Home > Πρώτο Θέμα > Το σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Δράμας σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών ► Τα πέντε βασικά σημεία του Δ. Δράμας που θα πρέπει να εκκενωθούν σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς

Το σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Δράμας σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών ► Τα πέντε βασικά σημεία του Δ. Δράμας που θα πρέπει να εκκενωθούν σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς

Το σχέδιο πολιτικής προστασίας

του Δήμου Δράμας σε περίπτωση

δασικών πυρκαγιών

► Τα πέντε βασικά σημεία του Δ. Δράμας που θα πρέπει να εκκενωθούν σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς

► Κίνδυνοι στο περιαστικό δάσος Κορυλόβου – Πανόραμα, στην περιοχή Ανθέων και στις Τοπικές Κοινότητες Δενδρακίων, Βαθυλάκκου, Μακρυπλαγίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ και πέρασε ομόφωνα από την 13η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου, σχέδιο για την περίπτωση οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών για λόγους προστασίας από επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών σε περιοχές της Δράμας.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας, εκπόνησε για πρώτη φορά φέτος ένα σχέδιο, στο οποίο καταγράφεται με λεπτομέρειες, ο σχεδιασμός οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών για λόγους προστασίας από επικείμενη δασική πυρκαγιά σε διάφορες περιοχές της πόλης, καθώς και οι χώροι όπου θα μπορούν να μεταφερθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Δράμας δεν είχε στη διάθεσή του παρόμοιο σχέδιο, και προφανώς για όλα αυτά που γίνονται σήμερα, ευθύνεται η γνωστή τραγωδία ακριβώς πριν ένα χρόνο στο Μάτι Αττικής.

Σκοπός του σχεδίου ενεργειών είναι η συντονισμένη αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης από επικείμενη καταστροφή λόγω δασικής πυρκαγιάς στις περιοχές της πόλης της Δράμας που γειτνιάζουν με το περιαστικό δάσος Κορυλόβου  και του αλσυλλίου του Θεραπευτηρίου και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις στις οποίες ο βαθμός τρωτότητας είναι μεγάλος.

Περιληπτικά οι δράσεις που προοδευτικά υλοποιούνται σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο, αλλά και τον γενικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε μια οργανωμένη απομάκρυνση είναι:

  1. Εκτίμηση της κατάστασης και σχετική εισήγηση από τον εκάστοτε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος προς το δήμαρχο.
  2. Άμεσος καθορισμός από το δήμαρχο του σημείου συγκέντρωσης φορέων που κύρια εμπλέκονται (Π.Υ., ΕΛ.ΑΣ, ΕΚΑΒ, και άλλοι).
  3. Λήψη απόφασης για την απομάκρυνση ή μη από το δήμαρχο.
  4. Ενημέρωση του κοινού όταν έχει ληφθεί απόφαση για την απομάκρυνσή του.
  5. Επιμέρους ενέργειες του σχεδίου δράσης που έχει επιλεγεί και πρέπει να ακολουθήσουν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς.
  6. Τερματισμός επιμέρους δράσεων και αποκλιμάκωση εμπλεκόμενων φορέων, μετά από σχετική απόφαση του οργάνου που έχει το γενικό συντονισμό.
  7. Καταγραφή και αποτίμηση έργου από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας.

Οι περιοχές του Δήμου Δράμας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Δράμας, αναφέρονται οι περιοχές που γειτνιάζουν με περιαστικά δάση και αλσύλλια και πρόκειται για πέντε σημεία, τα οποία μπορούν να κινδυνεύσουν άμεσα από δασική πυρκαγιά και είναι: 1. Περιοχή Ανθέων, 2. Περιοχή Πανοράματος, 3. ΤΚ Βαθυλλάλου, 4. Οικισμός Δενδρακίων, 5. Τ.Κ. Μακρυπλαγίου.

  1. Περιοχή Ανθέων. Νοτίως της περιοχής βρίσκεται το αλσύλλιο του Θεραπευτηρίου που είναι τεχνητό πευκοδάσος. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι 120 κάτοικοι περίπου. Προτεινόμενος χώρο συγκέντρωσης, το σημείο αναστροφής του απορριμματοφόρου. Τόπος προορισμού – σημείο καταφυγής το γήπεδο Κραχτίδη. Θα απαιτηθούν δύο μικρά λεωφορεία.
  2. Περιοχή Πανοράματος που γειτνιάζει με το περιαστικό δάσος Κορυλόβου. Πληθυσμός περίπου 300 κάτοικοι. Προτεινόμενος αρχικός χώρος συγκέντρωση το γήπεδο Πανοράματος. Τόπος προορισμού – σημείο καταφυγής το γήπεδο Κραχτίδη. Θα απαιτηθούν 3 λεωφορεία για τη μεταφορά τους.
  3. Τ.Κ. Βαθύλακκος. Ο οικισμός βρίσκεται 11 χλμ. βόρεια της πόλης της Δράμας. Πληθυσμός περίπου 98 κάτοικοι. Προτεινόμενος αρχικός χώρος συγκέντρωσης η πλατεία του οικισμού. Τόπος προορισμού – σημείο καταφυγής το γήπεδο Κραχτίδη. Θα απαιτηθούν δύο λεωφορεία για τη μεταφορά των κατοίκων.
  4. Οικισμός Δενδράκια. Οικισμός της Τ.Κ. Λιβαδερού 25 χλμ. από την πόλη της Δράμας. Αρνητικός παράγοντας στην εκκένωση είναι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει και είναι αδιέξοδος. Πληθυσμός 26 κάτοικοι. Αρχικός τόπος συγκέντρωσης η πλατεία του οικισμού. Τόπος προορισμού – σημείο καταφυγής το γήπεδο Κραχτίδη. Θα απαιτηθεί 1 μικρό λεωφορείο.
  5. Τ.Κ. Μακρυπλαγίου. Σε απόσταση 16,5 χλμ από την πόλη της Δράμας. Υψόμετρο 736 μέτρα. Πληθυσμός της περιοχής 40 κάτοικοι. Αρχικός χώρος συγκέντρωσης η διασταύρωση στο ηρώο του χωριού. Τόπος προορισμού – σημείο καταφυγής το γήπεδο Κραχτίδη. Θα απαιτηθεί ένα λεωφορείο για τη μεταφορά των κατοίκων.

Άλλα στοιχεία καταγραφής

Επίσης, στον σχεδιασμό του Δήμου Δράμας, έχει γίνει πλήρης καταγραφή πληθυσμού και αποστάσεων από την πόλη της Δράμας, όλων των Κοινοτήτων του Δήμου και πόσα λεωφορεία χρειάζονται σε περίπτωση εκκένωση των κατοίκων τους ανά περιοχή.

Επίσης, έχει γίνει καταγραφή των ξενοδοχείων με απαραίτητα τηλέφωνα και κλίνες που διαθέτει το καθένα από αυτά, όπως και η καταγραφή όλων των τουριστικών γραφείων που διαθέτουν λεωφορεία όπως και το ΚΤΕΛ, για την μεταφορών των κατοίκων.

Επίσης, καταγραφή των οχημάτων του Δήμου και σε τι αφορά το καθένα όπως και η καταγραφή των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας.