Home > νέα > Πρωτιά στα Πράσινα Βραβεία της Ε.Ε. ανάμεσα σε 4.306 έργα Η επιστημονική υπεύθυνη Ε.Μ.Π. κα. Μαρία Λοϊζίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

Πρωτιά στα Πράσινα Βραβεία της Ε.Ε. ανάμεσα σε 4.306 έργα Η επιστημονική υπεύθυνη Ε.Μ.Π. κα. Μαρία Λοϊζίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

Πρωτιά στα Πράσινα

Βραβεία της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα SOLBRINE του Ε.Μ.Π.

κατέκτησε το πρώτο βραβείο ανάμεσα

σε 4.306 έργα της τελευταίας 25ετίας

Η επιστημονική υπεύθυνη – καθηγήτρια του Ε.Μ.Π.

κα. Μαρία Λοϊζίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Πρωτιά σημείωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τη συμμετοχή του στα «Πράσινα Βραβεία» (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, το ερευνητικό πρόγραμμα LIFE SOL-BRINE της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με επιστημονική υπεύθυνη, η καθηγήτρια του ΕΜΠ κα. Μαρία Λοϊζίδου, και του Δήμου Τήνου, βραβεύτηκε ως το καλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στην θεματική ενότητα «Περιβάλλον» για τα «Πράσινα Βραβεία» (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο, ανάμεσα σε 4.306 ολοκληρωμένα  έργα της τελευταίας 25ετίας.

Η τελετή βράβευσης, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 30 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της «Πράσινης Εβδομάδας» που διοργανώνεται ετησίως, και αποτελεί εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου της Τήνου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Σιώτος, και η επιστημονική υπεύθυνη Καθηγήτρια του ΕΜΠ, κα. Μαρία Λοϊζίδου, παρέλαβαν το 1ο βραβείο και αναφέρθηκαν στην πορεία και τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και στην προοπτική της εξέλιξής του.

METSOBIO

Η επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Καθηγήτρια, κα. Μαρία Λοϊζίδου, με εκπρόσωπους όλων των συντελεστών που συμμετείχαν την ημέρα της βράβευσης στις Βρυξέλες.

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ, κα. Λοϊζίδου, μίλησε στον «Π.Τ.» για τη σημαντική επιτυχία που σημείωσε το έργο, στα «Πράσινα Βραβεία», ενώ μας περιέγραψε και τους λόγους οι οποίοι συνέβαλλαν σε αυτή την επιτυχία.

«Κύριος στόχος του έργου, ήταν η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης (Zero Liquid Discharge).

Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα του έργου συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης λύσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την αφαλάτωση. Η νέα καινοτόμος πιλοτική μονάδα, είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του Αγίου Φωκά στην Τήνο, σε υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που κατάφερε να καταστήσει την αφαλάτωση, περιβαλλοντικά και ενεργειακά, φιλική διαδικασία η οποία διαχειρίζεται με επιτυχία την άλμη χωρίς να την επιστρέφει στην θάλασσα, προστατεύοντας το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ στο τέλος της παράγει και νέα προϊόντα από τα υγρά απόβλητα».

Η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, επέλεξε ανάμεσα σε 4.306 ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος LIFE στην κατηγορία  «Περιβάλλον», που έχουν χρηματοδοτηθεί κατά την τελευταία 25ετία (από το 1992 ως και σήμερα), ως καλύτερο αυτό της Τήνου.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας μας, το έργο, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE και υλοποιήθηκε στο νησί της Τήνο την περίοδο 2009-2013, ουσιαστικά ήταν η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης.

Παράλληλα, επιτεύχθηκε υψηλή ανάκτηση νερού (>90%) και παραγωγή στερεού άλατος. Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα του έργου συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης λύσης για τα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την αφαλάτωση, ανοίγοντας το δρόμο για την υιοθέτησή της σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η  καινοτόμος πιλοτική μονάδα εγκαταστάθηκε  στην περιοχή του Αγίου Φωκά στην Τήνο, σε υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης, η οποία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, καθώς είναι ενεργειακά αυτόνομη, αφού χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη λειτουργία της.

Μάλιστα, ενδιαφέρον για την εφαρμογή αυτού του πιλοτικού προγράμματος, έχει δείξει το Ρότερνταμ, με σκοπό την εφαρμογή του σε μεγάλη κλίμακα στο λιμάνι του Ρότερνταμ, ανακτώντας χημικά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στο θαλασσινό νερό, και προωθώντας τα στη βιομηχανία ως πρώτες ύλες.