Home > Πρώτο Θέμα > Σημαντικές οι εργασίες καθαρισμού και ανάδειξης της αγρέπαυλης στο Κεφαλάρι Δράμα

Σημαντικές οι εργασίες καθαρισμού και ανάδειξης της αγρέπαυλης στο Κεφαλάρι Δράμα

Σύντομα στην ΟΧΕ Εγνατίας ο Ναός της Αγίας Σοφίας

Σημαντικές οι εργασίες καθαρισμού

και ανάδειξης της  αγρέπαυλης

στο Κεφαλάρι Δράμα

Ξεκίνησε η αποτύπωση 50 μνημείων στη Δράμα – Τα φθινόπωρο τα έργα του οικιακού φυσικού αερίου στην πόλη μας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται διάφορες δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας. Έχουν ήδη ξεκινήσει καθαρισμοί διαφόρων αρχαιολογικών χώρων στο Νομό, γίνεται ήδη η αποτύπωση μνημείων εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης της Δράμας και θα γίνουν και σε άλλα σημεία της περιφέρειας του Νομού Δράμας, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορα έργα.

Προκειμένου να ενημερωθούμε για την πορεία των πολλών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, ο «Πρωινός Τύπος» συνομίλησε με τον προϊστάμενό της, τον αρχαιολόγο κ. Ευστράτιο Παπαδόπουλο, που ευγενώς αναφέρθηκε στα θέματα αυτά. Η καταγραφή γίνεται εδώ κάπως κωδικοποιημένα, καθώς τα ζητήματα είναι πάρα πολλά και ποικίλα.

epavli Kefalarioy (1)1

Ανάδειξη ναού Αγίας Σοφίας

Στο τελικό δρόμο της ένταξής τους στην ΟΧΕ Εγνατίας, στο φετινό ΕΣΠΑ δηλαδή, βρίσκονται δύο έργα: Το ένα είναι η ανάδειξη του ναού της Αγίας Σοφίας. Είμαστε στο τελευταίο 10ήμερο διορθώσεων του τεχνικού δελτίου σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού για να ενταχθεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Το παράπονό του εκφράζει εδώ ο κ. Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι «περιμέναμε μια βοήθεια από την ΠΑΜΘ την οποία τελικά δεν έχουμε.»

Το έργο ανάδειξης της Αγίας Σοφίας, έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ και στόχος είναι η αποκατάσταση του αρχικού βυζαντινού ναού. Μαζί όμως θα αποχωματωθεί και η παλαιότερη εκκλησία του 4ου – 5ου αιώνα, ένα πολύ σπάνιο εύρημα των Πρωτοβυζαντινών – Παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «για τη μελέτη του αύλειου χώρου περιμέναμε την συνδρομή της Περιφέρειας, και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα νέο. Έχει περάσει το οικονομικό κομμάτι, με ένα ποσό των 20.000, όμως όσο ξέρετε εσείς, άλλο τόσο ξέρουμε κι εμείς». (Βλέπε «Πρωινός Τύπος» 1 Ιουνίου 2018).

epavli Kefalarioy (2)

Στιγμιότυπα από τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου της αγρέπαυλης στο Κεφαλάρι. Του  5ου μ.Χ. αιώνα.

Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο για την προσφορά των φωτογραφιών από τις εργασίες.

Αγρέπαυλη Κεφαλαρίου

Το δεύτερο έργο, είναι η αγρέπαυλη του Κεφαλαρίου. Στο έργο αυτό οι διορθώσεις έχουν αργήσει να γίνουν από το Υπ. Πολιτισμού «και δυστυχώς, παρά το χρόνο που χάσαμε από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, μας υποχρέωσαν (δεν έχουμε δυνατότητα ανθρώπων) να κάνουμε και μια μικρή ανασκαφή» λέει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.

Όπως επισημαίνει, (βλέπε και «Πρωινός Τύπος» 1 Ιουνίου 2018), πρόκειται για μια σπουδαία ανασκαφή μιας αγρέπαυλης του 5ου μ.Χ. αιώνα στο Κεφαλάρι, που είχε ξεκινήσει πριν 50 χρόνια η αείμνηστη αρχαιολόγος Κουκουτίδου. «Παρ’ όλες τις δυσκολίες με την έλλειψη ατόμων, πήγαμε αρκετά καλά εκεί. Και μετά από 50 χρόνια αποκτήσαμε μια καλή εικόνα στο Κεφαλάρι».

Τεμένη στη Δράμα

Σχετικά με τα τεμένη στην πόλη της Δράμας ο κ. Παπαδόπουλος μας ενημερώνει ότι, μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες στο τέμενος της οδού Άρμεν, πίσω από το ΙΚΑ. Όπως έχουμε γράψει, το τέμενος αγοράστηκε από την εταιρεία RAYCAP και η ίδια διαχειρίζεται όλο το πακέτο. Η Εφορεία Αρχ. Δράμας εποπτεύει την εξέλιξη του έργου. Η χρήση του θα είναι πολιτιστικού επιπέδου.

Προ δύο μηνών περίπου τελείωσαν οι εργασίες στο Αράπ Τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων, η ανάδειξη των εσωτερικών τοιχογραφιών. Το έργο ήταν προσφορά του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη. Σύντομα θα έχουμε την ένταξη του έργου στην ΟΧΕ Εγνατίας και η διαδικασία προχωράει αρκετά. Μελέτες υπάρχουν ήδη έτοιμες και μετά την τελική διαμόρφωση ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο.

Papadopoulos

Ο κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος.

Τάφος οδού Τροίας

Τον Σεπτέμβριο τελειώνει η μελέτη για τον τάφο Ελληνιστικών Χρόνων της οδού Τροίας προκειμένου να γίνει επισκέψιμος. Όπως βεβαιώνει ο κ. Παπαδόπουλος, η μελέτη περνάει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και στη συνέχεια θα γίνει αναζήτηση χρηματοδότησης.

Αποτύπωση ιστορικού κέντρου και μνημείων

Ήδη, την ώρα αυτή, ομάδα του Υπ. Πολιτισμού, έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες, την αποτύπωση ιστορικών μνημείων σε όλο το Νομό Δράμας. Η αρχή έγινε αυτή την εβδομάδα από μνημείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Δράμας και θα γίνει συνολική αποτύπωση 50 χώρων. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε αποτύπωση του Ναού της Αγίας Σοφίας, του Ναού των Ταξιαρχών και άλλων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, «ήρθε η σειρά της Δράμας για να γίνουν αποτυπώσεις μνημείων. Θα αποτυπωθούν επίσης Ακροπόλεις του Νομού, ο γύρω χώρος των μνημείων και αυτά θα δημοσιευθούν στο ΦΕΚ και θα έχουμε πλέον μια ακριβή εικόνα για την όλη κατάσταση. Πρόκειται για ζήτημα προστασίας της κληρονομιάς μας».

Το φυσικό αέριο στη Δράμα

Σύντομα, το πιθανότερο από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ξεκινά πιλοτικά στην πόλη της Δράμας, το έργο του οικιακού φυσικού αερίου. Όπως μας λέει ο προϊστάμενος κ. Παπαδόπουλος, «είμαστε από τους πρώτους που θα ξεκινήσουμε με προσλήψεις για το έργο αυτό που θα γίνει στη συνέχεια. Όπως έγινε και στον αγωγό ΤΑΡ, θα προηγηθεί η αρχαιολογική σκαπάνη. Ήδη έχουμε παραλάβει τα τοπογραφικά και ετοιμαζόμαστε».

Σ’ αυτό το σημείο εκφράζει τα παράπονά του ως προς τον ΤΑΡ, λέγοντας: «ελπίζουμε ότι η λογική θα είναι τουλάχιστον διαφορετική».

Σε ερώτηση για το τι ακριβώς εννοεί μ’ αυτό, μας εξηγεί: «Να είναι καλύτερος ο συντονισμός του έργου, να μην έχουμε προβλήματα, το χειμώνα να μπορούν να μπουν κάποια στέγαστρα, μια προστασία των αρχαίων και το σημαντικότερο είναι το μετά. Να έχουμε δίπλα μας τον αρχαιολόγο και τον συντηρητή, ώστε αυτά τα πράγματα μετά την αποχώρηση της εταιρείας να μπορούν να συντηρούνται, να σχεδιάζονται, να τεκμηριώνονται, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και εντύπως στην Εφορεία».

epavli Kefalarioy (3)

Προσωπικό

Στην ερώτηση για το τι γίνεται σχετικά με την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που παρουσιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι εντός του 2018 αναμένεται μία πρόσληψη ενός αρχαιοφύλακα. Στόχος της μόνιμης θέσης, είναι να λειτουργήσει σε καθημερινή βάση ο μεγαλύτερος ανοικτός αρχαιολογικός χώρου του Νομού, στην Καλή Βρύση. «Ήδη είμαστε σε καλή συνεργασία με το δήμαρχο Προσοτσάνης για την προμήθεια ενός προκάτ οικίσκου για τη φύλαξη».

Επίσης, αναμένονται άλλοι δύο αρχαιολόγοι και με τους υφιστάμενους τρεις θα γίνουν πέντε συνολικά.

Από τα νέα 12μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αναμένεται ένας συντηρητής και ένας λογιστής που δεν υπάρχουν σήμερα στην Εφορεία.

Αυτή τη στιγμή, φιλοξενούνται 5 άτομα από το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ, φοιτήτριες αρχαιολογίας και φιλολογίας, για την πρακτική ενός διμήνου, οι οποίες προσφέρουν επίσης σημαντικές υπηρεσίες.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Από το οικονομικό πακέτο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τρέχουν 4 μεγάλα ζητήματα. Κωδικοποιημένα όπως μας τα εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, είναι:

  1. Η συνέχιση όλων των στερεωτικών εργασιών στο τέμενος της Εξοχής, ένα έργο που συνεχίζεται από πέρυσι.
  2. Η έκταση που έχει δοθεί στο Καπνολογικό Ινστιτούτο για αποθήκες. Εκεί έχουμε ένα μεγάλο πακέτο για διορθώσεις στα κτίρια αυτά και σε συνεργασία με το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και τον πρόεδρό του κ. Δ. Κυριαζίδη ετοιμάζουμε τις μελέτες. Είμαστε σε συνεργασία για να λύσουμε πρακτικά ζητήματα εκεί. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα μπορέσουμε να κάνουμε διάφορες εργασίες και θα αγοράσουμε διάφορα αντικείμενα που χρειάζονται για την αποθήκευση υλικών.
  3. Επίσης θα προμηθευτούμε μια μεγάλη οθόνη αφής για τα σχολεία που μας επισκέπτονται, μέσω της οποίας τα παιδιά θα μπορούν να βλέπουν διαδραστικά διάφορα πράγματα για το Μουσείο και τις αρχαιότητες της Δράμας.
  4. Τέλος, έχουμε τα προγράμματα για καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων. Φέτος για παράδειγμα θα πάμε και στην Ακρόπολη της Αγοράς, θα καθαρίσουμε την εγκατάσταση πάνω στους Ποταμούς που μπορεί να γίνει και επισκέψιμη.

Ανταλλαγή γαιών στον Αρκαδικό

Σε ερώτηση για το ζήτημα της ανταλλαγής γαιών στον Αρκαδικό, γύρω από τα προϊστορικά ευρήματα που υπάρχουν εκεί, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, έχει ήδη τελειώσει το κομμάτι των κτηματολογικών αναζητήσεων, έχουν βρεθεί όλοι οι ιδιοκτήτες κατά τμήμα και έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε ένα περιορισμό στο δυτικό κομμάτι, ώστε να μην πειράξουμε το υπόλοιπο τμήμα. Σκοπός να αναδειχθεί όλο το δυτικό πρανές αυτή τη στιγμή.

«Πιστεύω ότι πριν τις 15 Αυγούστου θα σταλούν στο Υπουργείο τα τελικά σχέδια με τις προτάσεις μας και στη συνέχεια θα περιμένουμε από τη Διεύθυνση Προϊστορικών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η επόμενη κίνηση θα είναι να κληθούν οι ιδιοκτήτες και θα ενημερωθούν για την ανταλλαγή των οικοπέδων ελπίζοντας ότι όλοι θα συμφωνήσουν. Αυτή τη στιγμή, η γη αυτή δεν είναι χρήσιμη σε κανέναν, και η χρήση της είναι απαγορευτική».

Τέλος, σύντομα τελειώνουν οι ενέργειες για την ίδρυση του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου, που έχουν ξεκινήσει από το 2016.