Home > νέα > Πρόβλημα στην μετακίνηση προσφυγόπουλων μαθητών από τη Δομή της Δράμας -Συνολικά 149 μαθητές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Πρόβλημα στην μετακίνηση προσφυγόπουλων μαθητών από τη Δομή της Δράμας -Συνολικά 149 μαθητές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σε ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Υπ. Παιδείας το θέμα

Πρόβλημα στην μετακίνηση

προσφυγόπουλων μαθητών

από τη Δομή της Δράμας

Συνολικά 149 μαθητές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ τα 3 προηγούμενα χρόνια, η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων είχε κινηθεί γενικά σε καλά επίπεδα, εντούτοις φέτος από το ξεκίνημά της φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα στο θέμα της μετακίνησης.

Το πρόβλημα εντοπίζεται με την παροχή λεωφορείου, το οποίο μετέφερε τους μαθητές από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή της Βιομηχανικής Ζώνης Δράμας, στα σχολεία τους. Φέτος, αν και οι μαθητές φιλοξενούνται στα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, εντούτοις ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα, καθώς δεν υπάρχει λεωφορείο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το θέμα αφορά το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος έχει στην ευθύνη του τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Υπουργείο Παιδείας.

Sofia Grigoriadoy

Η κα Σοφία Γρηγοριάδου, Φωτογραφία αρχείου «Πρωινού Τύπου».

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με την Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων κα. Σοφία Γρηγοριάδου, η οποία επιβεβαίωσε όντως το πρόβλημα της μετακίνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 149 μαθητές, από τους οποίους οι 25 είναι νήπια, οι 53 φοιτούν στα Δημοτικά Σχολεία, οι 28 φοιτούν στα Γυμνάσια και οι 46 στο Λύκειο.

Όπως επισημαίνει η κα. Γρηγοριάδου, χωρίς λεωφορεία οι μαθητές δεν μπορούν να μετακινηθούν από τη Δομή Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. προς τα σχολεία της πόλης, σε μια απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων «και ενώ τα σχολεία έχουν αρχίσει, όλα είναι έτοιμα και ενώ έχουν έρθει και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, τα παιδιά δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση, και προφανώς γίνονται διαδικασίες προκειμένου να λυθεί το ζήτημα. Την ευθύνη έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος στη συνέχεια φροντίζει για την παροχή λεωφορείων.

Όπως διευκρινίζει η κα. Γρηγοριάδου, τα παιδιά είναι ενταγμένα κανονικά στα σχολεία με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας ΖΕΠ-1 (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας). «Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά παρακολουθούν 3 ώρες την ελληνική γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες και τις υπόλοιπες ώρες διαχέονται στα τμήματα που είναι εγγεγραμμένα. Εάν στην Ε΄ Τάξη του Δημοτικού για παράδειγμα, κάνει 3 ώρες ελληνικά και στο υπόλοιπο πρόγραμμα ακολουθεί κανονικά τα μαθήματα μαζί με όλα τα παιδιά», εξηγεί η κα. Γρηγοριάδου.

 

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: «Κανένα παιδί έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία»

Ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται, εξέδωσε χθες και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ν. Δράμας, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία», ενώ θίγει άμεσα και το ζήτημα του ΑΜΚΑ των παιδιών.

Αναλυτικότερα αναφέρεται σχετικά: «Στη Δράμα οι 149 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Δομή  δεν έχουν μέσο να μετακινηθούν στα σχολεία τους! Απαιτούμε:

— Άμεσα να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας τις διαδικασίες ώστε τ’ απαραίτητα κονδύλια να κατευθυνθούν στη μετακίνηση και στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών.

— Όλα τα προσφυγόπουλα που πάνε πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ,  ώστε να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν το Ατομικό Δελτίο Μαθητή (ΑΔΥΜ) και να μπορέσουν να εγγραφούν. Άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση».