Home > Νέα > Πλήθος επισκεπτών εξερευνεί το Μενοίκιο Όρος

Πλήθος επισκεπτών εξερευνεί το Μενοίκιο Όρος

Πλήθος επισκεπτών

εξερευνεί το Μενοίκιο Όρος

 

 

Θεωρείται από τα ομορφότερα βουνά της Μακεδονίας έχοντας ανακηρυχτεί «Μνημείο Φύσης» και χωρίζει τους νομούς Δράμας – Σερρών. Για να βρεθεί κανείς στο όμορφο βουνό, θα κατευθυνθεί προς την Προσοτσάνη και στη συνέχεια θα ανηφορίσει προς την Καλή Βρύση, με θέα τον κάμπο της Δράμας και τις απέναντι κορυφές του Φαλακρού.

Αρκετοί φυσιολάτρες και άλλες ομάδες επισκεπτών συναντώνται στην ορεινή περιοχή του όρους Μενοικίου – Κούσκουρας, όπου χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, ποικιλομορφία και υψηλή αισθητική τοπίων, χαραδρώσεις και ορθοπλαγιές, αλπικές εκτάσεις και ιδιαίτερα γεωμορφολογικά γνωρίσματα. Η πλούσια πανίδα κατατάσσει το Μενοίκιο στις πιο σημαντικές ορεινές περιοχές της χώρας.

Έχουν καταγραφεί, περισσότερα από 500 φυτικά είδη, τα οποία συνθέτουν 20 περίπου οικότοπους. Έξι οικότοποι θεωρούνται ιδιαίτερης αξίας και τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας. Οι οικότοποι της περιοχής, προσφέρουν κατάλληλα ενδιαιτήματα για ένα σημαντικό αριθμό ζωών. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών, 15 ερπετών και 6 αμφιβίων. Η ορνιθοπανίδα αριθμεί 132 είδη πουλιών. Είδη όπως ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης, ο χρυσογέρακας, ο δρυομυγοχάφτης, ο δρυοκολάπτης αλλά και η ύπαρξη λύκων και άλλων ζώων τα οποία ανήκουν στην ειδική κατηγορία για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, δικαιολογούν την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE στην περιοχή για την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού πλούτου.

Οι ψηλότερες κορυφές του βουνού βρίσκονται στο δυτικό τμήμα. Στο Μενοίκιο δεν υπάρχουν απομονωμένες κορυφές σε αντίθεση με την πλειοψηφία των άλλων βουνών της περιοχής, αλλά αυτές ανήκουν σε ένα συνεχόμενο επίπεδο με μικρές υψομετρικές διαφορές.

Στα ορεινά λιβάδια της Τρίγκας και του οροπεδίου της Καλλίπολης ο επισκέπτης θα ανακαλύψει εικόνες απαράμιλλου κάλλους. Τα ήρεμα καταπράσινα αυτά τοπία, με την παρουσία των άγριων αλόγων του Μενοικίου, θεωρούνται εξαιρετικά από αισθητικής πλευράς.

Έχουν σχεδιαστεί πεζοπορικές ή ήπιες ορειβατικές διαδρομές με σήμανση, μέσα σε δίκτυο μονοπατιών και δασικών δρόμων, με σκοπό τη γνωριμία των επισκεπτών με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία του τόπου, τα θρησκευτικά μνημεία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στη Μικρόπολη, τις ασχολίες των κατοίκων ανάλογα με την εποχή (καπνοκαλλιέργεια, παραδοσιακό αργαλειό, καζάνι για την παραγωγή τσίπουρου).

Οι αποστάσεις των διαδρομών κυμαίνονται ανάμεσα στα 2-4,5χλμ., λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη κάποιας υψομετρικής διαφοράς, και η διάρκεια των διαδρομών υπολογίζεται σε 60-90 λεπτά.

Γκιαούρ Ντερέ, Μενοίκιο

Το σπήλαιο βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά του Μενοίκιου όρους, πάνω από τη Μικρόπολη Δράμας. Παρουσιάζει πολύ όμορφο διάκοσμο με ποικιλία σπηλαιοθεμάτων. Η ονομασία σημαίνει “το νερό του Ρωμιού” και είναι τούρκικης προέλευσης.

Το σπήλαιο θα μπορούσε να χωριστεί σε τρία κομμάτια. Στην αρχή υπάρχει κατηφορικός διάδρομος και θάλαμοι-αγωγοί σε διαφορετικά επίπεδα. Κατόπιν υπάρχει στενός αγωγός που οδηγεί σε αίθουσα και από εκεί και μετά το σπήλαιο παίρνει τη μορφή φαραγγιού. Τέλος στο τρίτο κομμάτι υπάρχει πάλι στενό πέρασμα και πλέον η οροφή είναι στο ένα μέτρο. Ο στενός αγωγός είναι γεμάτος διάκοσμο, με αρκετά σπασμένα.

Το σπήλαιο, έχουν εξερευνήσει μέλη της σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης Πρωτέας και της σπηλαιολογικής ομάδας Καβάλας, ενώ δεν είναι ανοιχτό για το κοινό.

aloga

Τα άγρια άλογα του Μενοίκιου Όρους

Τα άγρια άλογα του Μενοίκιου Όρους, έχουν τεθεί στο στόχαστρο του Τομέα Λιβαδοπονίας – Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, υπό τους αναπληρωτές καθηγητές Ζωή Παρίση και Δημήτρη Μπακαλούδη.

«Σε καταμετρήσεις που έγιναν με τη χρήση drone και από εποπτικά σημεία θέας στην περιοχή αλλά και μιλώντας με κτηνοτρόφους και υλοτόμους, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια αγέλη με περίπου 70 άλογα, ανάμεσά τους και ένα πουλάρι, ενώ τις περασμένες δεκαετίες είχαν καταγραφεί μέχρι 200», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπακαλούδης.