Home > νέα > Σήμερα στο Νοσοκομείο οι φιάλες οξυγόνου-Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Σήμερα στο Νοσοκομείο οι φιάλες οξυγόνου-Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας

Ποια είναι η κατάσταση

που επικρατεί στο Γενικό

Νοσοκομείο Δράμας

  • Σήμερα στο Νοσοκομείο οι φιάλες οξυγόνου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου παραχώρησε πριν από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου. Η συνέντευξη αυτή, δίνεται για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων, τον περασμένο Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, η κα. Καρατζόγλου πλαισιωνόταν από το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ναζάρογλου, από τη διευθύντρια με χρέη συντονιστή της Παθολογικής Κλινικής κα. Σακαλέρου, την Επιμελήτρια Α΄ Παθολόγο κα. Μιχαηλίδου και τη διευθύνουσα της Ιατρικής Υπηρεσίας κα. Αθανασιάδου.

Η κα. Καρατζόγλου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στο Νοσοκομείο Δράμας, ενώ ξεκίνησε από το ζήτημα του οξυγόνου, λέγοντας ότι έχει γίνει προμήθεια φιαλών, οι οποίες θα βρίσκονται στο Νοσοκομείο της Δράμας το Σάββατο. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ σημείωσε ότι αυτή έγινε για την ενίσχυση της υφιστάμενης παροχής οξυγόνου και την αναβάθμιση του υποσταθμού, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι πιέζεται ο νομός, πιέζεται και το Νοσοκομείο.

Όπως είπε, στο Νοσοκομείο Δράμας αναπτύχτηκαν 12 κλίνες ΜΕΘ από 7 που ήταν αρχικά,  «non Covid» προκειμένου να νοσηλεύονται οι ασθενείς.  Για τον σχεδιασμό αεροκομιδών και διακομιδών υπεύθυνο είναι το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ. Οι διοικητές απλώς συνδράμουν, είναι ιατρικό θέμα και γίνονται απλά συντονισμοί των ενεργειών.

Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, περιφερειακός σχεδιασμός και ενδονοσοκομειακός σχεδιασμός, στον οποίο συμμετέχει η υπεύθυνη επιτροπή Covid του Νοσοκομείου και όλοι όσοι είναι εμπλεκόμενοι και διαφοροποιείται ο σχεδιασμός ανάλογα με τα δεδομένα, επικαιροποιείται και υλοποιείται συντεταγμένα.

Σύμφωνα με ορισμένα από τα στοιχεία που έδωσε η κα. Καρατζόγλου, στο Νοσοκομείο «έχουν μετακινηθεί 17 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, για να συνδράμουν στο Νοσοκομείο, στη διαλογή, στο ΤΕΠ Covid και την αρχική διάγνωση των περιστατικών.  Έχει μετακινηθεί επίσης από σήμερα (χθες Παρασκευή) μια ειδική Παθολόγος από το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης και δύο ακόμα ειδικοί γιατροί, ένας Γυναικολόγος και ένας Ορθοπεδικός, για να συνδράμουν στο έργο του Νοσοκομείου.

Έχουν μετακινηθεί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Έχουν προσληφθεί γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.

Έχει γίνει ενίσχυση ιατροτεχνολογικού υλικού, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σε όλα. Υπάρχει πλήρης επάρκεια σε φάρμακα χωρίς κανένα πρόβλημα και οπουδήποτε αν υπάρξει ανάγκη, αμέσως, εντός της ίδιας ΥΠΕ είτε σε άλλη ΥΠΕ, θα ενισχυθούν αμέσως.

Αναπτύχθηκε εργαστήριο μοριακού ελέγχου (PCR) και εδώ και δύο μέρες λειτουργεί κανονικά».

Όπως είπε η ίδια, «έχουν δημιουργηθεί χώροι διαλογής υπόπτων περιστατικών, έχουμε διενεργήσει συνολικά 4.500 PCR τεστ σε ασθενείς, 700 σε προσωπικό και 1.450 rapid test.

Επίσης, έχει αναπτυχθεί κλινική νοσηλείας υπόπτων περιστατικών και όταν υπήρξε ανάγκη, αναπτύξαμε με τη σειρά 1η και 2η κλινική Covid επιβεβαιωμένων θετικών.  Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 136 ασθενείς».

Όπως είπε η κα. Καρατζόγλου «διακομίζουμε περιστατικά όπου υπάρχουν κενές κλίνες νοσηλείας και τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, καθώς έχουμε μια υψηλή προσέλευση ασθενών».

Επίσης, το Νοσοκομείο ενισχύθηκε με δύο ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, «ενώ το απόγευμα της Πέμπτης απευθυνθήκαμε για δεύτερη φορά στον Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να εργαστούν ιδιώτες γιατροί στο Νοσοκομείο, για διερεύνηση μεταξύ των μελών του, για σύναψη σύμβασης, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών».

NOSOKOMEIO3

50% των κλινών στις κλινικές Covid-19

Όπως τόνισε ιδιαίτερα η κα. Καρατζόγλου, «σήμερα στις κλινικές Covid, έχουμε πάνω από το 50% των κλινών, έχουμε 140 δηλωμένες κλίνες Covid έναντι 265 κλινών στο σύνολο του Νοσοκομείου˙ αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται πολύ υψηλό δυναμικό για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες.

Σήμερα στις κλινικές  έχουμε: 5 ειδικούς παθολόγους, 2 ειδικούς πνευμονολόγους, 3 ειδικους νεφρολόγους, 1 νευρολόγο, 2 μαιευτήρες, 1 ορθοπεδικό και 1 ΩΡΛ, οι οποίοι συνδράμουν στη νοσηλεία, στις διακομιδές για νοσηλεία σε άλλα νοσοκομεία.

Έχουμε 4 καρδιολόγους, οι οποίοι νοσηλεύουν είτε στην δική τους μονάδα, είτε στα τμήματα Covid , Covid περιστατικά. Έχουμε 5 γιατρούς στη ΜΕΘ, στις 12 αναπτυγμένες κλίνες, οι οποίες είναι πλήρεις από την πρώτη μέρα που αναπτύχθηκε σε ΜΕΘ Covid.

Έχουμε 17 γενικούς γιατρούς και όλοι οι ειδικευόμενοι του Νοσοκομείου μηδενός εξαιρουμένου, συμμετέχουν στην Covid νοσηλεία.

Επίσης, 4 παιδίατροι, οι οποίοι κατά καιρούς νοσήλευσαν ή φιλοξένησαν ύποπτα περιστατικά στην παιδιατρική και 2 ειδικοί γυναικολόγοι που νοσηλεύουν γυναίκες, είτε επίτοκες είτε άλλες, στην γυναικολογική κλινική και 5 χειρουργοί, οι οποίοι και στη δική τους κλινική νοσηλεύουν Covid περιστατικά».

nosokomeio sel 8

5 Νοεμβρίου η νοσηλεία Covid

Η διοικήτρια του Γ.Ν. Δράμας, σημείωσε ότι, «στις 5/11 χρειάστηκε για πρώτη φορά να ξεκινήσουμε νοσηλεία στο Νοσοκομείο Δράμας. Στις 13/11 αναπτύξαμε ήδη την τρίτη κλινική Covid για νοσηλεία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τις υπόλοιπες κλινικές μας τις αναδιαρθρώσαμε, τις συμπτύξαμε, στα ενδιάμεσα περιορίστηκαν τα χειρουργεία στα έκτακτα, εκτός από αυτά που οφείλουμε να κάνουμε πάντα για ογκολογικούς ασθενείς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία και τα εργαστήρια, τα οποία επίσης εξυπηρετούν μόνο τα ως άνω περιστατικά».

Πόσοι υπηρετούν

Αναφερόμενη σε σχετικά νούμερα για το πόσοι τελικά υπηρετούν στο Νοσοκομείο, η κα. Καρατζόγλου σημείωσε: «Παρ’ ότι είμαστε λίγοι θεωρητικά, από τις 107 οργανικές θέσεις,  αυτή τη στιγμή υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί που είναι σχεδόν το μισό δυναμικό. Αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε τόσες κλινικές, γιατί δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ούτε να αρνηθούμε υπηρεσία σε οποιονδήποτε εισέρχεται στο Νοσοκομείο για νοσηλεία ή οτιδήποτε άλλο.

Στις οργανικές στο Νοσοκομείο οι νοσηλευτές είναι 421, από αυτές υπηρετούν 256 με μόνιμη σχέση και 64 με άλλη μορφή σχέσης.

Οι διακομιδές που έγιναν σε άλλα Νοσοκομεία είναι 115, οι δε νοσηλευόμενοι μέχρι και σήμερα ανέρχονται στους 536. Όσοι βγαίνουν με εξιτήριο, δεν είναι ίσοι με όσους μπαίνουν».

Η άλλες κλινικές

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» σχετικά με τα όσα ακούστηκαν περί κλεισίματος της Ορθοπεδικής κλινικής και τι γίνεται με τους ασθενείς των άλλων νοσημάτων, η κα. Καρατζόγλου απάντησε: «Καμιά απόφαση στο Νοσοκομείο δεν παίρνεται από έναν άνθρωπο. Λαμβάνεται από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλοι οι επιστήμονες, όλοι αυτοί που συμμετέχουν στη νοσηλεία, ανεξαρτήτως από το ποιο τμήμα, κλινική ή πεδίο, είτε διοίκηση, υπηρετούν στο Νοσοκομείο.  Καμιά κλινική δεν έχει κλείσει. Κανένας δεν στερείται οποιασδήποτε παροχής υπηρεσίας σε όλα τα τμήματα. Αν είναι έκτακτο περιστατικό ή αν ανήκει στις ομάδες που αναφέραμε, στους ογκολογικούς μας ασθενείς, στις εγκυμονούσες, στα έκτακτα περιστατικά, στους έχοντες χρόνια νοσήματα κ.α.

Το «έκλεισε» προφανώς παρερμηνεύτηκε ή κατά δήλωση είχε κάποιος κάποια σκοπιμότητα να μαθευτεί έτσι και αναφέρεστε στην Ορθοπεδική κλινική. Απλά μεταφέρθηκε σε άλλον όροφο, σε άλλη κλινική, συρρικνώνοντας τις κλίνες νοσηλείας, γιατί εκείνη την ώρα και μέχρι σήμερα, χρειάζεται να νοσηλεύουμε ασθενείς Covid και τα υπόλοιπα περιστατικά είναι λίγα και μπορούν να νοσηλεύονται σε άλλον όροφο. Κανένα τμήμα, καμία κλινική κατηγορηματικά δεν έκλεισε».