Home > Νέα > Στη Δράμα παρατήρηση του σπάνιου αστρονομικού φαινομένου της διάβασης του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο

Στη Δράμα παρατήρηση του σπάνιου αστρονομικού φαινομένου της διάβασης του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο

Στη Δράμα παρατήρηση του σπάνιου

αστρονομικού φαινομένου της διάβασης

του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο

 

Το σπάνιο και ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο, τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου, στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο του Νικηφόρου Δράμας.

Κατά μέσο όρο, συμβαίνουν περίπου 13 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα. Η προηγούμενη (ορατή από την Ελλάδα) διάβαση είχε συμβεί το 2016, ενώ η επόμενη θα γίνει το 2032. Η διάβαση της Δευτέρας, ξεκίνησε στις 14:30 περίπου το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά τη δύση του Ηλίου.

Επιπλέον, την ίδια αστρονομική παρατήρηση της διάβασης του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, είχαν την ευκαιρία να δουν και όσοι παραβρέθηκαν στο 4ο ΓΕΛ Δράμας. Η αστρονομική παρατήρηση, έγινε στις 14.30 με 15.30 το μεσημέρι, με το  10 – ιντσών τηλεσκόπιο του σχολείου εξοπλισμένο με το κατάλληλο φίλτρο. Παράλληλα, στην αίθουσα του διαδραστικού πίνακα έγινε προβολή της σχετικής θέσης των πλανητών, του ήλιου και της γης ώστε να είναι καλύτερα κατανοητό το φαινόμενο. Την δράση, διοργάνωση το ΕΚΦΕ Δράμας σε συνεργασία με το 4ο ΓΕΛ Δράμας.

Η σχετικά σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, ήταν ορατή από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πιο κοντινός στον Ήλιο, κινήθηκε ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας, και φαινόταν σαν να διέσχιζε τον ηλιακό δίσκο.

Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο, δεν ήταν ορατό σε όλη την διάρκεια της διάβασης από την Ελλάδα, αλλά μόνο το πρώτο μισό της. Ο Ήλιος στη χώρα μας, έδυσε περίπου στο μέσο του φαινομένου και έτσι δεν ήταν ορατή η σταδιακή έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

Η διάβαση χαρακτηρίζεται «βαθιά», επειδή ο Ερμής πέρασε πολύ κοντά από το κέντρο του Ήλιου και ο πλανήτης φαινόταν σαν μια μικρή κινούμενη μαύρη κηλίδα πάνω στο φόντο του φωτεινού άστρου.