Home > νέα > Προτομή του Αντών Τσαούς στην Δράμα ετοιμάζει η ΕΑΟ-ΕΣΕΑ

Προτομή του Αντών Τσαούς στην Δράμα ετοιμάζει η ΕΑΟ-ΕΣΕΑ

Γενική Συνέλευση της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ

Προτομή του Αντών Τσαούς

στην Δράμα ετοιμάζει η ΕΑΟ-ΕΣΕΑ

► Μέλη της ΕΑ-ΕΣΕΑ θα μπορούν να νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

► Βραβεύσεις μελών γεννημένων 1927-1936

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 eao esea 02 copyΠΡΟΤΟΜΗ του Αντών Τσαούς ετοιμάζεται να στήσει στην πόλη της Δράμας η ΕΑΟ-ΕΣΕΑ Δράμας (Εθνικές Ανταρτικές Ομάδες – Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικών Αγώνων), καθώς πρόκειται για μια απόφαση της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ Δράμας, ανάμεσα σε άλλες.

Επίσης, τα μέλη της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ  Δράμας, θα μπορούν σύντομα να νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με τα ίδια προνόμια που έχουν και οι στρατιωτικοί. Αυτές είναι δύο από τις σπουδαιότερες δράσεις που υλοποιεί το Δ.Σ. της Ένωσης της Δράμας, και ανακοίνωσε ο πρόεδρός της κ. Νίκος Γεωργιάδης στον «Π.Τ.» .

Αναλυτικότερα, το πρωί της περασμένης Κυριακής 24 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση και ο απολογισμός για το 2018 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, όπου μάλιστα έγιναν και βραβεύσεις μελών της οργάνωσης, που γεννήθηκαν από το 1927 έως και το 1936.

 

Ψηφιοποίηση αρχείου

Μιλώντας στον «Π.Τ.» για τις δραστηριότητες της οργάνωσης, ο κ. Νίκος Γεωργιάδης, σημείωσε ότι από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του 2018, ήταν η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού από την Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Δράμας. Έτσι, το ιστορικό της ΕΑΟ-ΕΣΕ είναι προσβάσιμο στους ερευνητές και στο κοινό σε όλη την Ελλάδα, ενώ δημιουργήθηκε ιστοσελίδα με το όνομα: www.eaoesea.eu.

 

Προτομή Αντών Τσαούς

Επίσης, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες δημιουργίας μιας προτομής του Αντών Τσαούς (Αντωνίου Φωστερίδη). Την απόφαση αυτή είχε ανακοινώσει ο κ. Γεωργιάδης στο μνημόσυνο μιας μάχης στην Καλλίφυτο Δράμας τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως σημείωσε μάλιστα, «την προτομή έχει αναλάβει να δημιουργήσει ο γνωστός γλύπτης κ. Γιώργος Κικώτης, ενώ η μηχανικός – αρχιτέκτονας κα. Πελαγία Σιδηροπούλου, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του μνημείου». Όπως μας είπε, περίπου τον φθινόπωρο του 2019 θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής.

Επίσης, η διοίκηση κάνει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Μουσείου για την εποχή 1941-1944, «για να μην  ξεχνάμε την ιστορία μας και να είναι επισκέψιμο για τη νεολαία μας, να μαθαίνουν τι έγινε εκείνη την εποχή, με αγάπη και ομόνοια και όχι με μίσος και κακία».

 

424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Μια σημαντική ενέργεια, είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει έρθει σε επαφή με το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, μετά από συζητήσεις που έχουν γίνει, σύντομα τα μέλη της οργάνωσης, θα μπορούν να νοσηλεύονται στο 424 Στρ. Νοσοκομείο, απολαμβάνοντας τα ίδια προνόμια με τους στρατιωτικούς.

 

Οι βραβεύσεις

Αναφορά και στους βραβευθέντες έκανε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η βράβευση γίνεται για τους γεννηθέντες από το 1917 μέχρι και το 1936 και ως μικρά παιδιά εκείνη την εποχή, κάποιοι απ’ αυτούς, ήταν και τροφοδότες των ανταρτών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός, ότι, βραβεύτηκε μετά θάνατον μια γυναίκα, η Κυριακή Τσελεπίδου, η οποία ήταν η ράφτρα των ανταρτών. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος της, Τηλέμαχος Τσελεπίδης.

Σε δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο κ. Τσελεπίδης για τη μετά θάνατον βράβευση της μητέρας του, είπε: «Η μητέρα μου, ήταν η μοναδική ράφτρα των ανταρτών στην περιοχή της αντίστασης για πολλά χρόνια. Θυμάμαι, όταν ήμουν 8 χρονών παιδί, ερχόντουσαν το βράδυ στο σπίτι μας οι αντάρτες και η μητέρα μου τους έραβε. Τους έραβε χιτώνια, καπέλα και άλλα ρούχα. Η μάνα μου γλίτωσε πολλές φορές από το εκτελεστικό απόσπασμα των Βουλγάρων, είχε τσακωθεί με τον Βούλγαρο πρόεδρο στο Σιδηρόνερο. Κόντεψε μάλιστα να την σκοτώσει. Όταν το έμαθαν αυτό οι αντάρτες, έδιωξαν όλους τους Βούλγαρους από το χωριό, και στην ουσία, από το Μάιο ακόμα το χωριό είχε απελευθερωθεί».

Οι βραβευθέντες είναι:

  1. Τσελεπίδου Κυριακή (έχει πεθάνει).
  2. Παπάζογλου Στέφανος, 1927.
  3. Λαζαρίδης Διαμαντής, 1928.
  4. Ευθυμιάδης Δημήτριος, 1928.
  5. Αμανατίδης Ανέστης, 1928.
  6. Σαχινίδης Παρασκευάς, 1928.
  7. Σιδηρόπουλος Γεώργιος, 1930.
  8. Παπαδόπουλος Δημήτριος, 1931.
  9. Χανουμίδης Απόστολος, 1931.
  10. Παρασίδης Γεώργιος, 1934.
  11. Χατζηγιάννη Νικόλαος, 1935.
  12. Συρανίδης Κωνσταντίνος, 1935.
  13. Βογέας Γρηγόριος, 1935.
  14. Φιλιππίδης Χρήστος, 1936.
  15. Βασιλειάδης Χρήστος, 1936.
  16. Αλβανίδης Λυμπέρης, 1936.