρους από τη Νότιο Ελλάδα που ήρθαν μαζικά και φόρτωσαν τα αρνιά».

«Ο κόσμος είναι εξουθενωμένος από την οικονομική κατάσταση και τα έδωσαν αναγκαστικά πριν από Πάσχα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις τιμές, όπως είπε ο κ. Ακριτίδης, «την εβδομάδα που μας πέρασε, ανέβηκαν λίγο μέχρι τα 3,5 ευρώ, αλλά όχι για μεγάλες ποσότητες. Βέβαια υπάρχει και πάλι απόθεμα για το Πάσχα και ελπίζουμε να φτάσει τουλάχιστον στην περυσινή τιμή. Ευελπιστούμε ίσως και στα 5 ευρώ το αρνί. Πέρυσι ήταν 4,50 το αρνί και 4,80 το κατσίκι. Επειδή το ιταλικό Πάσχα ήδη ξεκινάει, επομένως έκαναν έναν εφοδιασμό οι έμποροι που εξάγουν στην Ιταλία, όμως δεν ανέβηκε η τιμή. Δεν είναι καθόλου καλή η χρονιά».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «περιμέναμε ότι με το ιταλικό Πάσχα θα πιάναμε τα 4,5 ευρώ τουλάχιστον για να μπούμε στο Ορθόδοξο με καλές τιμές, αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι».

Χωρίς κρατικό έλεγχο

Ο κ. Ακριτίδης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον κρατικό έλεγχο, τόσο για τις ελληνοποιήσεις κυρίως, όσο και για τις τιμές: «Το θέμα είναι ότι, όταν δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά από τις υπηρεσίες του κράτους για την ελληνοποίηση και οι έμποροι συνεννοούνται και κάνουν ότι θέλουν. Δυστυχώς το λέμε για πέμπτη χρονιά, το λέμε σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Και εξηγεί: «Όταν δεν υπάρχει έλεγχος από τις υπηρεσίες του κράτους, το σούπερ μάρκετ αποφασίζει πόσο θέλει να αγοράσει, και άρα ο έμπορος θα μειώσει τη δική μας τιμή για να έχει κέρδος και να το πουλήσει στο σούπερ μάρκετ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι ένα πολύ καλά στημένο παιχνίδι και για μια ακόμα φορά, το κράτος δεν τολμάει να βάλει τα πράγματα στη θέση του. Αυτή είναι η κατάσταση. Ότι και να κάνουμε, όταν το κράτος είναι απών, εμείς και ομάδες παραγωγών να έχουμε, πάλι η ίδια διαδικασία θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση και αυτό το βλέπουμε και στο γάλα, αλλά και το ζούμε και πολλά χρόνια στο κρέας. Είναι τραγική η κατάστασή μας».

Χαμηλά και στο γάλα

Χαμηλές είναι επίσης οι τιμές και στο γάλα, επισημαίνει ο κ. Ακριτίδης: «Οι τιμές για το γάλα ξεκινούν από 0,60-0,62 λεπτά, και η ανώτερη φτάνει στα 0,75 λεπτά στην Αν. Μακεδονία – Θράκη. Βέβαια, είναι σχεδόν στο κόστος, αναφορικά με τις τροφές που αγοράζουμε από τους αγρότες της περιοχής και δεν εισάγουμε από τις χώρες των Βαλκανίων. Έχουμε τον φόρο που είναι υψηλός, έχουμε τον ΕΦΚΑ μας, έχουμε το αγροτικό πετρέλαιο που είναι στα ύψη και όλα αυτά μας δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις».