Home > νέα > Στις αρχές Μαρτίου οι πρώτες δημοπρατήσεις για το ΒΑΑ

Στις αρχές Μαρτίου οι πρώτες δημοπρατήσεις για το ΒΑΑ

Η επίσημη ανακοίνωση της έγκρισης  του προγράμματος

Στις αρχές Μαρτίου ξεκινούν  οι δημοπρατήσεις των πρώτων έργων του ΒΑΑ Δ. Δράμας

Συνέντευξη τύπου των εταίρων που συμμετέχουν

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται η έναρξη των δημοπρατήσεων των πρώτων έργων, του Σχεδίου Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Δράμας, κ. Αργύρης Πατακάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ, κ. Δημήτρης Εμμανουλούδης, η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας, κα. Αλίκη Τσιαμούρα, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης, κα. Κατερίνα Ιωσηφίδου, παρουσίασαν το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, τα έργα και τα οφέλη που πρόκειται να δημιουργηθούν μέσα από αυτά, αναβαθμίζοντας την περιοχή μας, και κυρίως το κέντρο της πόλης μας.

Από αριστερά: η κα. Κ. Ιωσηφίδου, η κα. Α. Τσιαμούρα, ο κ. Αργ. Πατακάκης, ο κ. Χρ. Μαμσάκος, ο κ. Στ. Γεωργιάδης, ο κ. Δ. Εμμανουλούδης, και ο κ. Δ. Καραμπατζάκης
Από αριστερά: η κα. Κ. Ιωσηφίδου, η κα. Α. Τσιαμούρα, ο κ. Αργ. Πατακάκης, ο κ. Χρ. Μαμσάκος, ο κ. Στ. Γεωργιάδης, ο κ. Δ. Εμμανουλούδης, και ο κ. Δ. Καραμπατζάκης

Με χρηματοδότηση, 8.4 εκατομμυρίων ευρώ, ο Δήμος Δράμας καλείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της περιοχής μας μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμο, το οποίο περιλαμβάνει ένα κύριο έργο. Το έργο αφορά, στη διασύνδεση των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου της πόλης, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν και άλλα προγράμματα και έργα, τα οποία θα έχουν άμεση σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας, καθώς και με την επιχειρηματικότητα, και το περιβάλλον.

Χρ. Μαμσάκος: «Σήμερα λοιπόν, δημιουργούμε το μέλλον της πόλης που αγαπάμε πάνω από όλα, οραματιζόμενοι το μέλλον των παιδιών μας…»

Ο κ. Μαμσάκος,  υποστήριξε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στον Δήμο μας τα τελευταία χρόνια, το οποίο αφορά στην Αστική Ανάπτυξη, με κυριότερο αυτό της πράσινης γέφυρας, καθώς και τις παρεμβάσεις ανάπτυξης που πρόκειται να υλοποιηθούν. «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής, που βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω επίσημα την έγκριση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Πρόκειται, για το μεγαλύτερο έργο για τον Δήμο Δράμας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Αστικής Ανάπτυξης. Ο Δήμος μας, έπειτα από διετή σχεδιασμό και μεθοδευμένη εργασία κατάφερε να χρηματοδοτηθεί με 8.400.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ, για να βελτιώσει το Αστικό Περιβάλλον της Δράμας και ιδιαίτερα την περιοχή 19ης Μαΐου, από τον Άγιο Νικόλαο έως και την Πατριάρχου Διονυσίου.

Στην πραγματικότητα, σε αυτή την περιοχή θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στην διαμόρφωση των δρόμων, θα δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς, θα γεμίσει δέντρα και λουλούδια η περιοχή, και θα αποτελέσει μια πράσινη γέφυρα που θα ενώνει τον Δημοτικό Κήπο με τις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Σε αυτή την περιοχή επίσης, θα προχωρήσουμε σε νέες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, σε υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, σε αναπλάσεις δημόσιων χώρων, σε δημοτικό φωτισμό τεχνολογίας led και τέλος, στην τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων. Οι παρεμβάσεις αυτές, θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης σε ένα τόσο κομβικό σημείο της πόλης. Παράλληλα, υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αναπτυχθούν στην περιοχή και η ποιότητα ζωής θα αναβαθμιστεί σημαντικά. Για αυτό τον λόγο, στο πρόγραμμα εντάσσονται και δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση των γυναικών να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις μέσα σε αυτή την περιοχή.

Σήμερα, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο επενδύονται 8.400.000 ευρώ στον Δήμο μας. Σήμερα λοιπόν, δημιουργούμε το μέλλον της πόλης που αγαπάμε πάνω από όλα, οραματιζόμενοι το μέλλον των παιδιών μας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε και στην δημιουργία ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης για διάφορα επαγγέλματα της μαζικής εστίασης, της δημιουργικής βιομηχανίας και του τουρισμού.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Δράμας, σε αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εντάσσονται έργα πληροφορικής και επικοινωνιών έξυπνων πόλεων, συστήματα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακό σύστημα πολιτισμικής ταυτότητας και συστήματα GIS. Εκτός του Δήμου Δράμας, στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν και οι παρακάτω εταίροι: το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τρία έργα και την έδρα UNESCO, το Επιμελητήριο Δράμας με την θερμοκοιτίδα και τον επιταχυντή επιχειρήσεων,  η Αναπτυξιακή Δράμας στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, και η Ένωση Κυριών Δράμας στην στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Αργ. Πατακάκης: «Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη θα κρατήσει ψηλά την ταυτότητα του ιστορικού κέντρου…»

Από την πλευρά του ο κ. Πατακάκης, αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Δράμας, με την οποία εξασφάλισε και την επιτυχία της ένταξης στο πρόγραμμα, καθώς και ότι μέσω αυτών των έργων θα αναδειχθεί η περιοχή μας.

«Η περιφέρειά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δια μέσου της διαχειριστικής αρχής, αξιολογώντας με ρεαλισμό και αντικειμενικότητα τις προτάσεις των πέντε Δήμων, αξιολόγησε ότι ο Δήμος Δράμας έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μία πρόταση την οποία στήριξε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί πιστεύουμε ότι η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, οι δυνατότητες για έναν χώρο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα παίξει καθοριστικό ρόλο κρατώντας ψηλά την ταυτότητα του ιστορικού κέντρου. Πιστεύουμε ότι θα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τον τουρισμό, για την ανάπτυξη αλλά και για την ιστορική διαδρομή του τόπου μας. Είναι μια σημαντική ημέρα η σημερινή για την εξέλιξη, αλλά και για την δυναμική η οποία αναπτύσσεται στον Δήμο μας και την περιφέρειά μας».

Στ. Γεωργιάδης: «Ο Δήμος Δράμας θα μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης, σε έναν αστικό ιστό για να συγκρατήσει τον κόσμο και να μπορέσει να μείνει σε αυτή την πόλη…»

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για την συμμετοχή του Επιμελητηρίου Δράμας στο ΒΑΑ, με δυο προτάσεις τον «Επιταχυντή Ιδεών» και το «Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων» . Μέσω αυτών των προτάσεων, όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, θα στηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, και η στήριξη νέων ανθρώπων ώστε να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

«Το Επιμελητήριο Δράμας, ο κατεξοχήν φορέας της επιχειρηματικότητας, κατέχοντας πληθώρα πιστοποιήσεων και υλοποίησης έργων, με μια τεράστια εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατέθεσε δυο δράσεις.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Επιμελητηρίου Δράμας περιλαμβάνει ένα υποέργο με τίτλο: «Επιταχυντής Ιδεών». Το Επιμελητήριο Δράμας, είναι το πρώτο Επιμελητήριο της χώρας που υλοποίησε τέτοιες δράσεις και τώρα πλέον δημιουργεί μια μόνιμη δομή. Υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τον επιταχυντή να στηρίξουμε νεοφυείς επιχειρήσεις, νέους ανθρώπους και νέες ιδέες με παράλληλες δράσεις που αφορούν τους business angels, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν αυτές τις έξυπνες ιδέες και να βοηθήσουν τα νέα παιδιά να ξεφύγουν από την αδυναμία χρηματοδότησης, κυρίως λόγω του προβληματικού τραπεζικού συστήματος.

Το δεύτερο υποέργο, το οποίο έχει εγκριθεί είναι το «Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων». Το εκκολαπτήριο, συμπεριλαμβάνει συνολικά 15 θερμοκοιτίδες με έναν πλήρη υπερσύχρονο εξοπλισμό, όπου θα διατίθεται σε νέους ανθρώπους και όχι μόνο, οι οποίοι έχουν κάποια ιδέα και θέλουν να την κάνουν πράξη ως επιχείρηση. Θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η παράδοση της θερμοκοιτίδας στα άτομα που θα ενδιαφερθούν και θα αξιολογηθούν.

Το πρώτο υποέργο του επιταχυντή, έχει συνολικό προϋπολογισμό 355.000 ευρώ, και το δεύτερο έργο που αφορά στο «Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων» έχει 290.000 ευρώ. Ο συνολικός εγκριθείς προϋπολογισμός για το Επιμελητήριο Δράμας, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ είναι 645.000 ευρώ.

Ο Δήμος Δράμας, αποτελεί έναν Δήμο ο οποίος «χαλάει» τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία του συνόλου της περιφέρειάς ΑΜΘ. Αυτό συμβαίνει, διότι είμαστε μια περιοχή με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία και με ΑΕΠ το οποίο δυστυχώς μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις. Μέσα από το ΒΑΑ, ο Δήμος Δράμας θα έχει πλέον την δυνατότητα να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης, σε έναν αστικό ιστό για να συγκρατήσει τον κόσμο και να μπορέσει να μείνει σε αυτή την πόλη».

Δ. Εμμανουλούδης: «Ο ανταγωνισμός μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν για το ΒΑΑ ήταν πολύ μεγάλος…»

Ο κ. Εμμανουλούδης, από την πλευρά του μίλησε για την σημαντική αυτή προσπάθεια που έγινε ώστε η πόλη μας να συμμετέχει στο ΒΑΑ, καθώς και για τον ανταγωνισμό που υπήρχε μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Από την πλευρά του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ιδιαίτερα με το Παράρτημα της Δράμας, το οποίο εδρεύει 30 χρόνια στην πόλη, είμαστε αρωγοί σε ένα μικρό κομμάτι αυτής της προσπάθειας η οποία έγινε και στέφθηκε με επιτυχία. Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα δώσει σίγουρα στην πόλη ένα άλλο πρόσωπο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν μεγάλος και σκληρός, και όλα παίχτηκαν στη λεπτομέρεια. Εύχομαι τα παιδιά μας, να ζουν και να κατοικούν σε μια διαφορετική Δράμα, από αυτή που υπάρχει σήμερα. Το αξίζει η πόλη και οι κάτοικοι».

Α. Τσιαμούρα: «Στον Φορέα μας, όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα το συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο…»

Η κα. Τσιαμούρα, επεσήμανε την εμπειρία που διαθέτει η Ένωση Κυριών Δράμας, σχετικά με την συμμετοχή της σε προγράμματα Αστικής Ανάπτυξης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι τιμή για την Ένωση Κυριών να την συμπεριλάβουν στην ομάδα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η συνεργασία αυτή, έχει βαθιές ρίζες, καθώς η Ένωση Κυριών Δράμας συμμετείχε ως εταίρος στα δυο προηγούμενα προγράμματα Αστικής Ανάπτυξης, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση απαιτητικών και δύσκολων προγραμμάτων. Παράλληλα, θα ήθελα να δώσω την υπόσχεση ότι στον Φορέα μας, όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα το συνεχίζουμε με ίδιο ζήλο. Αυτή είναι και η επιτυχία μας, καθώς και το στοίχημα που βάζουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό».

Δ. Καραμπατζάκης: «Η Αστική ατζέντα του Δήμου Δράμας, σε τρία χρόνια από τώρα θα έχει να δείξει έργα…»

Ο κ. Καραμπατζάκης, μίλησε για την Αστική ατζέντα του Δήμου Δράμας με τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, καθώς και για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να εγκαινιάσω την Αστική ατζέντα του Δήμου Δράμας. Στην ουσία αποτελεί ένα από τα έργα που θα αποτελέσουν την βάση, και είναι ένα από τα έργα τα οποία ξεκινούν. Πολλές μελέτες τρέχουν αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε συνολικά το θέμα τόσο στην περιοχή παρέμβασης που κατά κύριο λόγο θα έχει να κάνει με την πράσινη γέφυρα μεταξύ του Δημοτικού Κήπου και των Πηγών της Αγίας Βαρβάρας. Από άλλες όμως μελέτες, μελετάμε ειδικά την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα, από άλλες εντάξεις σε προγράμματα της περιφέρειας ήδη υπάρχει η περιοχή της πλατείας των Δικαστηρίων με την ένταξη του Αράπ τζαμί, και θεωρώ ότι μαζί με το Επιμελητήριο θα δώσουμε εκεί ένα νέο χαρακτήρα στην περιοχή και μια δυναμική η οποία σαν στόχο θα έχει την δημιουργία επιχειρήσεων και την συγκράτηση των νέων στην πόλη μας. Πιστεύω ότι η Αστική ατζέντα του Δήμου Δράμας, σε τρία χρόνια από τώρα θα έχει να δείξει έργα, αλλά και ένα όραμα το οποίο πλέον θα είναι γραμμένο σε χαρτί και θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα 15 τουλάχιστον χρόνια».

Κ. Ιωσηφίδου: «Έχουμε δυνατότητα απορρόφησης πόρων, καθώς διαθέτουμε μεγάλο budget σαν πρόγραμμα…»

Η κα. Ιωσηφίδου, αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία του Δήμου Δράμας με την ένταξη του στο ΒΑΑ, καθώς και την έναρξη των δημοπρατήσεων των πρώτων έργων τον προσεχή Μάρτιο.  «Το πρώτο βήμα έγινε. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για την συγκεκριμένη ένταξη της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Ο Δήμος, αν δεν είχε αυτό το εταιρικό σχήμα και την απόλυτη συνεργασία κατά την σύνταξη της στρατηγικής, σήμερα δεν θα μπορούσε να μιλάει για επιτυχία. Η υλοποίηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, με το πιο σημαντικό έργο, την πράσινη γέφυρα. Έχουμε δυνατότητα απορρόφησης πόρων, καθώς διαθέτουμε μεγάλο budget σαν πρόγραμμα, αλλά δεν σας κρύβω ότι είναι και το πιο ώριμο έργο. Το βάθος χρόνου του σχεδίου μας, είναι μέχρι το τέλος του 2023. Τότε λοιπόν που λήγει και η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ 2014-2020, προστίθενται συν τρία χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, εμείς ξεκινάμε να υλοποιούμε τις δράσεις μας. Επειδή οι δράσεις, έχουν έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και συνέργεια μεταξύ τους, συνεργαζόμαστε με τους φορείς και θα δημιουργήσουμε ένα χρονοπρογραμματισμό έργων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *