Home > νέα > Το ψήφισμα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας προς τον Διοικητή του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας

Το ψήφισμα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας προς τον Διοικητή του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας

 

Ηχηρό το μήνυμα εκατοντάδων

Δραμινών για τη δημιουργία

Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Μια ανθρώπινη αλυσίδα, που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, και κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας, σχημάτισαν χθες το απόγευμα εκατοντάδες Δραμινοί, πολίτες, σύλλογοι και φορείς, με κυρίαρχο αίτημα τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας.

Η πρωτοβουλία αυτής της συμβολικής κίνησης, ήταν του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, η οποία βρήκε συμπαραστάτες όλους τους Δραμινούς πολίτες, μικρούς και μεγάλους.

Οι Δραμινοί, απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι η συλλογικότητα αποδίδει μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που μένει τώρα, είναι η πολιτεία να δείξει την κατάλληλη υπευθυνότητα για την περιοχή μας και να μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό να ανακουφίσει έστω και κατά αυτό τον τρόπο τους καρκινοπαθείς της περιοχής μας, με τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας.

Μάλιστα, η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της πόλης μας, είναι ένα αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών αλλά και όλων των Δραμινών πολιτών το οποίο χρονίζει. Η έλλειψη ειδικών ογκολογικών υπηρεσιών στο Νομό μας, και η ανάγκη των ασθενών να διανύουν σημαντική απόσταση και να επωμίζονται σημαντικό κόστος σε αναζήτηση ειδικών διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών, καθιστούν αναγκαία την ίδρυση της μονάδας.

Το ψήφισμα του Συλλόγου Καρκινοπαθών

Ν. Δράμας προς τον Διοικητή

του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας

DIADHLVSH10

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Ελευθερίας, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, διάβασε στο κοινό το ψήφισμα του Συλλόγου, το οποίο παρέδωσε στη συνέχεια στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, κ. Νικόλαο Λιάτση.

«Προς Διοίκηση Γενικού Νοσοκομείου Δράμας,

Διοικητή κ. Νικόλαο Λιάτση,

Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας για τη δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, έχοντας ως δεδομένο, ότι η Δράμα είναι στους τέσσερις πρώτους Νομούς στην Ελλάδα σε θνησιμότητα από καρκίνο. Οι καρκινοπαθείς, ανέρχονται σε 1.000 άτομα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών, εγγεγραμμένα και πολλά περισσότερα άτομα που έχουν καρκίνο και λόγω ταμπού δεν γράφονται στο Σύλλογο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας το 2016, παρακολουθούνται περίπου 900 Δραμινοί με καρκίνο. Στην Αλεξανδρούπολη περίπου 100, και στα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης εκτιμούνται ότι παρακολουθούνται περίπου 800 ασθενείς. Επίσης, και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου παρακολουθούνται ογκολογικοί ασθενείς από την Δράμα. Μόνο πέρυσι, στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύτηκαν 1.450 ασθενείς από το Νομό μας. Στους ασθενείς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ασθενείς με νεοπλασίες του αίματος, λεμφώματα, χρόνιες λευχαιμίες και ορισμένοι ασθενείς που επιλέγουν να μην καταγραφούν και παρακολουθούνται ιδιωτικά.

Είναι γνωστή η ταλαιπωρία και το κόστος, σε απώλεια εργατοωρών σε οδοιπορικά και η ψυχοσωματική καταπόνηση των ασθενών αυτών που πρέπει συνήθως κάθε 20 ημέρες να μετακινούνται σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη για χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Επίσης, είναι γνωστό ότι το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που επιφορτίζεται το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών έχει μεγάλη αναμονή στα ραντεβού και οι συνθήκες βραχείας νοσηλείας για χημειοθεραπεία είναι δύσκολες λόγω συνωστισμού και παλαιότητας του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Ακόμη, στο Νοσοκομείο Καβάλας το πλήθος των ογκολογικών ασθενών υπερβαίνει καθημερινά τον αριθμό των 50-60 ατόμων.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε την προσθήκη στον σχεδιαζόμενο νέο οργανόγραμμα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ενός αυτοτελούς ογκολογικού τμήματος βραχείας νοσηλείας χημειοθεραπείας, μονάδα ημερήσιας νοσηλείας με πρόβλεψη για δυο παθολόγους – ογκολόγους, αιματολόγο – ογκολόγο, έναν επιμελητή Α’ και έναν επιμελητή Β’, τέσσερις νοσηλεύτριες, έναν διοικητικό υπάλληλο, και έναν επισκέπτη υγείας.

Υπάρχουν ογκολόγοι, με δυνητικό ενδιαφέρον για τη Δράμα αλλά πρέπει πρώτιστα να αλλάξουν θέση στον Οργανισμό και μετά το Υπουργείο να προκηρύξει τις θέσεις. Στην πρώτη θέση μπορεί να έρθει επικουρικός ογκολόγος ή να αποσπαστεί από άλλο Νοσοκομείο ογκολόγος μέχρι να προκηρυχθεί μόνιμη θέση ογκολόγου και ογκολόγου – αιματολόγου.

Όμως προκειμένου να είναι λειτουργικό το Ογκολογικό Τμήμα, πρέπει παράλληλα να συσταθούν ξανά οι δυο Παθολογικές Κλινικές, όπως υπήρχαν επί 20ετίας, πριν την αναγκαστική συγχώνευση το 2012.

Αυτό κρίνεται ως εντελώς απαραίτητο γιατί μόνο σε δυο Παθολογικές Κλινικές που εφημερεύουν κάθε δεύτερη ημέρα, μπορούν να υπάρξει ασφαλές ιατρικό περιβάλλον με πραγματικές ανέσεις ασθενών, έλεγχο επισκεπτηρίου, καθαριότητα, ηρεμία και αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ώστε οι γιατροί να νοσηλεύουν με επάρκεια τους ογκολογικούς ασθενείς.

Τέλος, σας αναφέρουμε ότι το δυνητικό κόστος για την δημιουργία των εγκαταστάσεων του Ογκολογικού Τμήματος θα προέλθει από χρηματοδότηση από Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν τα ακόλουθα οφέλη: Καλύτερη ποιότητα ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών, μείωση κόστους από την αποφυγή των μετακινήσεων των καρκινοπαθών σε άλλες πόλεις, το οποία καλύπτει ο ΕΟΠYΥ, βελτιστοποίηση ψυχολογίας των ασθενών, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας θα αποτελεί πόλο έλξης για ασθενείς από παρακείμενους Νομούς, αποσυμφόρηση των υπερφορτωμένων ογκολογικών κλινικών Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, καθώς και κίνητρο για προσέλκυση νέων ιατρών και καλύτερη εκπαίδευση των ειδικευομένων.

Περιμένουμε την απάντηση και συνδρομή σας, προς την οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των καρκινοπαθών της Δράμας γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».