Home > νέα > Πλατεία Χοενλώε στη Δράμα: Μια κατάσταση που αν μη τι άλλο δεν τιμά το Δήμο Δράμας

Πλατεία Χοενλώε στη Δράμα: Μια κατάσταση που αν μη τι άλλο δεν τιμά το Δήμο Δράμας

Χρειάζεται άμεσος εξωραϊσμός της περιοχής…

Πλατεία Χοενλώε στη Δράμα: Μια κατάσταση

που αν μη τι άλλο δεν τιμά το Δήμο Δράμας

► Παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σκουπίδια και αποφάγια σε ημερήσια διάταξη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ότι στην πόλη της Δράμας, υπάρχει μια μικρή πλατεία που ονομάζεται «πλατεία Χοενλώε» «Platz Hohenlohe»; Κι όμως υπάρχει! Και για όσους δεν το γνωρίζουν, βρίσκεται επί της οδού Αγίας Βαρβάρας, πίσω ακριβώς από το Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας και μπροστά από ένα εγκαταλειμμένο καπνομάγαζο, το οποίο παλαιότερα είχε σε χρήση η Οικολογική Κίνηση Δράμας.

Ποια είναι όμως η πλατεία Χοενλώε, εν τάχει; Πρόκειται για το όνομα ενός Δήμου της Γερμανίας. Τον Απρίλιο του 2001, μια γερμανική αποστολή 45 ατόμων, επισκέφτηκε τον τόπο καταγωγής των Ελλήνων που ζουν στο Χοενλώε, μια μικρή γερμανική πόλη. Έλληνες μετανάστες με δυο λόγια, Δραμινοί, πραγματοποίησαν ένα ταξίδι φιλίας στην περιοχή της τότε Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας και Ξάνθης όπως και στους μεγάλους Δήμους των Νομών αυτών.

Εκείνη την εποχή, ο τότε δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, προκειμένου να τιμήσει τους  Δραμινούς μετανάστες από την περιοχή του Χοενλώε, έδωσε το όνομα της γερμανικής πόλης σε μια μικρή πλατεία στην πόλη της Δράμας. Ήταν, ακριβώς, ο χώρος πίσω από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δράμας επί της οδού Αγίας Βαρβάρας.

Τα εγκαίνια και η ονοματοδοσία της μικρής πλατείας, έγιναν μέσα από συγκεκριμένες εκδηλώσεις εκείνες τις ημέρες, ενώ έγινε ακόμα και αδελφοποίηση, δόθηκαν συνεντεύξεις, γράφτηκαν άρθρα, βγήκαν φωτογραφίες. Ιστορικό γεγονός, προφανώς, για τους Δραμινούς μετανάστες! Παρόμοιες ονοματοδοσίες και εκδηλώσεις έγιναν και στην Καβάλα και στην Ξάνθη.

 

Σήμερα το χάος…

Ποια είναι σήμερα όμως η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αυτή; Αν και πρόκειται για μια μικρή πλατειούλα, όσο ένα μεγάλο σπίτι σε χώρο με όμορφο πλακόστρωτο, παρ’ όλα αυτά έχει καταντήσει ένα άναρχο πάρκινγκ, τις περισσότερες μέρες σε άσχημη κατάσταση από άποψη καθαριότητας.

Να σημειώσουμε ότι η πλατεία εντάσσεται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, και με μια πρώτη ματιά είναι ένας όμορφος χώρος, εφόσον θα μπορούσε να διατηρηθεί καθαρή και περιποιημένη.

Στο άναρχο πάρκινγκ, ήρθε να προστεθεί και ένα σιδερένιο κιβώτιο από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της υπογειοποίησης των καλωδίων, που γίνεται μέσω του μεγάλου έργου ανάπλασης στην περιοχή της 19ης Μαΐου.

Σε όλη τη μικρή έκταση της πλατείας, μπορεί να διακρίνει επίσης κανείς, αρκετά σκουπίδια και γενικά έλλειψη καθαριότητας και περιποίησης, ενώ το συχνό και καθημερινό τάισμα αδέσποτων ζώων, έχει γεμίσει παντού αποφάγια και βρωμιά. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα μια χειρόγραφη ταμπελίτσα που έχει τοποθετήσει κάποιος – προφανώς αγανακτισμένος –  πολίτης από τη γειτονιά που γράφει: «Μην πετάτε εντόσθια ψαριών».

Καθόλου κακό δεν είναι να ταΐζουμε προφανώς τα αδέσποτα, παρ’ όλα αυτά όμως, αυτός που το κάνει, οφείλει να κρατάει την πόλη καθαρή μετά από το κάθε γεύμα. Να καθαρίζει την περιοχή, να πλένει ακόμα και τον χώρο ίσως και να μαζεύει αποφάγια και πεταμένα χαρτιά! Αυτό ορίζει η δημόσια υγιεινή, καθώς κανένας δεν έχει αντίρρηση για τα αδέσποτα, όμως υπάρχουν και λόγοι δημόσιας υγείας και ευπρεπισμού.

 

Οι μετανάστες μας!

Αν μη τι άλλο, η περιοχή αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής του  Δήμου. Με την έννοια ότι, δεν χρειάζεται αύριο το πρωί να πάει εκεί η Δημοτική Αστυνομία ή η Τροχαία και να δίνει κλήσεις για σταθμεύσεις, αλλά με την έννοια ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει κάτι εκεί!

Η μικρή πλατεία Χοενλώε, πήρε το όνομά της από τους Δραμινούς μετανάστες,  που ξεριζώθηκαν στην ξενιτιά και στις φάμπρικες της Γερμανίας για μια καλύτερη ζωή. Έκαναν οικογένειες και ο καθένας με τον τρόπο του, προσέφερε όπως μπορούσε και με ότι μπορούσε. Αξίζει ένας μικρός σεβασμός σε όλους αυτούς τους Δραμινούς.