Home > Πρώτο Θέμα > Στόχος ο οινοτουρισμός της περιοχής και η σύνδεση της Δράμας με την παραγωγή οίνου ► Μάμαλης στον «Π.Τ.»: «Στόχος των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είναι να μπορούν να συμμετέχουν και στην παραγωγή γνώσης και κυρίως στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας»

Στόχος ο οινοτουρισμός της περιοχής και η σύνδεση της Δράμας με την παραγωγή οίνου ► Μάμαλης στον «Π.Τ.»: «Στόχος των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είναι να μπορούν να συμμετέχουν και στην παραγωγή γνώσης και κυρίως στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας»

 

Το 2ο Wine Hackathon από το Τμήμα Οινολογίας Δράμας

Στόχος ο οινοτουρισμός της περιοχής

και η σύνδεση της Δράμας

με την παραγωγή οίνου

► Μάμαλης: «Στόχος των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είναι να μπορούν να συμμετέχουν και στην παραγωγή γνώσης και κυρίως στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ χθες σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Kouros» της Δράμας, το 2ο Wine Hackathon, που υλοποιείται από το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (πρώην ΤΕΙ).

Το 2ο Wine Hackathon, υλοποιείται μέσω του Εργαστηρίου Έρευνας Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων και ποτών – Κόμβος Οινολογίας, προκειμένου να δώσει έμφαση στην παραγωγή οίνου στην περιοχή της Δράμας, καθώς και να προωθήσει το στοιχείο του οινοτουρισμού.

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, πραγματοποιήθηκε επίσης απευθείας σύνδεση και με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Ιταλία και η Ουγγαρία, με οινοπαραγωγές περιοχές. Μεταξύ άλλων, στόχος του εργαστηρίου και του 2ο Wine Hackathon, είναι η προσέλκυση νέων γενικότερα σε ό,τι έχει σχέση με τον οίνο.

Αναλυτικότερα για το θέμα, αλλά και για το Τμήμα Οινολογίας,  μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο υπεύθυνος του προγράμματος του 2ο Wine Hackathon κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ο οποίος παλαιότερα υπήρξε και πρόεδρος του Τμήματος Οινολογίας στο ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας –  Θράκης και πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Σχεδιασμός στρατηγικής

Όπως είπε στον «Π.Τ.»  ο κ. Μάμαλης, «πρόκειται για μια ενέργεια του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και ειδικότερα του Εργαστήριου  Έρευνας Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων και ποτών.

Αφορά τον σχεδιασμό στρατηγικής για την προσέλκυση οινοτουριστών στην περιοχή της Δράμας και ιδίως στην προσέλκυση των νέων στα οινοποιεία της περιοχής. Ουσιαστικά προσπαθούμε να σχεδιάσουμε μαζί με τις οινοποιητικές βιομηχανίες του τόπους μας, τους φοιτητές, τους υπηρετούντες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και όλους τους συμμετέχοντας στον Τουρισμό της Δράμας, το τουριστικό εκείνο προϊόν που θα μπορέσει να προσελκύσει τουρίστες για την περιοχή της Δράμας.

Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης εκδήλωσης που είχαμε κάνει τον Απρίλιο, η οποία αφορούσε γενικά τον σχεδιασμό μιας τουριστικής πολιτικής εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και των υπολοίπων φορέων και νομίζω ότι τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, θα είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την τοπική βιομηχανία, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Δράμας.

Oinologia

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος όλων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, να μπορούν να συμμετέχουν και στην παραγωγή γνώσης και κυρίως στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

Στην ερώτηση για το τι έχουμε αποκομίσει στο διάστημα από το 1ο μέχρι το 2ο Wine Hackathon  και ποια ήταν τα συμπεράσματα που εξάγονται, ο κ. Μάμαλης σημειώνει:

«Προφανώς, φέτος, επειδή έτυχε και η προεκλογική περίοδος, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποια σύντομα αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε σε μια διαρκή συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως με τη βιομηχανία του τόπου μας, έτσι ώστε τα συμπεράσματα τα οποία βγαίνουν απ’ αυτή την γνώση, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να εφαρμοστούν σε πραγματική πολιτική στον τόπο μας.

Ούτως ή άλλως, εδώ θα ανταλλάξουμε και ιδέες για τις βέλτιστες πρακτικές. Είμαστε σε απευθείας σύνδεση με Ιταλία, Ουγγαρία, Κύπρο και Αυστρία, με περιοχές οι οποίες έχουν αναπτυγμένη την οινοτουριστική βιομηχανία και πάνω  σ’ αυτή τη λογική θα ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν αυτοί για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις καλές πρακτικές και στην περιοχή μας».

Ερωτώμενος στο κατά πόσο οι οινοποιητικές επιχειρήσεις συμβάλλουν άμεσα με τη βοήθειά τους στον σχεδιασμό που γίνεται, ο κ. Μάμαλης τονίζει:

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις. Ούτως ή άλλως, έχουμε αναπτύξει ένα Κόμβο Οινολογίας στο πρώην ΤΕΙ και σήμερα Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στο Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και αυτός ο Κόμβος θα συνεχίσει να λειτουργεί τα επόμενα χρόνια.

Έχουμε ήδη καταβάλει προτάσεις για προγράμματα με αρκετές οινοβιομηχανίες του Νομού Δράμας, έχουμε ξεκινήσει προγράμματα και σε λίγο καιρό ο Κόμβος Οινολογίας θα μπορέσει να πραγματοποιήσει και ένα άλλο πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει, που αφορά την ανάπτυξη ενός branding του Νομού ως οινοπαραγωγική περιοχή, όπως είναι η Τοσκάνη, το Μπορντό κ.α., έτσι ώστε να δώσουμε μια ταυτότητα συνολική στην περιοχή. Και σ’ αυτό συμμετέχει σχεδόν το σύνολο των βιομηχανικών του Νομού μας και γι’ αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι, διότι οι προτάσεις τις οποίες κάνουμε και αποδοχή έχουν και συνεργασία έχουμε με τους τοπικούς οινοπαραγωγούς».

 

Ανάγκη ενίσχυσης υποδομών

Στην ερώτηση για την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο εργαστήριο στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ο κ. Μάμαλης σημείωσε ότι, «το εργαστήριο οινοποίησης που υπάρχει σήμερα έχει γίνει με δωρεά της Raycap, που σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα εργαστήρια που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε μικροοινοποιήσεις, να κάνουμε πειράματα, να κάνουμε νέα προϊόντα τα οποία θα βοηθήσουν τους οινοπαραγωγούς και πάντα σε συνεργασία μ’ αυτούς, έτσι ώστε να έχουν και αυτοί νέα προϊόντα τα οποία θα μπορούν να βγουν στην αγορά».

Αναφερόμενος επίσης πλέον και ως Τμήμα Αγροβιοτεχνολογίας, επισημαίνει ότι «από εδώ και πέρα χρειάζονται επιπλέον αρκετά χρήματα και κυρίως στελέχωση σε προσωπικό που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ό,τι γίνεται, γίνεται στη βάση εθελοντικής προσφοράς και μέσω προγραμμάτων τα οποία δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν πάντοτε.

Άρα, είναι άμεση η ανάγκη για κινητοποίηση των φορέων της Δράμας, έτσι ώστε να στηρίξουν πρώτα σε υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως όμως σε προσωπικό. Θα πρέπει και οι βουλευτές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι Φορείς της Δράμας, να βοηθήσουν ώστε να έχουμε ένα Τμήμα με μεγάλη προσέλευση των φοιτητών όπως κάθε χρόνο. Χρειαζόμαστε υποδομές ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το επίπεδο του Τμήματος, να  μην χαθεί η δουλειά, η οποία έχει γίνει και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία και με την παραγωγή γνώσης, η οποία θα υπάρξει στο Τμήμα, αλλά και μέσω των συνεργασιών που θα υπάρξουν με την τοπική βιομηχανία».