Home > νέα > Πρόγραμμα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο εκπονεί η Έδρα UNESCO Con-E-Ect στη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αν. διευθυντής της Έδρας Unesco Con-E-Ect, κ. Ζαϊμης

Πρόγραμμα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο εκπονεί η Έδρα UNESCO Con-E-Ect στη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αν. διευθυντής της Έδρας Unesco Con-E-Ect, κ. Ζαϊμης

Πρόγραμμα για τη διαχείριση των υδάτινων

πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο εκπονεί

η Έδρα UNESCO Con-E-Ect στη Δράμα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αν. διευθυντής της Έδρας Unesco Con-E-Ect, κ. Ζαϊμης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ενδιαφέρον πρόγραμμα ERASMUS συμμετέχει το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Δράμα, καθώς και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect που εδρεύει στη Δράμα.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙΠΑΕ),  είναι εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS με τίτλο «Innovations in Water Education Programs: Enhancing Water Security and Socio-economic Development in the Eastern Mediterranean under Climate Change» και ακρωνύμιο «WaSec».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι εταίροι είναι πανεπιστήμια, οργανισμοί και εταιρίες από την Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ολλανδία, Παλαιστίνη και Ιορδανία. Το έργο θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών και πανεπιστημίων μέσω της ανάπτυξης νέων μαθημάτων στη Διαχείριση Υδατικών Πόρων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με καινούργιες μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι συγκεκριμένοι στόχοι του έργου είναι:Zaimis 02

Οι φωτογραφίες από τις συναντήσεις των εταιρών του προγράμματος στην Νεκρά Θάλασσα της Ιορδανίας, την Μαδρίτη της Ισπανίας και την επίσκεψη στο Νέστο Ποταμό. 

– Δημιουργία διεθνούς δικτύου φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδάτων για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστήμιων και εταιριών.

– Ανάπτυξη καινοτόμων μαθημάτων για τη διαχείριση των υδάτων με την συμμέτοχη των επιχειρήσεων στα Αγγλικά.

Zaimis 01

–  Το πρόγραμμα θα παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

– Δημιουργία μαθησιακής πλατφόρμας μάθησης με εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή για τη διαχείριση των υδάτων.

– Διάχυση των αποτελεσμάτων με διάφορες εκδηλώσεις για επαγγελματίες και το γενικό κοινό.

Από το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος συμμετέχει το Εργαστήριο Γεωμορφολογίας Εδαφολογίας και Παρόχθιων Περιοχών και η Έδρα Con-E-Ect «Προστασία και διατήρηση σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα και ανάπτυξη του Οικοτουρισμού» λόγο της πολύχρονης εμπειρίας και εξειδίκευσης τους στην Διαχείριση Υδάτινων πόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα wasec.just.edu.jo, twitter @CoWasec ή Facebook WaSec Co-Funded by Erasmus+ του έργου ή για άλλες πληροφορίες να απευθυνθούν στο e-mail: wasec.project@gmail.com

Giorgos Zaimis02

Γ. Ζαΐμης: Ανταλλαγή καλών πρακτικών

Σχετικά με το πρόγραμμα, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Γιώργος Ζαΐμης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, αναπληρωτής διευθυντής στη Έδρα Unesco Con-E-Ect και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, ο οποίος ασχολείται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Ζαΐμης ευγενώς απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις μας για το έργο.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα κ. Ζαΐμη;

«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη. Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και θα επικεντρωθεί σε ξηροθερμικές περιοχές».

Είναι η πρώτη φορά που το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect στη Δράμα, ασχολούνται με ένα τέτοιο πρόγραμμα;

«Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect, έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε άλλα δύο. Το πρώτο ήταν για τον οικοτουρισμό και επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκής Επιτροπή ως “Success Story” / “Good Practice” και το δεύτερο για την προώθηση λύσεων βασισμένες στη φύση (nature-based solutions). Αυτή τη στιγμή , εκτός από το WaSec το Τμήμα Δασολογίας συμμετέχει σε άλλα δύο: Το FUSEGI και το MULTIRACES».

Τι σημαίνει η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου φορέων που  θα ασχολείται με τη διαχείριση των υδάτων;

«Η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου: α) Θα βοηθήσει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των επιστημόνων και των χωρών της περιοχής. Β) Στην καλύτερη συνεργασία Πανεπιστημίων, εταιρειών και οργανισμών, που ασχολούνται με τη διαχείριση του νερού. γ) Οι επιστήμονες, οι διαχειριστές και οι κάτοικοι των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, θα καταλάβουν ότι όλοι αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. δ) Για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των κρατών και ε) την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ κρατών της περιοχής».

Ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν το πρόγραμμα για την περιοχή της Αν. Μεσογείου και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, τα οποία θα επιδεινωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα δημιουργηθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες και διαχειριστές, νέες τεχνικές και μεθόδους για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων που μετέπειτα θα βοηθήσει και στην υιοθέτηση αυτών των πρακτικών και μεθόδων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλο αυτό, θα οδηγήσει στη μελλοντική βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή».

Ήδη, μέχρι σήμερα κ. Ζαΐμη, έχετε κάνει συναντήσεις στη Νεκρά Θάλασσα της Ιορδανίας, στη Μαδρίτη και στο Νέστο. Τι αποκομίσατε και ποιες είναι οι διαφορές των άλλων με την περιοχή του Νέστου;

«Οι εταίροι του προγράμματος είναι από 6 χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ολλανδία, Παλαιστίνη και Ιορδανία και συμπεριλαμβάνουν Πανεπιστήμια, δημόσιους οργανισμούς και εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση του νερού. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αυξήθηκε η κατανόηση των προβλημάτων του νερού των διαφόρων χωρών του προγράμματος, επιτεύχθηκε ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί στις διάφορες χώρες του προγράμματος, και επίσης ανταλλαγή απόψεων για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων μεταξύ πανεπιστημιακών διαχειριστών δημοσίων οργανισμών νερού και επαγγελμάτων.

Θα πρέπει εδώ να σας πω, ότι, οι λύσεις είναι διάφορες. Στις χώρες της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, έχουν βάλει ως προτεραιότητα την αφαλάτωση και την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση νερού. Εμείς, στο δικό μου εργαστήριο, θεωρούμε πολύ σημαντική τη μείωση του υδατικού αποτυπώματος (water footprint), τις οικοσυστημικές προσεγγίσεις (Ecosystem-based approaches) και λύσεις με βάση τη φύση (nature-based solutions)».