Home > Πρώτο Θέμα > Σοβαρό θέμα έχει προκύψει με την οριοθέτηση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στο Ν. Δράμας

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει με την οριοθέτηση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στο Ν. Δράμας

Δηλώσεις της Διευθύντριας ΔΑΟΚ Δράμας κας Σαρήγκολη στον «Π.Τ.»

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει

με την οριοθέτηση ορεινών και

μειονεκτικών περιοχών στο Ν. Δράμας

► Σαρήγκολη: «Είναι άδικο για τη Δράμα… ενισχύονται

οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες καθώς εντάσσεται ολόκληρη η Θράκη»

► «Με την εξαίρεση μεγάλων τμημάτων της Δράμας,

χάνονται κυρίως οι εξισωτικές των κτηνοτρόφων…»

► Επιστολή Δήμου Παρανεστίου στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

και δηλώσεις της παράταξης «Πόλη+Ζωή»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα φαίνεται ότι θα ενσκήψουν από τη διαβούλευση για την «οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς» στο Νομό Δράμας, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση όμως, είναι ότι μένουν εκτός και περιοχές όπως ο Ξηροπόταμος, η Χωριστή, η Καλλίφυτος, το Μοναστηράκι, ο Μυλοπόταμος από το Δήμο Δράμας, περιοχές από το Δήμο Δοξάτου, από το Δήμο Παρανεστίου περιοχές όπως ο Νικηφόρος, το Πυξάρι, η Αδριανή και αλλού και από το Δήμο Προσοτσάνης περιοχές όπως η Πετρούσα, η Καλή Βρύση, η Προσοτσάνη, το Ανθοχώρι κ.α.

SARIGKOLH IOANNA

Σαρήγκολη: «Είναι άδικο για τη Δράμα…»

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε χθες η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας κα. Ιωάννα Σαρήγκολη. Σε γενικές γραμμές, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «είναι άδικο για τη Δράμα», ότι προστίθενται νέα ζητήματα σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα κυρίως στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, ενώ κυρίως οι κτηνοτρόφοι, θα χάσουν τις εξισωτικές αποζημιώσεις που παίρνουν, που σημαίνει ότι θα έχουν σημαντικά μειωμένα έσοδα και φυσικά πολλά προβλήματα στις μονάδες τους.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Σαρήγκολη, μας εξηγεί ότι η διαβούλευση αυτή είναι άτυπη και σκοπός της είναι «να οριοθετηθούν εκ νέου, περιοχές οι οποίες έχουν ειδικά μειονεκτήματα. Δεν ορίζει εκ νέου της ορεινές περιοχές, αυτές παραμένουν ως έχουν».

Όπως λέει η κα. Σαρήγκολη, «για τις ημιορεινές λεγόμενες περιοχές, γίνεται καινούρια οριοθέτηση. Έτσι βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, γιατί από το Νομό Δράμας βγαίνουν αρκετά χωριά και το κυριότερο είναι ότι πλήττονται οι κτηνοτρόφοι, καθώς έτσι θα κοπεί η εξισωτική αποζημίωση».

Από τους Δήμους του Νομού Δράμας, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου παραμένει ολόκληρος χωρίς αλλαγές. Διάφορες περιοχές όμως βγαίνουν από το Δήμο Δράμας, όπως το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Καλλίφυτος, η Χωριστή κ.α., περιοχές από το Δήμο Δοξάτου όπως για παράδειγμα τα Κύργια, περιοχές από το Δήμο Προσοτσάνης όπως π.χ. η Πετρούσα, η Καλή Βρύση και άλλα χωριά, και από το Δήμο Παρανεστίου ο Νικηφόρος, η Αδριανή, το Πυξάρι και άλλες κοινότητες. Βγαίνουν επίσης από το χάρτη και περιοχές όπως το Ροδολίβος και η Αλιστράτη που τυπικά ανήκουν στο Ν. Σερρών, αλλά είναι πλησίον της Δράμας.

 

Η εξισωτική αποζημίωση

Η κα. Σαρήγκολη επισημαίνει και το μεγάλο πρόβλημα: «Δεν είναι μόνο το θέμα των καλλιεργειών, αλλά και το θέμα της κτηνοτροφίας. Δηλαδή, η εξισωτική κυρίως, στη Δράμα, δινόταν για την κτηνοτροφία. Οπότε θα υπάρξουν προβλήματα. Φανταστείτε σε κάποια χωριά, όπως το Μοναστηράκι ή την Πετρούσα, την Καλή Βρύση και το Ανθοχώρι και την Χαριτωμένη που απεντάσσονται, η εξισωτική αποζημίωση ήταν ένα βοήθημα, με το οποίο μπορούσαν να αγοράσουν ζωωτροφές κτλ.»

Συνεχίζοντας η κα. Σαρήγκολη τονίζει ιδιαίτερα: «Εκείνο που μας ξένισε εμάς, ήταν ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένα αναλυτικό κείμενο. Αντίθετα, η διαβούλευση επικαλείται μία μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία κανένας δεν γνωρίζει. Μέχρι τώρα, έχω ρωτήσει αρκετά άτομα και κανένας δεν ξέρει τη μελέτη αυτή».

Κριτήρια!

Σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα των κριτηρίων, η κα. Σαρήγκολη απαντά: «Υπάρχει ένας Κανονισμός, ο 1305/13, όπως αναφέρει και η διαβούλευση, στην οποία υπάρχουν διάφορα κριτήρια. Στο εισαγωγικό αναφέρεται ότι θα πρέπει να κρατηθεί η αειφορία. Μόνο αειφορία δεν θα έχουμε ή περιβαλλοντική προστασία μ’ αυτό το πράγμα. Γιατί, φαντάζεστε: εγκατάλειψη κτηνοτροφίας, εγκατάλειψη γεωργίας και άρα θα έχουμε μια ερημοποίηση των περιοχών αυτών.

Βέβαια καταλήγει η μελέτη αυτή, στο κριτήριο μόνο της ξηρασίας, διότι αυτό είναι καθοριστικό! Όμως υπάρχουν και άλλα κριτήρια, όπως το πεχά, ο οξύτητα των εδαφών, η αλατότητα που αναφέρονται, η υφή του εδάφους όπως βαριά εδάφη κ.α., το ριζόστρωμα. Για παράδειγμα η Αδριανή, έχει πάνω βράχο. Το βάρος του ριζοστρώματος είναι πάρα πολύ μικρό. Μόνο με γυμνό μάτι να δούμε κάποια πράγματα, τα καταρρίπτουμε».

«Είναι άδικο για τη Δράμα»

Σε άλλο σημείο η κα. Σαρήγκολη, τονίζει ιδιαίτερα ότι «μπαίνει ολόκληρος ο Νομός Έβρου και ολόκληρη η Θράκη. Δηλαδή, δεν είδαν το θέμα ως μια Περιφέρεια, που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια ενδοπεριφερειακή ανισότητα, έξω από αυτές που υπήρχαν ήδη στην Περιφέρεια. Η Δράμα πάλι βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, σε χειρότερη μοίρα απ’ ότι οι άλλες περιοχές. Και αν πάμε παρά πίσω, ο Έβρος έχει και το Πανεπιστήμιο, το αεροδρόμιο, το λιμάνι. Η Δράμα συν τοις άλλοις, έχει και θέμα πρόσβασης. Δηλαδή το κόστος της παραγωγής, θα είναι πολύ μεγαλύτερο λόγω του ότι οι εισροές θα είναι μεγαλύτερες. Έπαιρνε μια επιδότηση, είχε μια απόδοση, τον κάλυπτε. Τώρα χωρίς την επιδότηση, θα πρέπει να καλύψει το εισόδημά του. Οπότε θα ρίξει περισσότερο λίπασμα, περισσότερο φάρμακο, άρα κόστος παραγωγής μεγαλύτερο και καμιά προστασία περιβάλλοντος απ’ αυτήν που επικαλείται ο κανονισμός».

Όπως λέει η κα. Σαρήγκολη, «η ΔΑΟΚ Δράμας θα αναρτήσει το έγγραφό της στη διαβούλευση, το ίδιο και η Γενική Διεύθυνση της Περιφέρειας, οι Δήμοι είναι ενημερωμένοι. Ίσως προλάβουμε κάτι. Σε τελική ανάλυση είναι άδικο, γιατί βλέπουμε ότι η Δράμα είναι από όλα έξω!»

«Όλα τα χωριά μας που βγαίνουν έξω, είναι ήδη προβληματικά. Όπως ο Νικηφόρος, η Αδριανή, το Μοναστηράκι, το Δοξάτο, είναι όλα προβληματικά. Άδικα βγαίνουν εκτός οι περιοχές αυτές. Χωρίς επιστημονικά κριτήρια! Η Δράμα τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ξηρασία. Αν επικαλούνται την αρδευσιμότητα, είναι γιατί όχι ότι το κράτος έκανε κάποια αρδευτικά νέα δίκτυα, αλλά ότι οι αγρότες μόνοι τους επένδυσαν και έκαναν αρδευτικές γεωτρήσεις. Δεν είναι κρατικά δίκτυα αυτά, έγιναν από τους ίδιους με μεγάλο κόστος! Και πολλά από τα αρδευτικά δίκτυα της Δράμας έχουν απαξιωθεί, είτε λόγω της λειψυδρίας, είτε λόγω κλοπών και σήμερα δεν λειτουργούν».

Η πρώτη αντίδραση από το Παρανέστι

Η πρώτη αντίδραση έρχεται από το Δήμο Παρανεστίου, απ’ όπου η δήμαρχος κα. Σωτηριάδου, απέστειλε χθες επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη καθώς και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Δράμας.

Στην επιστολή της η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου, υπογραμμίζει «τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επέλθουν» από την σχετική διαβούλευση και σημειώνει ότι «υπάρχει θετική πρόβλεψη για περιοχές μόνο της Θράκης στην Περιφέρειά μας».

Όπως επισημαίνεται στην ίδια επιστολή, «η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκτίμησε την οικονομική δραστηριότητα σε επίπεδο νομού, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν μειονεκτικές Κοινότητες του Ν. Δράμας (π.χ. Νικηφόρος, Α. Πυξάρι, Αδριανή κτλ.). Έτσι παρότι στα συμπεράσματα της διδακτορικής διατριβής του κ. Τσεσμελή αναφέρεται ότι η Ανατολική Μακεδονία, η Λέσβος και το Ηράκλειο Κρήτης βρίσκονται στην κατηγορία Πολύ Υψηλής Τρωτότητας (Very high Vulnerability) στην ξηρασία, και αναφορικά με το δήμο μας στην περιοχή των Κοινοτήτων Αδριανής, Νικηφόρου και Άνω Πυξαρίου του Δήμου Παρανεστίου δεν λειτουργούν επαρκώς ή καθόλου αρδευτικά δίκτυα, οι περιοχές αυτές εξαιρούνται αδίκως».

Στο Δήμο Δράμας

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδρασή της στο θέμα, έρχεται να δηλώσει με σχετικό δελτίο Τύπου, η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Δράμας, «Πόλη+Ζωή». Σε σχετικό δελτίο Τύπου, όπου τονίζει ότι βρισκόμαστε ήδη «στην τελική φάση σχεδίου αποκλεισμού των γεωργών και κτηνοτρόφων των μειονεκτικών περιοχών της Δράμας, από την καταβολή εξισωτικών αποζημιώσεων!!!»

Στην ανακοίνωση της παράταξης επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Με την συγκεκριμένη απόφαση, ενώ συνεχίζουν να καταβάλλονται οι εξισωτικές αποζημιώσεις στις ορεινές περιοχές, πέντε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δράμας (Ξηροποτάμου, Χωριστής, Καλλιφύτου, Μοναστηρακίου, Μυλοποτάμου), που είναι χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα, αποχαρακτηρίζονται  και αποκλείονται από την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων».