Home > νέα > Στη Δράμα η 1η Διεθνής Συνάντηση Performance Art Β. Κωνσταντινίδου: «απώτερος σκοπός είναι η Δράμα να αποτελέσει για τον Σεπτέμβριο, αλλά και για κάθε Σεπτέμβριο έναν πυρήνα γόνιμης τέχνης».

Στη Δράμα η 1η Διεθνής Συνάντηση Performance Art Β. Κωνσταντινίδου: «απώτερος σκοπός είναι η Δράμα να αποτελέσει για τον Σεπτέμβριο, αλλά και για κάθε Σεπτέμβριο έναν πυρήνα γόνιμης τέχνης».

 Θεματική του forum: «Επιστροφή στο σώμα»

Στη Δράμα η 1η Διεθνής

Συνάντηση Performance Art

Β. Κωνσταντινίδου: «απώτερος σκοπός είναι η Δράμα να αποτελέσει για τον Σεπτέμβριο,

αλλά και για κάθε Σεπτέμβριο έναν πυρήνα γόνιμης τέχνης»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Για πρώτη φορά διοργανώνεται στην χώρα μας, ένα forum performance art με διεθνή χαρακτήρα το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει η πόλη μας, τις προσεχείς ημέρες, και πιο συγκεκριμένα στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου, στην Αποθήκη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας. Θεματική του forum, είναι η «Επιστροφή στο σώμα». Το forum, πραγματοποιείται σε συνδριοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, της ΔΕΚΠΟΤΑ, και της ομάδας «AlmaKalma», και με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από τον Σύλλογο Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων Δράμας «Ήφαιστος».

Η performance art, αποτελεί μια από τις νέες μορφές τέχνης, η οποία αναπτύσσεται εδώ και 25 χρόνια. Στην χώρα μας ειδικότερα, είναι μια «φρέσκια» μορφή τέχνης. «Η performance art, είναι οι παραστατικές τέχνες. Όταν δηλαδή, ο καλλιτέχνης δημιουργεί την τέχνη του με το σώμα του, με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται εκείνη την στιγμή και όχι δημιουργώντας κάτι μόνιμο, αλλά κάτι με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια», όπως σημειώνει σε συνέντευξη της στον «Π.Τ.» η Δραμινή Ιστορικός Τέχνης, κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου, η οποία έχει αναλάβει την όλη διοργάνωση.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του forum θα φιλοξενηθούν στην πόλη της Δράμας, καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ θα εκφωνηθούν ομιλίες από πλήθος ακαδημαϊκών, οι οποίοι θα αναφερθούν στην performance αλλά από διαφορετική οπτική ο καθένας.

κα. Κωνσταντινίδου, πως προέκυψε η ιδέα δημιουργίας αυτού του forum και πως κατέληξε να πραγματοποιηθεί στην πόλη μας;

Αρχικά ξεκίνησε από την συνάντησή μου με τον Γιάννη Μήτρου, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος και διδάσκων καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και διδάσκει το μάθημα της performance. Συζητήσαμε πριν από οκτώ μήνες, με σκοπό την δημιουργία μιας διοργάνωσης στη Δράμα, συσχετισμένης χρονικά με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ως ένα είδος διαλόγου μεταξύ των δυο τεχνών, και με απώτερο σκοπό η Δράμα να αποτελέσει για τον Σεπτέμβριο, αλλά και για κάθε Σεπτέμβριο έναν πυρήνα γόνιμης τέχνης. Δηλαδή, να υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τέχνης τα οποία θα αναπτύσσονται παράλληλα και θα την καθιστούν πολιτιστικό πόλο της χώρας.  Ο σκοπός μάλιστα, είναι να διοργανώνεται κάθε χρόνο και να εμπλουτίζεται.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι, ο κ. Μήτρου εδώ και είκοσι χρόνια έχει την δική του πολιτιστική ομάδα με τον τίτλο: «AlmaKalma», η οποία μελετά αυτές τις δυο δεκαετίες την performance. Αυτό είναι ουσιαστικά ο πυρήνας της ομάδας και το πεδίο έρευνας του κ. Μήτρου. Στο πλαίσιο του forum, η ομάδα «AlmaKalma» θα παρουσιάσει την δική της performance και παράλληλα, θα προσπαθήσουν να έρθουν κοντά με την κοινωνία της Δράμας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του forum θα υπάρχει φιλοξενία δώδεκα φοιτητών από την Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια έτσι ώστε στο τέλος του προγράμματος να παρουσιάσουν το δικό τους έργο. Τα έργα που θα δημιουργήσουν οι φοιτητές, θα γίνουν δωρεά στη συνέχεια στον Σύλλογο Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων Δράμας «Ήφαιστος».  Σκοπός είναι, τα έργα αυτά να είναι ανοιχτά προς το κοινό.

Παράλληλα, είναι και μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους Δραμινούς να παρακολουθήσουν τις ομιλίες και τα εργαστήρια, έτσι ώστε να μάθουν στον πυρήνα τι ακριβώς είναι η performance art, πως διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες τέχνες ακόμα και από το θέατρο, να δουν και τις performances έτσι ώστε να ξεκινήσει και ένα είδος διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας και της τέχνης.

BIKY KONSTANTINIDOU

κα. Κωνσταντινίδου, το στοίχημα για την διοργάνωση ενός τόσο ξεχωριστού και μεγάλου forum, το οποίο θα γίνει στη Δράμα, είναι μεγάλο. Ποιος θεωρείτε ότι θα είναι ο αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία; 

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες. Η Δράμα, θα γίνεται γνωστή και σε άλλες χώρες και με αυτό τον τρόπο. Ήδη οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εδώ κα αρκετό διάστημα προωθούν το forum. Παρόλα αυτά, αυτού του είδους οι αλλαγές φαίνονται σιγά, σιγά. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε τα θεμέλια έτσι ώστε μετά από χρόνια να έχουμε έναν πυρήνα πολιτών στους οποίους θα αρέσει η performance, θα γνωρίζουν τι είναι και θα την στηρίζουν. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο έχει τη μορφή forum η όλη διοργάνωση και όχι τη μορφή φεστιβάλ. Δεν θέλουμε οι επισκέπτες να έρθουν μόνο για να δουν, αλλά το θέμα είναι να πάρουν μέρος στα εργαστήρια, να ακούσουν τις διαλέξεις, για να ζυμωθεί όλο αυτό μέσα τους και εν καιρώ να το αντιμετωπίζουν διαφορετικά.

Στο πλαίσιο της πόλη μας, η οποία χρήζει πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες στοχεύουν στη σύγχρονη τέχνη, είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά. Είναι σημαντικό να γίνονται πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ο Δραμινός να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί εκδηλώσεις, να μαθαίνει και να αναπτύσσεται. Είναι εξίσου σημαντικό επίσης, να έρχονται καλλιτέχνες και από το εξωτερικό για να δίνουν και αυτοί ένα είδος κριτικής και σε εμάς.

 

Το πρόγραμμα του forum

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου:
– 17:00 – 17:30: χαιρετισμός από τον Δήμο Δράμας και τον πρόέδρο του διεθνούς φεστιβαλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας
– 17:30 – 18:00: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, Διδάκτωρ Θεατρολογίας, Θεωρητικός Παραστατικών Τεχνών. Μεταμορφώνοντας τα όρια σε μεταίχμια: Η περίπτωση της performance art / Boundaries becoming liminal zones: The case of performance art.
– 18:00 – 18:30: Γιάννης Μήτρου, Διδάσκων στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, Visual and Performance Artrist. Η performance στον 21ο αιώνα.
– 18:30 – 19:00: Βίκυ Κων/ντινίδου, Ιστορικός τέχνης, curator
H έννοια της επιμέλειας στη performance art.
– 19:00 – 19:30: Γιάννης Μήτρου, Διδάσκων στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, Visual and Performance Artrist. Η performance στον 21ο αιώνα.
– 19:30 – 20:00: Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Performer
video performance
– 20:30 – 21:00: Φανή Αράπη, ΣΚΤ, ΑΠΘ.
No Logo
performances
– 21:00 – 22:00: Olymp, Aneta Popova, performer(poetry performance)
– 22:00-23:00: Il colpo al corpo ,Nicola Mette, Εικαστικός, Performer
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
– 11:00 – 12:30 Workshop IRLPA-AlmaKalma εισαγωγή στη μέθοδο του εργαστηρίου.
– 13:00 – 14:00: Το σημαίνον που κινείται, Βασίλης Αλεξάνδρου εικαστικός. Ομάδα φοιτητών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ΑΠΘ in situ εικαστική εγκατάσταση-δράση
ομιλίες.
– 14:00-15:00: Φραγκούλης Γιάννης, Θεωρητικός παραστατικών τεχνών
Ο ενιαίος παραστατικός χώρος(εμπεριέχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού)
– 17:00–17:45: Αντώνης Διαμαντής, Σκηνοθέτης-Ηθοποιός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Θεάτρου ΟΜΜΑ Studio Finding the Life
– 17:45 – 18:30: Μάρω Θεοδοσίου, Xορογράφος, Performer, Πως να φτάσω στο σώμα.
video performance
– 19:00- 19:30: Τζελέπη Χρύσα, κινηματογραφίστρια,
performance
– 19:30 – 20:00 Μαρία Χαρέλα, Performer,
Pause
Video Performances
– 20:00 – 20:30 Αγγελική Αυγητίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια – Σχολή Καλών Τεχνών,Φλώρινα
– 20:30 – 21:00 Ιωάννα Σκαντζέλη, Εικαστικός- Performer, “I am, I am, I
am”
Performances
– 21:00 – 21:30: Filippos Tsitsopoulos, Εικαστικός – Performer
“Suffering only teaches if is defeated” /”El sufrir solo enseña si esta vencido”
– 22:00-23:00:Chaotic poetry, ToPikap, AlmaKalma, Mitrou
κινηματογραφικο τοπίο:ΆκηςΚερσανίδης,Κινηματογραφιστής
sounds:mr.Clarinet,Percussion:Ψ, Bass:billout
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου
– 11:00 – 12:30: Συζήτηση με τους Θανάση Χονδρό-Αλεξάνδρα Κατσιάνη
– 13:00–14:00: Φίλιππος Τάκης εικαστικός , εικαστική εγκατάσταση
– 14:00-15:00: H λογική του σώματος και ο σωματικός λόγος.
Lab-perfo:No eran solo arboles, eran hogares, Γ.Μήτρου
– 15:00 – 17:00: Διαλειμμα
video-performance
– 17:00 – 17:30 Manuel Baldassare, Εικαστικός – Performer, Παρίσι
Chloé Jourdan, Εικαστικός – Performer, Παρίσι video Performance
– 18:00 – 19:30: video-performances(επανάληψη προβολής όλων)
– 19:30 – 20:30: performance
Μάρω Θεοδοσίου, Xορογράφος, Performer
– 21:00: Λήξη
Residency: Πάρης Αντωνάκης, Κων/ντίνα Αντωνούδη, Φανή Αράπη Νικολέττα Γουλή, Ελευθερία Κωφίδου, Κώστας-Ελαμίν Παυλίδης, Ορέστης Παπακωνσταντίνου, Ιωάννα Φλώρου (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών), Εβελίνα Στολίδου, Κων/ντίνος Δημητριάδης, Βασιλική Καπετανάκη, Βασιλιή Τσακλίδου.