Home > Πρώτο Θέμα > Πρόβλημα η απόθεση μπαζών και ογκωδών αντικειμένων στο Δήμο Δράμας -Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Πρόβλημα η απόθεση μπαζών και ογκωδών αντικειμένων στο Δήμο Δράμας -Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Πρόβλημα η απόθεση μπαζών

και ογκωδών αντικειμένων

στο Δήμο Δράμας

► Χωρίς αδειοδοτούμενο δημοτικό χώρο η Δράμα για την απόθεση μπαζοαπορριμμάτων

► Ανάθεση της απόθεσης σε ιδιωτική εταιρεία

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια φορά συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το ζήτημα της απόρριψης μπαζών και ογκωδών αντικειμένων και τη μεταφορά τους σε αδειοδοτούμενα εγκεκριμένα σημεία. Η συζήτηση έγινε με αφορμή το τακτικό θέμα έγκρισης ανάθεσης της υπηρεσίας: «Διαχείριση μπαζοαπορριμμάτων και ογκωδών αποβλήτων, όπως κουφωμάτων, επίπλων, στρωμάτων κ.α.»

Το θέμα είναι  ιδιαίτερα σοβαρό για την πόλη της Δράμας, καθώς καθημερινά βλέπουμε δίπλα στους κάδους απορριμμάτων, συμπολίτες μας να αφήνουν μπάζα και άλλα ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα, κουφώματα, στρώματα, είδη υγιεινής και άλλα. Η Υπηρεσία Καθαριότητας συγκεντρώνει αυτά τα αντικείμενα, παρ’ όλα αυτά, επειδή ο Δήμος δε διαθέτει αδειοδοτούμενο χώρο απόθεσής τους, γίνεται ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία διαθέτει τέτοιο χώρο.

Το θέμα αφορούσε, την ανάθεση του έργου της απόθεσης σε ανάδοχο με προϋπολογισμό 18.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ώστε αυτός να μεταφέρει τα αντικείμενα αυτά σε δικό του κατάλληλο χώρο προς εναπόθεση.

Η παράταξη «Πόλη+Ζωή» ψήφισε άμεσα το θέμα χωρίς παρατηρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι στην εισήγηση η δημοτική αρχή παραδέχεται «την αδυναμία εκτέλεσης» της υπηρεσίας αυτής, και σημείωσε ότι για άλλη μια χρονιά η δημοτική αρχή βρέθηκε απροετοίμαστη. Είπε μάλιστα ότι πέρυσι είχε βάλει ζήτημα να δημιουργηθεί ένας αδειοδοτούμενος χώρος, ο οποίος να μπορεί να δέχεται ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα, κουφώματα και στρώματα. Και σημείωσε ότι έπρεπε εδώ και καιρό να είχε δημιουργήσει ο Δήμος Δράμα τα «πράσινα σημεία», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν γίνει μαύρη τρύπα».

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η δημοτική αρχή «έχει στραφεί σε μία εταιρεία που είναι και μονοπώλιο στη Δράμα» και ζήτησε: «Δηλώστε αδυναμία, δηλώστε ότι αυτή είναι η πρόθεσή σας, ότι θέλετε να τα δίνετε στους ιδιώτες, ότι θέλετε να έχετε ακριβές υπηρεσίες προς τους δημότες της πόλης και τότε θα το ψηφίσουμε». Ο κ. Ηλιόπουλος καταψήφισε το θέμα.

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Χρυσοχοΐδης, ρώτησε αν ήταν ο ίδιος ιδιώτης που συγκέντρωνε και άλλες χρονιές τα μπαζοαπορρίμματα και πήρε θετική απάντηση και ψήφισαν θετικά.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου σημείωσε ότι «είναι μια σοβαρή πλευρά ότι δεν υπάρχουν χώροι, ενώ παραλειπόμενο αυτής της πλευράς είναι ότι, πόσο τοις εκατό από τα ογκώδη αντικείμενα, ρίχνονται ανεξέλεγκτα, γιατί δεν υπάρχουν χώροι».

Ο κ. Μήτρου επεσήμανε ακόμα ότι υπάρχει «πολιτικό ζήτημα, ότι ο Δήμος αδυνατεί», ενώ τελικά ψήφισε θετικά για την ανάθεση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, αναρωτήθηκε «γιατί να φτάσουμε στο σημείο να το δώσουμε για ανάθεση» ενώ αναφέρθηκε σε μια προσωπική περίπτωση όπου ζήτησε να παραλάβουν υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας ογκώδη αντικείμενα, οι οποίοι έφεραν αντίρρηση, όπως είπε και ζήτησε να υπάρξουν παραιτήσεις στην Υπηρεσία Καθαριότητας καθώς δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα υλικά αυτά.

Στις αιτιάσεις του κ. Καλαϊδόπουλου, απάντησε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, ο οποίος του εξήγησε ότι «η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν αφορά την συγκομιδή από τους χώρους όπου τους αφήνουν οι πολίτες, αλλά το πώς θα πάνε σε ένα σημείο στο οποίο επιτρέπεται η απόθεση αυτών των υλικών. Ακόμα και όταν τα συγκεντρώνει ο Δήμος, αυτή η σύμβαση χρειάζεται, για να πηγαίνει να τα αφήνει κάπου νόμιμα. Δεν αφορά την αποκομιδή από τους ιδιώτες που τα βγάζουν, αφορά την εναπόθεσή τους».

Απόντος του αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Κυριακίδη, απαντήσεις στο θέμα έδωσε ο κ. Χατζηγιάννης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ και για πολλά χρόνια αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα λεγόμενα «Πράσινα Σημεία».

Όπως είπε, ο Δήμος Δράμας ήταν από τους πρώτους που ενδιαφέρθηκε για τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων». Στην αρχή είχαν επιλεγεί δύο οικόπεδα, παρουσιάστηκε όμως πρόβλημα στο ένα από αυτά και τελικά ξεκίνησε να αδειοδοτηθεί ένα οικόπεδο ανάμεσα στο Μυλοπόταμο και στο Νικοτσάρα, ενώ είπε ότι αναμένεται νέα Πρόσκληση από το σχετικό πρόγραμμα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και ότι ο Δήμος είναι πανέτοιμος να ενταχθεί.

Σημείωσε ότι η υπηρεσία για τα ογκώδη αντικείμενα λειτουργεί στο τηλ. 2521022263 και οποιοσδήποτε συμπολίτης μας έχει να βγάλει ογκώδη αντικείμενα μπορεί να το καλέσει εκτός από μπαζοαπορρίματα και μπάζα.

Όπως είπε, τα ογκώδη αντικείμενα συγκεντρώνονται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, καταγράφονται, τα παίρνει το αυτοκίνητο και παλαιότερα τα άφηνε σε ένα χώρο πίσω από το αμαξοστάσιο του Δήμου (περιοχή Καπνολογικού Ινστιτούτου).  «Είναι πλέον υποχρεωτικό ο Δήμος να πληρώσει για την απόθεση των μπαζοαπορριμμάτων».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννης, «η καλύτερη ανακύκλωση γίνεται από τους Ρομά που με τα φορτηγάκια γυρνάνε και μαζεύουν διάφορες συσκευές, γιατί ο κόσμος έτσι δεν ασχολείται με το πού να τα πάει όλα αυτά», ενώ σημείωσε ότι «οι ανεξέλεγκτες χωματερές είναι η μεγάλη πληγή» και όπως τόνισε, «ακόμα και Πράσινο Σημείο να πάρουμε, χωροταξικά είναι δύσκολη η λειτουργία τους», λέγοντας ότι είναι μακριά για τους πολίτες να πάνε μέχρι τον Μυλοπόταμο όταν αδειοδοτηθεί το «Πράσινο Σημείο». Σημείωσε τέλος ότι, θα δημιουργηθούν επίσης και πέντε «Πράσινα Σημεία» εντός της πόλης της Δράμας». Τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.