Home > νέα > Σε θολό τοπίο ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ- Επαγγελματίες από τη Δράμα μίλησαν στον «Πρωινό Τύπο»

Σε θολό τοπίο ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ- Επαγγελματίες από τη Δράμα μίλησαν στον «Πρωινό Τύπο»

Άγνωστο αν ανοίξουν από τον Ιούνιο

Σε θολό τοπίο ιδιωτικοί

παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ

Πιθανές αποφάσεις τέλος της εβδομάδας η από τις αρχές της άλλης

Επαγγελματίες από τη Δράμα μίλησαν στον «Πρωινό Τύπο»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΘΟΛΟ τοπίο παραμένει το ζήτημα του ανοίγματος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών αλλά και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης  Παιδιών (ΚΔΑΠ). Όπως επισημαίνουν επαγγελματίες από τη Δράμα που μίλησαν στον «Πρωινό Τύπο», προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τίποτα και είναι άγνωστο για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Μια πρώτη ανακοίνωση που υπάρχει από τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ κ. Σπύρο Σπυρίδωνα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, είναι ότι από 1 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εγγραφές, αλλά δεν αποσαφηνίζεται πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, «η πιθανή λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς από το φθινόπωρο αν αυτό απαιτηθεί για λόγους υγειονομικής προστασίας από τον κορωνοϊό, απειλεί να πλήξει το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι από το Υπ. Εργασίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι δικαιούχοι με τη φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και των παιδιών που οι μητέρες τους εργάζονται στον δημόσιο τομέα, κάτι που αναμένεται να πλήξει αρκετούς γονείς – εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα!

Όπως αναφέρει ο κ. Σπυρίδων, «η πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα από το φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και εκτός απροόπτου θα μπορούν να φιλοξενηθούν στις δομές 140.000 – 145.000 παιδιά, ενώ εάν τελικά ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο, τότε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά περίπου 15.000 παιδιά».

Προς το παρόν πάντως, δεν προβλέπεται τι ακριβώς θα γίνει, αν θα μειωθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών, αν θα μειωθούν τα παιδιά ανά τμήμα για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19. Για να μπορεί, ωστόσο, να φιλοξενηθεί το σύνολο των παιδιών στις δομές, θα απαιτηθεί περίπου διπλάσιος αριθμός αιθουσών και προσωπικού, που σήμερα δεν υπάρχουν και συνακόλουθα θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κόστος λειτουργίας, που θα αναζητηθεί σε περιβάλλον νέας οικονομικής ύφεσης.

Μη βιώσιμες επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας από τον «Πρωινό Τύπο» πάντως, συμπολίτες μας επιχειρηματίες που διατηρούν σχετικές επιχειρήσεις, επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν μπορούν να είναι βιώσιμες αν μειωθούν για παράδειγμα τα παιδιά. Αυτό ισχύει για όλους τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ. Δεν μπορείς να έχεις μέτρα, αποστάσεις και διάφορες παρόμοιες καταστάσεις και να τρέχουν τα έξοδα. Ο αριθμός έχει να κάνει με το κατά πόσο είσαι βιώσιμος.

Αναφορικά με το θέμα αν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών λόγω του κορωνοϊού, επισημαίνουν επίσης ότι αυτό που ίσχυσε, είναι ότι δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν ή όχι όσοι θέλουν στα μέτρα αυτά. «Παρ’ όλο που υπάρχει η διαταγή να είμαστε κλειστοί, εμείς δεν έχουμε σε αναστολή το προσωπικό και περιμένουμε να πληρωθούμε από τα προεγκριμένα περσινά λεφτά του προγράμματος που τρέχει. Κάθε χρόνο τα χρήματα αυτά, είναι προεγκεκριμένα από πέρυσι και θα έπρεπε για μένα να είναι υποχρεωτική αυτή η διαδικασία. Έτσι εμείς πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας, τους φόρους, το ΙΚΑ, τα ενοίκια κανονικά χωρίς επιδοτήσεις και περιμένουμε να λάβουμε το ποσό που μας αντιστοιχεί.

Αν για παράδειγμα θα μας υποχρεώσουν να κάνουμε έναρξη με τα μισά παιδιά, στην ουσία δεν συμφέρει αυτό και θα υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων. Επίσης, ανάμεσα στα μέτρα, μπορεί να αλλάξουν και οι ώρες που θα πρέπει να φιλοξενούνται τα παιδιά. Τώρα στα ΚΔΑΠ, η φιλοξενία είναι μέχρι 4 ώρες. Αν όμως αυτό αλλάξει με τη μείωση των ωρών φιλοξενίας, τότε θα υπάρξει και πρόβλημα με τις οικογένειες οι οποίες θα έχουν πρόβλημα με την εργασία των γονέων», έλεγαν επιχειρηματίες.

Για τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένονται σχετικές αποφάσεις από την κυβέρνηση, για το αν κατ’ αρχάς με την πιθανή έναρξη των Δημοτικών Σχολείων από 1 Ιουνίου, ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ, ή αν τελικά το άνοιγμα μετατεθεί οριστικά από τη νέα σχολική χρονιά και ποια μέτρα θα ισχύσουν για την προστασία από τονCovid-19.