Home > Πρώτο Θέμα > Προσπάθειες δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων στην περιοχή του Δ. Δοξάτου ► Δηλώσεις του δημάρχου Δοξάτου στον «Π.Τ.»

Προσπάθειες δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων στην περιοχή του Δ. Δοξάτου ► Δηλώσεις του δημάρχου Δοξάτου στον «Π.Τ.»

Συναντήσεις των πέντε δημάρχων της Π.Ε. Δράμας με πρωτοβουλία του κ. Ζεκερίδη

Προσπάθειες δημιουργίας καταφυγίου

αδέσποτων ζώων στην περιοχή του Δ. Δοξάτου

► Δηλώσεις του δημάρχου Δοξάτου στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός καταφυγίου σε περιοχή της Π.Ε. Δράμας για τα αδέσποτα ζώα – κυρίως σκυλιά – είναι μια μεγάλη συζήτηση που διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια. Και φαίνεται ότι, στις αρχές του 2020, είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Σκοπός του καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε ένα κεντρικό σημείο της Π.Ε. Δράμας, είναι η συγκέντρωσή τους εκεί, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, προκειμένου να αδειάσουν οι πλατείες και οι δρόμοι των πόλεων και χωριών, που βρίθουν από αδέσποτα σκυλιά. Τα οποία μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα, γίνονται αφενός επιθετικά, αλλά ακόμα, κινδυνεύουν και από τις φόλες που ρίχνουν κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας για να τα εξολοθρεύσουν.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμαρχο Δοξάτου κ. Ζεκερίδη και ήδη υπήρξε η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δημάρχων Δοξάτου κ. Ζεκερίδη, Δράμας κ. Μαμσάκου, Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, ενώ παραβρέθηκαν αρμόδιοι αντιδήμαρχοι από το Δοξάτο και την Προσοτσάνη όπως και εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με τη δημιουργία ενός κεντρικού καταφυγίου, αλλά με τον πλήρη και αυστηρό έλεγχο των αδέσποτων, αλλά και των δεσποζόμενων ζώων και τους αυστηρούς ελέγχους για το πόσα από τα δεσποζόμενα είναι τσιπαρισμένα και άλλα.

ZEKERIDHS 1

Ζεκερίδης: Αναγκαιότητα το καταφύγιο αδέσποτων

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, σημείωσε αρχικά ότι έγινε μια πρώτη συνάντηση ώστε να οριοθετηθούν οι απαιτήσεις του προγράμματος και του έργου συνολικά, και ότι το καταφύγιο θα δημιουργηθεί σε περιοχή του Δήμου Δοξάτου, η οποία θα οριστεί στη συνέχεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζεκερίδης στον «Π.Τ.», «έχουμε συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένα καταφύγιο στα όρια του Δήμου Δοξάτου», ενώ θα διαμορφωθεί και η τελική πρόταση προς τα Δημοτικά Συμβούλια των πέντε Δήμων του Νομού, προκειμένου αρχικά να ψηφιστεί από αυτά. Για να προχωρήσει το έργο, θα πρέπει αρχικά να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος μεταξύ των πέντε Δήμων, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδημοτική συνεργασία για την πραγματοποίηση του έργου.

Η επόμενη συνάντηση των δημάρχων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και άλλους αρμόδιους που σχετίζονται με το θέμα, αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και όπως τόνισε ο κ. Ζεκερίδης, «συζητήσαμε για τα ποσοστά συμμετοχής των Δήμων μας στο έργο, είδαμε πως λειτούργησαν άλλοι Δήμοι που έχουν συνεργαστεί και πώς συγκροτούνται οι σύνδεσμοι μεταξύ Δήμων και την ερχόμενη Δευτέρα θα αποκρυσταλλώσουμε τη μορφή που πρέπει να πάρει το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο για να προχωρήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ο κ. Ζεκερίδης τόνισε ότι «βιαζόμαστε να καταθέσουμε την τεχνική έκθεση για να μπορέσουμε να συμπεριληφθούμε στο Φιλόδημος, επειδή πιθανόν οι προτάσεις να είναι πολύ περισσότερες από τα διατιθέμενα κεφάλαια και προβλέπεται ότι θα προηγηθούν οι σύνδεσμοι μεταξύ Δήμων από τις μεμονωμένες αιτήσεις».

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, η σχετική πρόσκληση για το «Φιλόδημος ΙΙ» για καταφύγια αδεσπότων ζώων και άλλα ζητήματα που αφορούν αυτά, έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να δώσει μια παράταση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ζεκερίδης μιλώντας στον «Π.Τ.» είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε τον προϋπολογισμό του έργου, λέγοντας ότι «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα ούτε στον χώρο, ούτε στον αριθμό των αδέσποτων που θα φιλοξενούνται. Θα πρέπει αρχικά να καθοριστεί ο χώρος, η Περιβαλλοντική Επιτροπή της Περιφέρειας θα πρέπει να μας πει πόσα σκυλιά θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο και άλλα ζητήματα».

Στην ερώτηση για το πόσο χρόνο θα μπορούν να παραμένουν τα αδέσποτα σκυλιά στο καταφύγιο, ο κ. Ζεκερίδης σημείωσε ότι «αυτό θα το δούμε. Ο νόμος  προβλέπει να ξαναβγαίνουν έξω μετά από ένα χρονικό διάστημα. Πρόθεσή μας είναι να απαλλάξουμε τουλάχιστον τις πλατείες από τα αδέσποτα για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Πώς θα το πετύχουμε αυτό θα το δούμε. Συμφωνήσαμε επίσης να κάνουμε προσπάθειες για τα δεσποζόμενα ζώα, να δούμε τι θα γίνει με τους κυνηγούς και κυρίως με τους κτηνοτρόφους και να μπούμε ακόμα και σε έναν έλεγχο και των άλλων εκτός των αδέσποτων σκύλων τι θα κάνουμε.

Επίσης, εγώ τουλάχιστον, ζήτησα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ, να παρέμβουμε μέσω της ΚΕΔΕ σε νομοθετική ρύθμιση διαφορετική από αυτήν που υπάρχει για την αλλαγή του χρόνου που θα μένουν στο καταφύγιο και κάποια άλλα ζητήματα.

Ο στόχος μας, είναι να ελαττωθεί, γιατί δεν πρόκειται να εξαλειφθεί το πρόβλημα και να δούμε τι θα κάνουμε με τις πλατείες και τους δρόμους. Αυτό θα το πετύχουμε κυρίως, έχοντας ένα κτηνιατρείο και το ανάλογο προσωπικό».

Στην ερώτηση για ποιο λόγο να υπάρξει ένας σύνδεσμος μεταξύ των πέντε Δήμων του Νομού Δράμας, ο κ. Ζεκερίδης τόνισε ότι, «ο σύνδεσμος επιβλήθηκε από την ανάγκη να διατηρήσουμε αυτό που θα κάνουμε, γιατί ο κάθε Δήμος θα μπορούσε να κάνει μόνος του ένα καταφύγιο, αλλά δεν θα μπορούσε να το συντηρήσει.

Για να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα κάνουμε αυτόν τον σύνδεσμο μεταξύ των Δήμων, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν ό,τι χρειάζεται με την συντήρησή του αναλογικά και θα προχωρήσουμε με σκοπό να στειρώσουμε, να αντιμετωπίσουμε τα επιθετικά, να δούμε αυτά που έχουν προβλήματα ασθένειας και από εκεί και πέρα το πότε θα ξαναγυρίζουν στο δρόμο, αυτό θα το δούμε στη συνέχεια».

 

Το Φιλόδημος ΙΙ

Όπως σημειώνουμε παραπάνω, το σχετικό πρόγραμμα του «Φιλόδημος ΙΙ» για κατασκευή επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έχει συνολική χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ και για να ενταχθεί ένας Δήμος ή ένας σύνδεσμος Δήμων, απαιτείται αρχικά η σκοπιμότητα του προτεινόμενου έργου, οι ανάγκες τις οποίες σκοπεύει να καλύψει καθώς και να δικαιολογηθούν φυσικά, τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου.

Για ωριμότητα της πρότασης, θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες (π.χ. Τεχνική μελέτη της κτιριακής συγκρότησης του υπό ίδρυση καταφυγίου, στατική, ηλεκτρολογική ή υδραυλική) καθώς και βεβαίωση των τοπικών αρμόδιων υγειονομικών αρχών περί καταλληλότητας του νερού, σε περίπτωση δημιουργία παροχής ύδρευσης από πηγή, οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και άλλα θέματα.

Μέχρι στιγμής πάντως, από τα στοιχεία που παρουσιάζει ο σχετικός πίνακας του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν φαίνεται να έχει γίνει καμιά ένταξη προτάσεων από τους Δήμους της χώρας στο σχετικό πρόγραμμα.

Κάθε Δήμος μπορεί να συμμετάσχει μόνο με μία πρόταση και μπορεί να ζητήσει το ανώτερο μέχρι 300.000 ευρώ.