Home > Πρώτο Θέμα > Η ρύπανση από την αιθάλη στην πόλη της Δράμας και το φυσικό αέριο που έρχεται !

Η ρύπανση από την αιθάλη στην πόλη της Δράμας και το φυσικό αέριο που έρχεται !

Η μόλυνση της πόλης από αιθαλομίχλη στο προσκήνιο

Η ρύπανση από την αιθάλη στην πόλη

της Δράμας και το φυσικό αέριο που έρχεται!

Μαλκάκης: «Κτίρια χωρίς θερμομόνωση είναι τρύπιος κουμπαράς!»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ χθες από συμπολίτη μας, μια φωτογραφία που δημοσιεύεται εδώ, όπου φαίνεται ένα νέφος από αιθάλη. Η φωτογραφία είναι από το Δημοτικό Στάδιο της πόλης, όπου αρκετοί είναι εκείνοι που αθλούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Στην καταγγελία του ο συμπολίτης μας, γράφει σχετικά: «Δυστυχώς όπως και τον προηγούμενο χειμώνα η ρύπανση στο δημοτικό γήπεδο είναι σε απελπιστική κατάσταση σε καθημερινή βάση από τα καυσαέρια (κακή λειτουργία καυστήρα;, καύση ακατάλληλης καύσιμης ύλης; ) Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Δραμινούς που θέλουν να αθληθούν στο γήπεδο».

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην περιοχή του Δημοτικού Σταδίου, αλλά σε γενικότερο επίπεδο σε όλη την πόλη. Και ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα της ημέρας, η μόλυνση από την αιθάλη γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Στα πρώτα χρόνια της κρίσης, το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, ενώ φαίνεται να αρχίζει να μειώνεται κάπως. Παρ’ όλα αυτά, η μόλυνση από την αιθάλη λόγω χειμώνα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

 

Χωρίς σύστημα μετρήσεων

Η πρώτη ερώτηση που ήρθε στο μυαλό μας γι’ αυτή την κατάσταση, είναι αν γίνονται μετρήσεις σχετικά με την αύξηση της αιθάλης στην ατμόσφαιρα της Δράμας. Και προκειμένου να πάρουμε σχετικές πληροφορίες, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον  προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Ευάγγελο Μαλκάκη.

Απαντώντας λοιπόν στην ερώτησή μας ο κ. Μαλκάκης, διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχουν μετρήσεις. Έχει γίνει μία πρόταση τελευταία, ώστε η Περιφέρεια ΑΜΘ να στήσει ένα τέτοιο σύστημα μετρήσεων σε όλη την πόλη, ακόμα όμως η πρόταση βρίσκεται σε επεξεργασία. Σύστημα μετρήσεων υπάρχει σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως και στα μεγάλα Πανεπιστήμια. Το σύστημα που προτείνεται να εγκατασταθεί θα μετράει την αιθάλη σε συνεχή χρονική διάρκεια».

Η μόλυνση από αιθάλη

Η μόλυνση στην ατμόσφαιρα, είναι η γνωστή μας αιθάλη που αποτελείται από σωματίδια. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μαλκάκης, η αιθάλη και τα σωματίδιά της, προέρχονται από τα ανάλογα καύσιμα που χρησιμοποιούμε:

«Όταν το καύσιμο το οποίο καίμε, πηγαίνει από αέριο προς στερεό, τόσο περισσότερο τέλεια καύση έχουμε. Σημαίνει ότι καίγεται όλο το καύσιμο και έχουμε ελάχιστα ή και καθόλου σωματίδια. Όταν πάμε στα υγρά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, εκεί έχουμε κάποια σωματίδια. Όταν όμως καίμε στερεά καύσιμα, τότε έχουμε μεγάλη αύξηση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα».

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο ο κ. Μαλκάκης, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό ότι τα επόμενα χρόνια θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου και στη Δράμα και την Περιφέρεια ΑΜΘ: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό και για λόγους οικονομίας κλίμακος αλλά και για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα φιλο-περιβαλλοντικό έργο όταν θα γίνει, από την άποψη ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας φυσικό αέριο, που είναι ακόμα λιγότερο ρυπογόνο σε σχέση με άλλα καύσιμα. Αν θυμάστε στην δεκαετία του 1980 καίγαμε το μαζούτ, το οποίο στη συνέχεια καταργήθηκε και φτάσαμε στο σημερινό πετρέλαιο θέρμανσης που έχει λιγότερα σωματίδια από το μαζούτ. Και εκεί είχαμε τη γνωστή μας όξινη βροχή».

Λόγος γίνεται σήμερα επίσης για τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, για τα οποία μας λέει: «Όταν πριν από μερικά χρόνια είχε δοθεί ένα άνοιγμα στους κινητήρες ντίζελ στα μικρά επιβατικά, είχε αποτέλεσμα αύξησης των μικρών σωματιδίων στις μεγάλες πόλεις. Άρα σωματίδια έχουμε είτε από την καύση των υγρών καυσίμων είτε από ντιζελοκινητήρες σε ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια. Γιατί το αυτοκίνητο έχει να κάνει κι αυτό με την ενέργεια για να μετακινηθούμε».

Πέλετ και ξύλο

Στην ερώτηση της θέρμανσης με βάση το ξύλο ή το πέλετ και τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον, ο κ. Μαλκάκης σημειώνει:

«Όπως καταλαβαίνετε, καίγοντας πέλετ για παράδειγμα, επειδή είναι μικρότερα κομμάτια σε σχέση με το ξύλο, παράγουμε και λιγότερα σωματίδια. Άρα έχουμε καλύτερη καύση από το ξύλο και είναι λίγο πιο φιλοπεριβαλλοντικό προϊόν. Συν το γεγονός ότι για το πέλετ, βρίσκεις τρόπο να μην καταλήξει στο περιβάλλον με άλλο τρόπο. Το πέλετ ανήκει στη βιομάζα που ο νόμος επιτρέπει να καίμε για θέρμανση».

Όσον αφορά τα τζάκια, τονίζει ότι το πρόβλημα παραμένει: «Στις μεγάλες πόλεις, όπου ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος, το πρόβλημα της μόλυνσης είναι εντονότερο. Όσο περισσότερα τζάκια καίνε με ξύλο, έχουμε υψηλότερη ρύπανση λόγω των περισσότερων εστιών καύσης. Τα τελευταία χρόνια, το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκαν οι κεντρικές θερμάνσεις, μόνο το οικονομικό να σκεφτούμε εξαιτίας της μη συνεννόησης μεταξύ μας, είναι σίγουρο ο καθένας μας πλήρωσε παραπάνω χρήμα για να ζεσταθεί. Γιατί έπρεπε να αγοράσεις καινούρια εστία καύσης!

Μόνο το οικονομικό να υπολογίσει κανείς και κυρίως το βραχυπρόθεσμο, σίγουρα ξοδέψαμε παραπάνω χρήματα ο καθένας, απ’ ότι συλλογικά μια πολυκατοικία. Το πολιτικό ζήτημα το να αυξήσουμε τελικά φόρους στο πετρέλαιο, έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος αν το δούμε περιβαλλοντικά και σίγουρα και στο θέμα της υγείας των ανθρώπων, από το αποτέλεσμα της καύσης των στερεών καυσίμων. Αφήνοντας πάντα στην άκρη το περιβαλλοντικό ισοζύγιο! Γιατί αν υπολογίσουμε και αυτό, τότε η ζυγαριά γέρνει ακόμα περισσότερο. Πληρώσαμε άναρχα χρήματα, χωρίς κανένα κέρδος πουθενά».

Ο ρόλος του «Εξοικονομώ»

Ο κ. Μαλκάκης αναφέρεται επίσης και στο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ»: «Αν έχεις ένα σπίτι τρύπιο κουμπαρά, και την καλύτερη αποδοτική εστία καύσης να βάλεις, την ενέργεια την χάνεις. Το σημαντικότερο απ’ όλα για μένα, είναι τα προγράμματα του «Εξοικονομώ» να είναι πιο ευρεία. Θα ήταν και κοσμογονία για την Ελλάδα, αν καταφέρουμε να κάνουμε όλες τις εστίες και όλα τα κτίρια να είναι θερμομονωμένα. Να μην έχουμε απώλειες ενέργειας. Πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να κάνουμε τη μόνωση στο σπίτι μας και μετά να βλέπαμε τι εστία θέρμανσης θα χρησιμοποιούσαμε. Δεν μπορεί ένα σπίτι στη Δράμα, να καίει τις ίδιες θερμίδες με ένα σπίτι στην Φινλανδία. Κάτι δεν γίνεται καλά. Και ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έχουμε σπίτια που δεν είναι θερμομονωμένα. Έχουμε απώλειες της θέρμανσης».