Home > Πρώτο Θέμα > Σημαντικά οφέλη από το νέο σύστημα ψηφιοποίησης στο Ακτινολογικό του Νοσοκομείου Δράμας

Σημαντικά οφέλη από το νέο σύστημα ψηφιοποίησης στο Ακτινολογικό του Νοσοκομείου Δράμας

Εν αναμονή 2 αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και ιατροί για το ΤΕΠ

Σημαντικά οφέλη από το νέο σύστημα

ψηφιοποίησης στο Ακτινολογικό

του Νοσοκομείου Δράμας

Σύντομα η αξιοποίηση του 1 εκ. ευρώ για αλλαγή όλων των κλινών στο Νοσοκομείο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι η οικονομία που γίνεται στο Ακτινολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, ύστερα από την εγκατάσταση του νέου πληροφοριακού συστήματος ψηφιοποίησης (PACS). Αυτά επισημαίνει σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Νίκος Λιάτσης.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα ψηφιοποίησης στο Ακτινολογικό Εργαστήριο, εγκαταστάθηκε τον Οκτώβριο του 2017 και ήδη η οικονομία σε έξοδα που έχει προσφέρει είναι σημαντική. Όπως μας εξηγεί ο διοικητής κ. Λιάτσης, «συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και ταυτόχρονα οι ασθενείς επωφελούνται από την εφαρμογή σύγχρονων και διευρυμένων μεθόδων διάγνωσης με προφανή θετικά οφέλη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ποτέ μέχρι σήμερα, η μετάβαση από το φιλμ στην ψηφιακή διαγνωστική απεικόνιση δεν ήταν τόσο εύκολη».

Οικονομικό το μέγεθος…

Εξηγώντας ο κ. Λιάτσης, τονίζει ότι η μείωση των εξόδων κατ’ έτος είναι κατακόρυφη, λόγω της κατάργησης της χρήσης του φιλμ. «Ενώ για το 2013, το κόστος ήταν 90.026 ευρώ, το κόστος εκτίμησης για το 2018 συνολικά κατέρχεται στις 4.700 ευρώ. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ελαχιστοποίηση του χαμένου χρόνου εξειδικευμένου προσωπικού για την παραγγελία και την παράδοση των εξετάσεων καθώς όλες οι διακινήσεις γίνονται ηλεκτρονικά πλέον».

 

Επιπλέον, με την ψηφιοποίηση του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, οι θεράποντες ιατροί έχουν άμεση δυνατότητα πρόσβασης στα ακτινοδιαγνωστικά δεδομένων των ασθενών μέσα από τον ενοποιημένο φάκελο του ασθενούς.

«Μέσω της ψηφιοποίησης», όπως επισημαίνει ο κ. Λιάτσης, «μειώνεται επίσης ο αριθμός επανεξετάσεων λόγω τήρησης αρχείου στο Νοσοκομείο, ενώ υπάρχει και η διάγνωση υψηλής ευκρίνειας, διευκολύνεται και βελτιώνεται η διάγνωση ενώ παρέχεται δυνατότητα ανάλυσης και επεξεργασίας της εικόνας σε οθόνες υψηλής ευκρίνειας και σύγκρισής της με παλαιότερες».

Αναισθησιολόγοι – εντατικολόγοι και ΤΕΠ

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Λιάτσης, έκανε αναφορά στο ζήτημα της πρόσληψης αναισθησιολόγων. Σε αντίστοιχη ερώτηση για το πού βρίσκεται το ζήτημα αυτό, μας εξήγησε ότι, ήδη η προκήρυξη δύο αναισθησιολόγων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ όπως τόνισε, «οι θέσεις για το Νοσοκομείο μας έχουν δεσμευτεί και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να χαθούν».  Αυτή τη στιγμή, στο Νοσοκομείο εργάζονται 4 αναισθησιολόγοι και αναμένονται οι άλλοι.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προκήρυξη για 3 νέες θέσεις εντατικολόγων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι θέσεις ήταν συνολικά 5, από τις οποίες ήδη οι 2 έχουν καλυφθεί. Σύμφωνα με την σχετική πληροφόρηση, εντός του επόμενου μήνα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για τους υπόλοιπους 3.

Επίσης, τρέχει αυτή τη στιγμή και άλλη προκήρυξη, για 5 θέσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Στην προκήρυξη αυτή περιλαμβάνονται διάφορες ειδικότητες, όπως 1 καρδιολόγος, 1 γενικής ιατρικής, 1 πνευμονολόγος και άλλοι.

Νέα υποβολή του Οργανισμού

Ερωτώμενος για το ζήτημα του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ο κ. Λιάτσης σημειώνει ότι «ο Οργανισμός θα υποβληθεί εκ νέου, με κάποια πιο διευρυμένη αιτιολόγηση αυτών που έχει ήδη ζητήσει και δεν αλλάζει τίποτα στην πρόταση που είχαμε καταθέσει. Η πρότασή μας παραμένει ως έχει, απλούστατα γίνεται μια ενίσχυση της αιτιολόγησης των επεκτάσεων και τμημάτων που είχαμε ζητήσει».

Να θυμίσουμε ότι το Νοσοκομείο Δράμας στην κατάθεση προς έγκριση του Οργανισμού του, πρότεινε τη δημιουργία της Β΄ Παθολογικής Κλινικής, τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος επιπέδου βραχείας νοσηλείας, την αυτονόμηση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, την εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ, Interreg και άλλων.

Τέλος, όπως σημειώνει ο κ. Λιάτσης, εγκρίθηκε και το ποσό του 1 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, για την αντικατάσταση όλων των κλινών του Νοσοκομείου (1.000 κλίνες), ο διαγωνισμός του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, περίπου στο τέλος του καλοκαιριού. Τέλος, ξεκίνησε η ψηφιοποίηση όλων των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Νοσοκομείου, για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται σ’ αυτό.