Home > νέα > Σε δύσκολη θέση οι πατατοπαραγωγοί Νευροκοπίου και παλινωδίες στην κυβέρνηση

Σε δύσκολη θέση οι πατατοπαραγωγοί Νευροκοπίου και παλινωδίες στην κυβέρνηση

Απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση του Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή

Σε δύσκολη θέση οι πατατοπαραγωγοί

Νευροκοπίου και παλινωδίες στην κυβέρνηση

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στη δύσκολη κατάσταση που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί Κ. Νευροκοπίου, έδωσε χθες το πρωί στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, επί σχετικής επίκαιρης ερωτήσεως που είχε καταθέσει προ ημερών, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Η ερώτηση του κ. Κυριαζίδη έφερε τον τίτλο: «Επαπειλούμενη κοινωνική έκρηξη στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας» και αναφερόταν στο ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να δώσει μια πειστική απάντηση σε αυτούς – ήδη μπαίνουμε στην τέταρτη χρονιά ως καλλιεργητική περίοδο – αλλά, όπως βλέπω, η κυβέρνηση εμπαίζει και δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος».

Ο κ. Κυριαζίδης ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων: «Η απόγνωση και η απελπισία των συνανθρώπων μας, λόγω των συνθηκών ένδειας που βιώνουν, εξαιτίας της δέσμευσης της περιουσίας τους αλλά και τις αθρόες ελληνοποιήσεις του προϊόντος αυτού, ως μοναδικό στο Κάτω Νευροκόπι, -μονοκαλλιέργεια- είναι τέτοια, που έφτασε φέτος και πέρσι η πατάτα να πωλείται προς 10 λεπτά το κιλό. Βεβαίως, λόγω και των συνθηκών του παγετού, δυο φορές πέρσι μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λεκανοπέδιο. Το 70% των αγροτών, κύριε Υπουργέ, δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει φέτος.

Είχε δεσμευθεί ο κύριος Υπουργός σε συζήτηση στις 17-2-2017 ότι πράγματι μέσα από ένα πρόγραμμα de minimis θα προχωρήσει σε μια σχετική ενίσχυση των αγροτών. Σε συνέχεια, σε άλλη επίκαιρη ερώτηση, ανακάλεσε αυτή τη θέση, διότι είχε δεσμευθεί ότι θα διασφάλιζε, ύστερα από συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών περίπου 3-4 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να υπάρχουν ενισχύσεις. Αυτό δεν έγινε, κύριε Υπουργέ, με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνει το Λεκανοπέδιο μια ανθρωπιστική κρίση».

Η απάντηση

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

[Όντως, το 2011 παρουσιάστηκε στην πατάτα στην περιοχή του Νευροκοπίου ένας επιβλαβής οργανισμός -επαναλαμβάνω το 2011- εξαιτίας του οποίου έπρεπε η πολιτεία να κινηθεί σε δυο άξονες. Και εδώ να δούμε ποιος έχει κάνει τι και αν έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά μας.  Το 2011 πράγματι παρουσιάστηκε ένας επιβλαβής οργανισμός στην πατάτα στο Νευροκόπι Δράμας. Σίγουρα κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτό επέφερε μια δραματική μείωση στο εισόδημα των πατατοπαραγωγών.]

Ο κ. Κόκκαλης κάνει αναφορά στο ιστορικό της αντιμετώπισης με την εμπλοκή του Μπενάκειο Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου που δημιούργησε νέες ανθεκτικές ποικιλίες για την προστασία της περιοχής και τον περιορισμό του φαινομένου, επισημαίνει όμως, ότι [«λόγω αδυναμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν βοήθησε ώστε να προχωρήσουν οι νέες ανθεκτικές ποικιλίες με αποτέλεσμα να παραμένει το πρόβλημα».

Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης είπε ότι «η ασθένεια λόγω μύκητα δεν προβλέπεται ως αποζημίωση, ενώ αναφέρθηκε σε σχετικό σημείωμα του ΕΛΓΑ:  «Στο πλαίσιο της αλλαγής του Κανονισμού του Οργανισμού δόθηκε η δυνατότητα μέσω της ιστοσελίδας του να κατατεθούν προτάσεις επί του υπάρχοντος Κανονισμού από παραγωγούς, φορείς, ομάδες και συνεταιρισμούς, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη νέα αναλογιστική μελέτη, με σκοπό την ένταξη νέων κινδύνων στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ, υλοποιώντας ένα μόνιμο αίτημα του αγροτικού κόσμου».

Ο νέος κίνδυνος είναι και η ασθένεια από μύκητες, όπως στην πατάτα και κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχουν πάθει ζημιά οι ακρίτες. ]

Αναφορικά με την αποζημίωση από το de minimis είπε: [Δεύτερον, επειδή η ουσία της επίκαιρης ερώτησης επικεντρώνεται σε μία προσπάθεια για το de minimis, επειδή η ερώτηση αφορούσε φυτοπροστασία, πρέπει να απαντήσω εγώ. Και εδώ απαντώ ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι ως συνήγορος κανενός. Διατυπώστε διαφορετικά την ερώτηση, προκειμένου να έρθει ο αρμόδιος Υπουργός, όσον αφορά την αποζημίωση de minimis.]

 

Σχόλιο του κ. Κυριαζίδη

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, επισημαίνει ότι ο υπουργός κ. Αποστόλου, «οδήγησε σε δύσκολη θέση τον υφυπουργό του, «ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τις παλινωδίες–ψεύδη του Υπουργού του, αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία βρίσκεται ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος στο Λεκανοπέδιο, ένεκα της εγκατάλειψής του από την κυβέρνηση, η οποία δεσμεύτηκε για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων (που ως σε ένα βαθμό είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση), χωρίς να κάνει το παραμικρό».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κυριαζίδης επισημαίνει:

«Αντί λοιπόν να προσέλθει στη Βουλή ο Υπουργός, προκειμένου να απαντήσει στον Αν. Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη για όσα είχε δεσμευθεί αρχές του προηγούμενου χρόνου (17/2/2017), ότι, δηλαδή, είχε ‘’συνεννοηθεί  με τον Υπουργό Οικονομικών για την διασφάλιση δύο, τριών ή τεσσάρων εκ. ευρώ για ενισχύσεις’’, τελικά ενέπαιξε τους πατατοκαλλιεργητές και ‘’απέστειλε’’ άρον-άρον τον Υφυπουργό του, ο οποίος τον «έδωσε στην ψύχρα», λέγοντας ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για τα ψέματα του κ. Αποστόλου.

Η αφοπλιστική-κυνική ομολογία του Υφυπουργού, ως ανταπάντησε ο Βουλευτής, δεν ενδιαφέρει τους σε απελπισία ευρισκομένους  αγροτοκτηνοτρόφους, σημειώνοντας εμφατικά ότι αμφότεροι (Υπουργός-Υφυπουργός) δεν ανήκουν σε άλλη κυβέρνηση, αλλά στην αυτή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Είναι δε η ίδια κυβέρνηση που πριν λίγο καιρό για φυσικές καταστροφές αποζημίωσε κτηνοτρόφους της χώρας με 2 εκατ. ευρώ, τυγχάνοντας ελεημοσύνης 10 μόνον από τους συνολικά 260 πληγέντες κτηνοτρόφους του Λεκανοπεδίου, το οποίο κατά το 2017 τέθηκε λόγω παγετού σε κατάσταση ανάγκης  2 φορές, ενώ ομοίως την 7-3-2018 δόθηκαν ανά την επικράτεια αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο περίπου 28 εκ. ευρώ εκ των οποίων μόλις 13.633 Ευρώ στη Δράμα (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη: 13.633 ευρώ στη Δράμα, 58.000 ευρώ στην Καβάλα, 531.000 ευρώ στην Ξάνθη, 718.000 ευρώ στην Ροδόπη και 1.070.000 ευρώ στον  Έβρο).

Και για το ζήτημα αυτό ο Υφυπουργός δεν απάντησε, ενώ στη δευτερολογία του ανέφερε ότι του δόθηκε ‘’από τον ΕΛ.Γ.Α. ένα σημείωμα ότι στο πλαίσιο αλλαγής του κανονισμού, θα υπάρξει δυνατότητα ένταξης νέων κινδύνων στην ασφαλιστική κάλυψη’’.

Με λίγα λόγια μηδέν από μηδέν = μηδέν και όποιος αντέξει. ]