Home > νέα > Ραγδαία άνοδος στις διαδικτυακές απάτες στην Ελλάδα – Τι να προσέξετε

Ραγδαία άνοδος στις διαδικτυακές απάτες στην Ελλάδα – Τι να προσέξετε

Ραγδαία άνοδος στις διαδικτυακές

απάτες στην Ελλάδα – Τι να προσέξετε

 

DIADIKTIAKES APATES 1

 

Πηγή: Daniel Salgado – Unsplash

Η πανδημία του κορονοϊού επέφερε μια σειρά από αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, όπως τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους, τον χρόνο που παραμένουμε μέσα στο σπίτι μας αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πλέον ψωνίζουμε. Η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες προκάλεσε μια άνευ προηγούμενου άνοδο στο διαδικτυακό εμπόριο και στις online αγορές, με τους καταναλωτές να προτιμούν την ασφάλεια του καναπές τους για τα ψώνια τους. Το διαδικτυακό εμπόριο γνωρίζει άνοδο και στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό επιφέρει και μια σειρά από νέες συνθήκες στις οποίες όλοι οφείλουμε να προσαρμοστούμε (επιχειρήσεις και καταναλωτές).

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σημαντική άνοδος στις διαδικτυακές απάτες και στη χώρα μας, η οποία μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόνο την περίοδο του πρώτου lock down στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση κατά 134% στις καταγγελίες για απάτες μέσω διαδικτύου, που δέχθηκε η τηλεφωνικά γραμμή του SafeLine. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι διαδικτυακές απάτες δεν εμφανίστηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά προϋπήρχαν στην χώρα μας, καταγράφοντας άλματα κάθε χρόνο. Η ίδια γραμμή δέχθηκε 4.591 καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο δύο χρόνια πριν, ήτοι το 2018, ενώ στις ετήσιες αναφορές της Ελληνικής Αστυνομίας και στη μηνιαία δραστηριότητα για την εγκληματικότητα, οι απάτες μέσω διαδικτύου διατηρούν περίοπτη θέση. Κάνοντας μια γρήγορη ανασκόπηση στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., κατά μέσο όρο παρατηρούμε μια άνοδο της τάξης του 2% με 5% στις απάτες που σχετίζονται με το διαδίκτυο, τα τελευταία χρόνια.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ως καταναλωτές ώστε να μην πέσουμε θύματα απάτης αλλά και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας συνήθεια, τα ψώνια, χωρίς άγχος ή φόβο;

Επέλεξε προσεκτικά το e-shop

Είτε επιλέγεις να πραγματοποιήσεις τις αγορές σου απευθείας από το e-shop μιας εταιρίας είτε χρησιμοποιείς εφαρμογές που σε ανακατευθύνουν σε άλλα καταστήματα, ένα είναι το ζητούμενο: η αξιοπιστία. Το μόνο εύκολο στο διαδίκτυο είναι το να πέσεις θύμα ηλεκτρονικής απάτης από επιτήδειους που κατασκευάζουν “ψεύτικα” e-shops ή προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να σε πείσουν να τους καταβάλεις χρήματα και να σε εξαπατήσουν. Προσοχή λοιπόν! Επίλεξε να κάνεις τις αγορές σου από επίσημα e-shop γνωστών αλυσίδων ή χρησιμοποίησε εφαρμογές που διαθέτουν αξιοπιστία, όπως για παράδειγμα το Amazon, Skroutz, E-Bay και άλλα παρόμοια. Συνετό θα ήταν να αποφύγεις τις αγορές από άγνωστες ιστοσελίδες ή και από τα social media, όπως το Instagram ή το Facebook, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι λογαριασμοί να μην είναι αληθινοί και οι προσφορές που θα δεις να είναι απάτες.

DIADIKTIAKES APATES 2

Πηγή: Glenn Carstens-Peters – Unsplash

 Προστάτεψε τα δεδομένα σου

Η προστασία των προσωπικών σου δεδομένων στο διαδίκτυο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά σου. Ο νέος γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. είναι πολύ συγκεκριμένος και σου παρέχει μια σειρά από προνόμια τα οποία σου διασφαλίζουν θεμελιώδη δικαιώματα προστασίας των δεδομένων σου. Πριν καταχωρήσεις τα στοιχεία σου online ή παραχωρήσεις το δικαίωμα σε μια ιστοσελίδα ή ένα e-shop να χρησιμοποιήσει την κάρτα σου, βεβαιώσου πως βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και πως δεν κινδυνεύεις τα δεδομένα που παραθέτεις να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Ένας εύκολος τρόπος είναι το να επιλέξεις διαδικτυακές σελίδες που ξεκινούν με το https μπροστά, καθώς αυτό είναι δείγμα του ότι η περιήγησή σου είναι ασφαλής. Επίσης μπορείς να αναζητήσεις ιστοτόπους που βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τα όσα ορίζει ο νέος ΓΚΠΔ, για να βεβαιωθείς πως δεν κινδυνεύεις ούτε εσύ ούτε τα προσωπικά σου δεδομένα.

Μην ξεγελαστείς

“Τρέξτε να προλάβετε! Κερδίστε σήμερα 500 ευρώ χωρίς να κάνετε τίποτα”. Εάν δεις προσφορές σαν και αυτή στο διαδίκτυο τότε ένα είναι σίγουρο: πρόκειται για απάτη! Όταν πραγματοποιούμε online αγορές πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κλείνουμε τα αυτιά μας σειρήνες. Μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς και μετά να προχωρούμε σε αγορές, γνωρίζοντας πως έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή. Προσοχή ωστόσο! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιτήδειων που χρησιμοποιούν γνωστές εταιρίες και προσπαθούν να σας εξαπατήσουν με πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές. Εταιρίες όπως ο ΑΒ Βασιλόπουλος, η AEGEAN ή ο Κωτσόβολος έχουν πέσει πολύ συχνά θύμα τέτοιων επιτήδειων με αποτέλεσμα να αναγκάζονται μετά να προειδοποιούν τους πελάτες τους πως πρόκειται για απάτες και όχι προσφορές που διαθέτουν οι ίδιοι.

Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγεις τέτοιου είδους προβλήματα είναι το αυτονόητο: όταν αναζητάς προσφορές για παράδειγμα των Lidl τότε δεν έχεις παρά να ανατρέξεις στο φυλλάδιο τους για να δεις εάν αυτά που έχεις δει σε κάποια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ισχύουν ή πρόκειται για ψέματα. Μην λησμονείς άλλωστε πως όλες οι σοβαρές και αξιόπιστες εταιρίες φροντίζουν πάντα να ενημερώνουν για τις προσφορές τους ή κάθε άλλη νέα επαγγελματική δραστηριότητά τους και έτσι μπορείς πάντα να αναζητάς έγκυρες πληροφορίες στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Το διαδίκτυο είναι σίγουρα το πιο ασφαλές μέρος για να πραγματοποιήσει κανείς τις αγορές του την περίοδο της καραντίνας. Είναι ωστόσο και ταυτόχρονα ένα μέρος που εγκυμονεί κινδύνους εάν κάποιος δεν προσέξει και δεν είναι επιφυλακτικός και φειδωλός με τις κινήσεις του. Προσπαθήστε να μην εντυπωσιάζεστε από τις “προσφορές” που φαντάζουν εξωπραγματικές, γιατί συνήθως πρόκειται για απάτες. Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας όταν πραγματοποιείτε online συναλλαγές και κάντε μια σωστή και ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς, αναζητώντας επίσημα e-shops και καταστήματα με αξιοπιστία, για να είστε σίγουροι πως δεν κινδυνεύετε ούτε από τον κορονοϊό αλλά ούτε και από τους επιτήδειους του διαδικτύου.