Home > νέα > Στο «φως» νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης κατά τις εργασίες του Αγωγού ΤΑΡ

Στο «φως» νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης κατά τις εργασίες του Αγωγού ΤΑΡ

Στο «φως» νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης

κατά τις εργασίες του Αγωγού ΤΑΡ

Νεκροταφείο του 5ου – 6ου αιώνα με συνολικά 73 τάφους

 

 

Νεκροταφείο, που χρονολογείται τον 5ο – 6ο αιώνα βρέθηκε κατά τις εργασίες που γίνονται για τον TAP, στην ευρύτερη περιοχή της Γεμιστής, Αλεξανδρούπολης, όπως αποκαλύπτει το e-evros.
Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες του ΤΑP στην περιοχή, έφεραν στο φως 73 τάφους, στο σημείο όπου θα ενωθεί ο αγωγός με την Τουρκία.
Την πρώτη μέρα αυτής της ανακάλυψης, κανένας δεν πίστευε πως ο αριθμός των τάφων θα φτάσει στους 73.
Πρόκειται για ένα εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο, όπως προείπαμε, για τάφους του 5ου – 6ου αιώνα.
Ο ΤΑP, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, σταμάτησαν αμέσως τις εργασίες, ώσπου να χαρτογραφηθούν οι τάφοι και να μεταφερθούν από εκείνο το σημείο έως το τέλος της βδομάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που κατά τις εργασίες του ΤΑP βρίσκονται αρχαία ευρήματα.

TAP ARXAIA

Βρέθηκαν τέσσερις αρχαιολογικές θέσεις, στο Νομό Δράμας κατά τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ

Σε εκτενέστερο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στις αρχές Μαρτίου 2017, είχαμε αναφερθεί στα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία είχαν έρθει στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΤΑΡ, στην ευρύτερη περιοχή μας.

Όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος, μιλώντας για τα ευρήματα ανέφερε ότι ήταν τέσσερα, στις περιοχές του Καλαμώνα, της Μαυρολεύκης, και οριακά στο Φωτολίβος.

Στο Καλαμώνα

Όπως δήλωσε τότε ο κ. Παπαδόπουλος: «Στην περιοχή του Καλαμώνα, ήδη έχει φανεί και σκάβουμε ένα πολύ μεγάλο κτίριο, πιθανών των Ελληνιστικών Χρόνων, δηλαδή του 2ου αιώνα π.Χ. Μην ξεχνάμε ότι εκεί είμαστε ακόμα στα όρια της χώρας των Φιλίππων, όπου περιμένουμε να δούμε μεγάλα κτίσματα, όπως εργαστήρια, βίλες, αγροικίες, πλούσια σπίτια, που εντάσσονται στα όρια των ιδιοκτησιών και γαιοκτημόνων, που υπήρχαν τότε και πολύ περισσότερο στα Ρωμαϊκά χρόνια. Αυτό ανασκάπτεται».

Στο Καλαμπάκι

Στην περιοχή του Καλαμπακίου, «βρέθηκε ένας προϊστορικός οικισμός της πέμπτης χιλιετίας της εποχής του Χαλκού, από τη Νεολιθική Εποχή του Χαλκού. Εκεί οι ανασκαφικές τομές είναι μεγαλύτερες σε αριθμό. Έχουμε ίσως και 40 ανασκαφικές τομές 5Χ5 και εκεί έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα λείψανα αυτού του προϊστορικού οικισμού. Έχουμε πολλούς προϊστορικούς οικισμούς στην περιοχή της Δράμας, αλλά ειδικά στο νότιο τμήμα, είναι η πρώτη φορά – αν εξαιρέσουμε την ανασκαφή του Αρκαδικού – που έχουμε τη δυνατότητα να ανασκάψουμε αρκετά προσεκτικά, συστηματικά, με χρόνους που αποφασίζουμε εμείς και δεν μας τους επιβάλλουν οι δύο εταιρείες του αγωγού TAP. Έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τα λείψανα αυτού του οικισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.

Στη Μαυρολεύκη

«Στην περιοχή της Μαυρολεύκης και στην περιοχή του Φωτολίβους, έχουμε σοβαρές ενδείξεις νεκροταφείων των Ιστορικών χρόνων», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και τονίζει: «Οι ενδείξεις ξεκινούν από τον 6ο αιώνα π.Χ. και φτάνουν μέχρι και τον 13ο και 14ο αιώνα μ.Χ. Αν και δεν ξέρουμε ακόμα τι ευρήματα θα βρούμε εκεί γιατί ακόμα δεν έχουμε  ξεκινήσει, σίγουρα όμως θα έχουμε ευρήματα Αρχαϊκών Κλασικών Χρόνων από τη μια και Βυζαντινών Χρόνων από την άλλη, όπου εδώ ήδη έχουμε πολλές ενδείξεις ωραιότατης εμφιαλωμένης βυζαντινής κεραμικής που θα εκτίθεται αργότερα στο Μουσείο, που πρέπει να είναι συγγενική με το μεγάλο βυζαντινό εργαστήριο των Σερρών. Ξέρουμε δηλαδή, ότι αυτή την εποχή, στα μεσοβυζαντινά και στα βυζαντινά χρόνια, υπήρχε ακμαίο εργαστήριο στις Σέρρες, που είναι και πολύ κοντά και φαίνεται ότι διακινούσε και προφανώς προμήθευε την κεραμική του στην περιοχή. Πρόκειται για κεραμική ταφικής χρήσης, γιατί τη βρίσκουμε σε συνδυασμό με οστεολογικά λείψανα και με περιβάλλον ταφικό, δύο νεκροπόλεων».