Home > Πρώτο Θέμα > Πρόταση των 3 αντιπολιτεύσεων για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας► Όλες οι αρμοδιότητες της ΔΕΚΠΟΤΑ θα περάσουν στο Δήμο Δράμας

Πρόταση των 3 αντιπολιτεύσεων για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας► Όλες οι αρμοδιότητες της ΔΕΚΠΟΤΑ θα περάσουν στο Δήμο Δράμας

Κοινή συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Χαρακίδη, Τσιαμπούση, Ηλιόπουλου

Πρόταση των 3 αντιπολιτεύσεων για

λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ

στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

► Όλες οι αρμοδιότητες της ΔΕΚΠΟΤΑ θα περάσουν στο Δήμο Δράμας

► Μεταφορά υπαλλήλων στο προσωπικό του Δήμου

► Το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «Το Χαμόγελό μας» μπορεί να περάσει στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου

► Να αποδοθούν πιθανές διοικητικές και ποινικές ευθύνες εκεί που θα υπάρξουν

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου για την κοινή πρόταση περί εκκαθάρισης και οριστικής διάλυσης της ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας, παραχώρησαν χθες το πρωί τρεις επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Χαρακίδης («Πόλη+Ζωή»), Τσιαμπούσης («Project Δράμα 2020») και Ηλιόπουλος («Αυτοδιοίκηση Πολιτών»), το πρωί της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2020, κατέθεσαν αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, για σύγκλιση του σώματος, με θέμα: «Λύση της κοινωφελούς επιχείρησης με την επωνυμία Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) του Δήμου Δράμας». Όπως αναφέρεται επίσης στο αίτημά τους, εισηγητής του θέματος ορίζεται ο κ. Χαρακίδης. Το κοινό αίτημα των αντιπολιτεύσεων, υπογράφεται από όλους τους δημοτικούς συμβούλους των παραπάνω δημοτικών παρατάξεων, ενώ το θέμα θα συζητηθεί ως πρώτο τακτικό θέμα την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.

IMG_20200113_110634 copy

Οι κ.κ. Τσιαμπούσης, Χαρακίδης και Ηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια

της κοινής συνέντευξης Τύπους για τη λύση και την εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ

Χαρακίδης: Τα πάντα θα μεταφερθούν στο Δήμο

Τη συνέντευξη άνοιξε ο κ. Χαρακίδης, ο οποίος έκανε αναφορά στο αίτημα των αντιπολιτεύσεων, ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι «οι αντιπολιτεύσεις με το νόμο του Κλεισθένη, έχουν πιο παρεμβατικό και ουσιαστικό ρόλο, δεν  είναι πλέον οι παρατάξεις που ακολουθούν μια παθητική στάση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά μπορούν να παίζουν πιο ενεργό ρόλο».

Όπως είπε, «είμαστε εδώ υλοποιώντας μια από τις θέσεις μας, ότι εφόσον εκλεγόμασταν θα προχωρούσαμε στην εκκαθάριση και τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Αυτό, μας δίνει το δικαίωμα η νομοθεσία να το πράξουμε. Καταθέσαμε το αίτημα και θα είμαστε αυτοί οι οποίοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερους συναδέλφους, για να υπερψηφιστεί η κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ».

Ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα της ΔΕΚΠΟΤΑ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που είναι «υποστελεχωμένη και εκτός αυτού, δε διαθέτει και τους απαραίτητους εργαζόμενους, προκειμένου να εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες της. Πολλές φορές αποσπάζονται υπάλληλοι από το Δήμο προ τη ΔΕΚΠΟΤΑ, είτε με τη σύμφωνη γνώμη τους είτε όχι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο της και βλέπουμε μια σειρά παραλείψεων και προβλημάτων από τα χειρότερα, γιατί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά λόγω έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού».

Ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε ακόμα στα διάφορα προβλήματα με το Ταμείο της επιχείρησης που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και την αδυναμία να τηρηθεί και να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση.

Όπως επεσήμανε, «με τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, όλες οι αρμοδιότητες της επιχείρησης μεταφέρονται στο Δήμο και ο Δήμος θα εκτελεί όλο το πρόγραμμα. Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά το προσωπικό δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι εργαζόμενοι, είτε αορίστου χρόνου, θα μεταφερθούν όλοι στο Δήμο, είτε ορισμένου χρόνου και οι υποχρεώσεις που έχει η ΔΕΚΠΟΤΑ απέναντί τους, θα τηρηθούν στο έπακρο. Έτσι προβλέπεται από το νόμο και έτσι θα γίνει».

Όσον αφορά το ζήτημα των υποχρεώσεων και οφειλών της επιχείρησης, «όλες τις υποχρεώσεις και οφειλές προς τρίτους, αναλαμβάνει ο Δήμος και πληρώνει ο Δήμος».

Αναφορά έκανε επίσης ο κ. Χαρακίδης και με το ζήτημα της Ονειρούπολης, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει επίσης κανένα πρόβλημα και την Ονειρούπολη θα την αναλάβει επίσης ο Δήμος Δράμας όπως είχε γίνει και το 2011, χωρίς επίσης να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

 

Τσιαμπούσης: Θα διασφαλιστεί το κλείσιμο όλων των υποθέσεων

Ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για το Δήμο Δράμας, αφού κατατέθηκε πρόταση  να προχωρήσει η λύση και η εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ», σημειώνοντας ότι «υπάρχει πλέον πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο με την αλλαγή στάσης που είχαμε από το σύνολο σχεδόν των αντιπολιτεύσεων για το σύνολο της ΔΕΚΠΟΤΑ».

Ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι μια επιχείρηση, στην οποία διαχρονικά είχαμε θέματα αδιαφάνειας. Αυτό είναι γνωστό. Και στην προηγούμενη δράση της μέχρι το 2010 και από το 2011 και μετά όπου έχουμε τη νέα ΔΕΚΠΟΤΑ, υπήρχαν τέτοια περιστατικά, όπως επίσης υπήρχαν και περιστατικά εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων. Έφτασε σε ένα σημείο, τα τελευταία χρόνια, να λειτουργεί μόνο για την Ονειρούπολη. Και το λέω αυτό, γιατί υπήρξε περίοδος, κατά την οποία ήταν παραγωγική, έχει παράξει τεράστιο πολιτιστικό έργο».

Ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που χειριζόταν η ΔΕΚΠΟΤΑ, έχει ήδη μεταφερθεί στο Δήμο βάσει νόμου, ενώ το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, θα μπορεί να μεταφερθεί επίσης, είτε στο Δήμο, είτε στο  Νομικό Πρόσωπο.

Υποστήριξε ακόμα ότι η λειτουργία της το τελευταίο πεντάμηνο δεν ήταν καθόλου καλή, «μας ώθησε να βάλουμε μπροστά, ως αντιπολιτεύσεις, αυτά που μας ενώνουν και ένα απ’ αυτά, είναι η λύση και η εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», διευκρίνισε ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ θα κλείσει, όταν θα έχουν διαλευκανθεί όλες οι υποθέσεις που ελέγχονται και ποινικά, όταν θα γίνει ο καταλογισμός των νομικών, των οικονομικών και πολιτικών ευθυνών για την τελευταία 9ετία. Αυτό, εμείς ως παράταξη θα το διασφαλίσουμε. Μετά από αυτό το πρώτο βήμα και μέχρις ότου τελειώσει η εκκαθάριση, θα εξασφαλιστεί ότι για όλα τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες σε όποιους έχουν τέτοιες ευθύνες. Όπως το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ισολογισμοί από το 2012 έως το 2014 και μετά επειδή δεν μπορούσαν να γίνουν – το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες τρύπες στα ταμεία οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν, όπως και το γεγονός ότι υπήρξαν καταλογισμοί και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλοι κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης».

Ο κ. Τσιαμπούσης, εξήγησε επίσης ότι «στον προϋπολογισμό του 2020 δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΚΠΟΤΑ, πέραν των απαραίτητων μισθοδοσιών, για όσο διάστημα θα λειτουργεί. Άρα, οι δράσεις όσο χρόνια γίνονταν από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, θα πρέπει μέσω ενός σχεδίου που θα καταρτιστεί, είτε να μεταφερθούν στο Δήμο, είτε στον Πολιτιστικό Οργανισμό και από εκεί να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν».

 

Ηλιόπουλος: «Η ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν ένα πλυντήριο χρημάτων…»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, τόνισε ότι «ως παράταξη είμαστε διπλά δικαιωμένοι, γιατί το 2014 μέσα στο Δημ. Συμβούλιο καταθέσαμε την πρόταση για τη λύση και κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και ακόμα, επειδή θεωρούσαμε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής, θα αναδείξει δυνάμεις μέσα στο Δήμο μας και ότι θα αρχίσουν να δουλεύουν συνεργασίες και δεν θα υπάρχει μονοκρατορία μιας παράταξης, η οποία πολλές φορές έφερνε αποφάσεις οι οποίες έρχονταν σε σύγκρουση με τη θέληση του Δραμινού λαού».

Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε τη ΔΕΚΠΟΤΑ ως «πλυντήριο χρημάτων, ένα πλυντήριο όπου έφερνε ανθρώπους με πελατειακές σχέσεις. Υπήρχαν κάποια χρήματα για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί πού βρίσκονται, υπήρχαν χρήματα που δινόντουσαν χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρχαν χρήματα που δινόντουσαν χωρίς να υπάρχει έλεγχος αν το έργο αυτό ήταν παραδοτέο, μεγάλα προβλήματα στο αν υπήρχε ανταπόκριση ανάμεσα στα χρήματα που υπήρχαν στα τιμολόγια με το έργο το οποίο γινόταν και υπήρχε αναντιστοιχία».

Ο κ. Ηλιόπουλος εξήγησε ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα της πολιτικής καταδίκης της ΔΕΚΠΟΤΑ» και σημείωσε ότι «για τα χρήματα του Δραμινού λαού δεν πρέπει να υπάρχουν αλλά… θα πρέπει να καταδικαστούν όσοι έβαλαν το δάχτυλο μέσα  στο μέλι και έφαγαν χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέσα από αυτή τη δημοτική επιχείρηση. Άρα, το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκαλο και θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, είτε αστικές, είτε ποινικές εάν υπάρχουν».

 

Ενδείξεις για ποινικές ευθύνες!

Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» για το αν όντως υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αν έχουν ήδη πάει κάποιες υποθέσεις στον εισαγγελέα ενώ αναφέρθηκαν ακόμα και φράσεις όπως «το δάχτυλο στο μέλι» και «πλυντήριο χρημάτων», αν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτά, απάντησε αρχικά ο κ. Ηλιόπουλος λέγοντας:

«Απ’ αυτά που παρουσιάστηκαν από τους ορκωτούς λογιστές, υπάρχει ενδείξεις. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Εφόσον οι ενδείξεις γίνουν αποδείξεις, είμαστε εδώ και νομίζω ότι μπορούμε όλοι σήμερα να το πούμε, είμαστε αυτοί που πρώτοι θα πάμε στον εισαγγελέα και θα πούμε: προχωρήστε ποινικά. Οι ενδείξεις αυτές που έχουμε είναι πάρα πολύ σοβαρές. Το ότι δεν υπήρχαν διοικητικές αποφάσεις για να πληρωθούν κάποιοι, το ότι δεν υπήρχαν υπογραφές από τις επιτροπές ότι  παραλήφθηκε ένα έργο, ότι δεν ξέρουμε αν αυτό το έργο είχε αντιστοιχία με το ποσό των χρημάτων στα τιμολόγια, είναι πάρα πολύ σοβαρές ενδείξεις. Και κακοδιαχείριση να μην υπήρχε, μόνο το λεγόμενο πολιτικό μέρος, είναι κάτι το οποίο πρέπει να καταδικάσουμε και γι’ αυτό πρέπει να κλείσει η επιχείρηση. Αν αποδειχθεί ότι πάνε στο ποινικό μέρος, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Και αυτό τιμά την «Πόλη+Ζωή» πού διοίκησε και λειτούργησε τη ΔΕΚΠΟΤΑ για 3 χρόνια».

Στο ίδιο ερώτημα απάντησε και ο κ. Τσιαμπούσης, λέγοντας ότι «ποινικές ευθύνες, σήμερα που μιλάμε, δεν μπορούν να καταλογιστούν ειδικά από εμάς. Και δεν θα καταλογιστούν από εμάς. Θα καταλογιστούν από τους αρμόδιους. Υπάρχουν ενδείξεις. Υπάρχει ένα έλλειμμα περίπου 150.000 ευρώ, το οποίο φαίνεται να αφορά την περίοδο 2011-2014. Φαντάζομαι, η αλλαγή στάσης της «Πόλης+Ζωής» στο να κλείσει τη ΔΕΚΠΟΤΑ, δεν υπήρχε τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο. Αυτή η αλλαγή στάσης που θέλει να έρθουν όλα στο φως, σημαίνει ότι θέλουν να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες. Πολλές φορές, οι όποιες ευθύνες, δεν σημαίνει ότι διαχέονται σε όλη την παράταξη που διοικεί. Μπορεί να έχει ένας ευθύνη, μπορεί να υπάρχει μόνο πολιτική ευθύνη».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιαμπούσης, διευκρίνισε ότι, «αν μέχρι τις 30/6/2020 υπάρχουν ακόμα ανοικτές υποθέσεις, δεν θα ψηφίσουμε την εκκαθάριση της επιχείρησης. Σήμερα, απλά, ανοίγει αυτή η υπόθεση. Πρώτα θα διαλευκανθούν οι υποθέσεις και μετά θα κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ. Αυτό, για να μην υπάρξει η εντύπωση, ότι πάμε να κλείσουμε το θέμα και ό,τι υπάρχει από πριν, να κουκουλωθεί. Άρα, ό,τι πρέπει να καταλογιστεί, θα καταλογιστεί εκεί που πρέπει».