Home > νέα > Περπάτησαν στις διαβάσεις τυφλών και ΑμεΑ και διαπίστωσαν προβλήματα και παραβάσεις-Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στη Δράμα

Περπάτησαν στις διαβάσεις τυφλών και ΑμεΑ και διαπίστωσαν προβλήματα και παραβάσεις-Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στη Δράμα

 

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στη Δράμα

Περπάτησαν στις διαβάσεις τυφλών

και ΑμεΑ και διαπίστωσαν

προβλήματα και παραβάσεις

Σμ. Κρεμμύδας: Ανάγκη τοποθέτησης ηχητικών φαναριών κυκλοφορίας στον αστικό ιστό

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ πόλη της Δράμας και στις διαβάσεις τυφλών και ΑμεΑ περπάτησαν χθες το πρωί μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, με συνοδεία αστυνομικού και Τροχαίας, προκειμένου να διαπιστώσουν προβλήματα και παραβάσεις.

Η δράση έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου), και συμμετείχαν σ’ αυτήν επίσης, η αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δήμου Δράμας κα. Τόλιου-Δάντζερα και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαεμμανουήλ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην πόλη της Δράμας, τα μέλη της Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας, συνοδεύονταν από εκπαιδευτές και συγγενείς τους, ενώ μοίρασαν ακόμα και εικονικές κλήσεις όπου θεωρούσαν ότι ήταν αναγκαίο, με μηνύματα για πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια και οχήματα, για πεζόδρομους, για ράμπες και διαβάσεις πεζών.

 

Αποστολίδης: Ευαισθητοποίηση όλων

Πριν από τη δράση, μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενοι στα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν και ζήτησαν από τους συμπολίτες. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Αποστολίδης και πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, επισημαίνοντας ότι, «για να λειτουργήσει το Λευκό Μπαστούνι θα πρέπει να υπάρχει και η  ανάλογη τεχνική υποδομή, όπως οι οδεύσεις τυφλών στην πόλη μας» ενώ σημείωσε ιδιαίτερα ότι υπάρχει ανάγκη τοποθέτησης ηχητικών σηματοδοτών στις διασταυρώσεις (σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας) «ώστε να υπάρχει μια πλήρης διαδρομή στην καθημερινότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης».

Ο κ. Αποστολίδης, απευθυνόμενος προς τους συμπολίτες μας, τόνισε ότι «θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι», ενώ ζήτησε ακόμα και από τους καταστηματάρχες της πόλης, να διαμορφώσουν ανάλογες ράμπες για εισόδους στα μαγαζιά τους, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν και τα άτομα με αναπηρίες για τις αγορές τους

lefko mpastoyni (1)

Κρεμμύδας: «Η αναπηρία δεν είναι επιλογή…»

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κρεμμύδας, μίλησε για τη δράση της Ένωσης για το Λευκό Μπαστούνι, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαχέουμε στην κοινωνία, όλα αυτά τα θέματα, προκειμένου να ευαισθητοποιείται η κοινωνία, αλλά και από την άλλη μεριά να ενεργοποιούνται οι φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου ως πολιτισμένη χώρα να βρίσκουμε διεξόδους συνεργασίας και υποστήριξης τους ενός προς τον άλλον».

Ο κ. Κρεμμύδας, σημείωσε ότι το μήνυμα προς την κοινωνία, είναι ότι «η αναπηρία δεν είναι επιλογή αλλά είναι κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ο καθένας ανά πάσα στιγμή».

Αναφορικά με το θέμα των εικονικών κλήσεων, ο κ. Κρεμμύδας το χαρακτήρισε ως «ένα παιχνίδι που κάνουμε, διότι δεν έχουμε τη διάθεση να τιμωρήσουμε αλλά να ευαισθητοποιήσουμε, προκειμένου να αισθανθεί ο άλλος το λάθος του και να μην το ξανακάνει την άλλη φορά».

Ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Κρεμμύδας, την ανάγκη τοποθέτησης ηχητικής σήμανσης στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης. Αναφορικά με την πόλη της Δράμας, είπε ότι έχουν συναντήσει το δήμαρχο κ. Μαμσάκο, «το έχουμε θέσει το θέμα αυτό ως βασικό και κύριο που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, όπως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε μια τεχνική μελέτη που υπάρχει στο Δήμο Δράμας και προβλέπει να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες και ηχητικά συστήματα σε όλες τις διασταυρώσεις του αστικού ιστού, προκειμένου η διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης να γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι προβλήματα όρασης δεν έχουν μόνο οι τυφλοί, αλλά και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δυσκολεύονται τις περισσότερες φορές με κίνδυνο της ζωής τους».

 

Ακούτας: Η καθημερινή παρέμβαση της Τροχαίας

Συνοδός στην πορεία των μελών του Συνδέσμου Τυφλών στην πόλη της Δράμας, ήταν και ο υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας Δράμας κ. Ακούτας, ο οποίος με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι «η Τροχαία Δράμας δεν θα μπορούσε να απέχει από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, η οποίες συμβάλουν τα μέγιστα και είναι ευαισθητοποιημένη».  Όπως είπε, συχνά «αποτρέπουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, κυρίως σε ράμπες ΑμεΑ, σε πεζοδρόμια και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους, ώστε (σ.σ. η Δράμα) να καταστεί μια πόλη προσφερόμενη για τη διέλευση ατόμων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Η κατεύθυνση και στρατηγική της Υπηρεσίας, τείνει να εξαλείψει αυτού του είδους τα φαινόμενα. Όλο το ανθρώπινο δυναμικό κινείται καθημερινά προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε η εικόνα της πόλης να είναι διαφορετική γι’ αυτόν που επισκέπτεται την πόλη μας».

 

Παπαεμμανουήλ: Είναι πολιτισμός…

Δηλώσεις εκ μέρους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος επί θεμάτων Πολιτισμού κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων «η ΠΑΜΘ και η ΠΕ Δράμας στηρίζουν την προσπάθεια που κάνει η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας για την παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο ίδιος, ότι, «πολιτισμός είναι ακριβώς αυτό το πράγμα: να δείχνουμε όλοι τον σεβασμό που πρέπει και οφείλουμε να δείχνουμε στον Κ.Ο.Κ. ανεξάρτητα από το αν κάποιοι συμπολίτες μας έχουν ακόμα περισσότερη ανάγκη απ’ αυτόν τον σεβασμό. Γιατί, όταν παρκάρουμε στις ράμπες, όταν δεν σεβόμαστε τους οδηγούς όδευσης τυφλών και τα πεζοδρόμια και δημιουργούμε προβλήματα στη μετακίνηση – όχι μόνο των ανθρώπων που χρήζουν αυτής της ανάγκης – δεν είναι πολιτισμός. Κάθε χρόνο πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, και πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι κυρίως, είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι».

 

Τόλιου-Δάντζερα: Ανεξάρτητη διαβίωση

Τέλος, η αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δράμας κα. Τόλιου-Δάντζερα, σημείωσε ότι «η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, με στόχο τη διάδοση της  μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση. Στη σύγχρονη του μορφή, το Λευκό Μπαστούνι, συνδυάζεται με κατάλληλη εκπαίδευση, έτσι ώστε άτομα με οπτική αναπηρία να μπορούν να ανιχνεύουν το περιβάλλον και να κινούνται ανεξάρτητα και με ασφάλεια, τόσο μέσα στην πόλη όσο και μέσα σε κτίρια».