Home > Πρώτο Θέμα > Στόχος της Δράμας να παραμείνει η μία Σχολή με τα τρία τμήματα στην πόλη Οι προτάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για τη Δράμα

Στόχος της Δράμας να παραμείνει η μία Σχολή με τα τρία τμήματα στην πόλη Οι προτάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για τη Δράμα

Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας από τη διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ

Στόχος της Δράμας να παραμείνει

η μία Σχολή με τα τρία τμήματα στην πόλη

► Οι προτάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για τη Δράμα

► Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τρίτης 10 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, σχετικά με το μέλλον του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης και τη Σχολή της Δράμας με τα 3 Τμήματα (Δασοπονίας, Οινολογίας, Αρχιτεκτονικής Τοπίου).

Επί της ουσίας, η συνεδρίαση αφορούσε σε ενημέρωση από την Πρυτανεία του ΤΕΙ ΑΜΘ προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, για να διαφανούν οι απόψεις της πανεπιστημιακής κοινότητας σχετικά με το Ίδρυμα και το μέλλον των 3 Τμημάτων του ΤΕΙ ΑΜΘ στη Δράμα.

Στη συνεδρίαση, παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους εκ μέρους του ΤΕΙ ΑΜΘ, ο πρύτανης κ. Μπαντέκας, ο αντιπρύτανης κ. Εμμανουλούδης και η κοσμήτορας κα. Μέρου. Επίσης, συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω διαδικτύου και Skype και ο προεδρεύων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Στάμου.

Παρόντες ήταν επίσης και οι τρεις βουλευτές Ν. Δράμας, κ.κ. Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Κυριαζίδης (Ν.Δ.) και η κα. Κεφαλίδου (Δημοκρατική Συμπαράταξη). Εκ μέρους της Π.Ε. Δράμας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης και από τους δημάρχους, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλος και η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου.

Από τους φορείς της Δράμας παρόντες ήταν: Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο, Σωματείο Επισιτιστών, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Εμπορικός Σύλλογος, ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ.α.

Dimotiko TEI 01

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για το μέλλον του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Τα πρώτα συμπεράσματα που βγήκαν από την ενημέρωση που υπήρξε από την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΤΕΙ ΑΜΘ προς τη Δράμα, είναι ότι:

– «Η στιγμή είναι κρίσιμη, σημαντική και ιστορική – δεν θα ξαναπεράσει το τρένο» (κ. Μπαντέκας).

– Υπάρχει αυξητική τάση Σχολών ή Τμημάτων στη Δράμα ακόμα και πέρα των υφιστάμενων.

– Στόχος του ΤΕΙ ΑΜΘ να παραμείνουν τα 3 Τμήματα στη Δράμα και να ενισχυθούν.

– Διαφωνίες μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας για το αν η Σχολή της Δράμας και τα 3 τμήματα, θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία του τόπου ή όχι.

– «Αν έπρεπε να υπάρχει μια Δασολογία, θα έπρεπε να είναι στη Δράμα», (κα. Μέρου).

– Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κλείσει κανένα Τμήμα στη Δράμα και στην Καβάλα.

– Τα πάντα είναι ακόμα στα πρώτα στάδια συζήτησης, αν και έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

– Η πρόταση του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙ.ΠΑ.), είναι να δημιουργηθεί Σχολή Βιοτεχνολογίας στη Δράμα με τα υφιστάμενα τμήμα Δασοπονίας ή Δασολογίας και Οινολογίας. Στόχος να ενταχθούν και νέα τμήματα σ’ αυτήν.

– Ανησυχία του εκπαιδευτικού προσωπικού για το τι θα απογίνουν αν αλλάξουν μορφή οι Σχολές των ΤΕΙ στη Δράμα (κ. Εμμανουλούδης). Για παράδειγμα, η Σχολή Γεωπονίας να γίνει Σχολή Βιοτεχνολογίας όπως προτείνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙ.ΠΑ.) με τα υφιστάμενα τμήματα, με σκοπό να ενταχθούν και άλλα τμήματα, αλλά και επειδή είναι πιο μοντέρνα σχολή και έχει περισσότερη ζήτηση.

– Στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας να παραμείνει η Σχολή της Δράμας ως έχει και αν μπορεί να αναπτυχθεί. Χωρίς όμως να υπάρχει ξεκαθαρισμένο διεκδικητικό πλαίσιο για τη συνέχεια και το μέλλον.

– Το ΔΙ.ΠΑ. αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με μεταπτυχιακά τμήματα στην αγγλική γλώσσα, χωρίς κανένα προπτυχιακό τμήμα.

– Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για τα ιδρύματα αυτά.

– Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου μπορεί να παραμείνει στην υφιστάμενη Σχολή με σύνδεση το πράσινο, ή θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΤΕΙ Σερρών ως κατεύθυνση, χωρίς όμως να φύγει από τη Δράμα.

– Σύμφωνα με τα όσα είπε ο προεδρεύων του ΔΙ.ΠΑ. κ. Στάμου, καμιά σχολή δεν θα μεταφερθεί ή θα μετακομίσει σε άλλη πόλη. Η σύγχρονη τάση είναι, μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με μία έδρα και ακτινωτές σχολές σε διάφορες περιοχές.

– Έκκληση από τον κ. Μπαντέκα να σταματήσει η καταστροφολογία.

Dimotiko TEI 02

Οι τρεις εκπρόσωποι του ΤΕΙ ΑΜΘ, από δεξιά: ο αντιπρύτανης κ. Εμμανουλούδης,

στο μέσον ο πρύτανης κ. Μπαντέκας και η κοσμήτορας κα. Μέρου.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αν και καλέστηκε, το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) να παραστεί στη συνάντηση ενημέρωσης, παρ’ όλα αυτά δεν ήρθε εκπρόσωπός του στη Δράμα. Αυτό που ειπώθηκε μεταξύ άλλων από τον κ. Μπαντέκα, είναι ότι το ΔΠΘ δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη συζήτηση που γίνεται για την συγχώνευση ή απορρόφηση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενώ σε κάποιο σημείο, ανέφερε ότι το ΔΠΘ είχε στα σχέδιά του να μεταφέρει τη Δασοπονία και την Οινολογία στην Ορεστιάδα και στη Δράμα θα είχε μόνο ένα Τμήμα.

 

Η πρόταση του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Η πρόταση του ΔΙ.ΠΑ. εκ μέρους του κ. Στάμου όπως ακούστηκε από τον ίδιο είναι:

– Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο. – Δεν θα υπάρξει καμιά μετακίνηση Σχολής και προσωπικού. – Θα σεβαστούμε τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές συνθήκες.

Πρόταση για τη Δράμα είναι να ιδρυθεί Σχολή Βιοτεχνολογίας με 2 Τμήματα: Βιοτεχνολογία στη Δασολογία και στην Οινολογία, συνδεμένα με την διαδικασία τροφίμων και την προστασία της παραγωγής.

Το Τμ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου που δεν ταιριάζει με τα παραπάνω τμήματα, μπορεί να ενταχθεί σε αντίστοιχη Σχολή στις Σέρρες της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων, να παραμείνει όμως στη Δράμα και να μην μετακομίσει στις Σέρρες.

Επίσης, προτείνει τη δημιουργία διετών τμημάτων για φοιτητές, χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις, στην αγγλική με πληρωμένα δίδακτρα (μόνο το ΔΙ.ΠΑ. μπορεί να το κάνει αυτό).

 

Η συζήτηση

Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει μια επιτροπή, που αποτελείται από μέλη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) και του ΤΕΙ ΑΜΘ (Καβάλα), η οποία έχει ήδη συζητήσει μια φορά πριν από 15 μέρες περίπου, για την συγχώνευση των 3 ιδρυμάτων, ή την απορρόφηση των δύο ΤΕΙ από το Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙ.ΠΑ.) Ειπώθηκε από τον κ. Μπαντέκα, ότι η συμμετοχή στη συζήτηση αυτή είναι καθαρά εθελοντική και ότι ο καθένας μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει ή να μην συμφωνήσει σε τίποτα.

Αυτό σημαίνει ότι, τα δύο ΤΕΙ θα μετατραπούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όπως εξήγησε ο κ. Μπαντέκας, αν και όταν υπάρξει συμφωνία και ξεκινήσουν οι διαδικασίες, τα ΤΕΙ θα παραμείνουν ως έχουν για 5 χρόνια μέχρι να αποφοιτήσουν οι σπουδαστές τους και στη συνέχεια θα κλείσουν. Στο μεταξύ, τη θέση τους θα έχει πάρει ένα νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα, με τον γενικό τίτλο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας με τις υφιστάμενες Σχολές και Τμήματα στην Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες.

Αν και η επόμενη συνάντηση για συζήτηση μεταξύ των μερών της επιτροπής είναι σήμερα Πέμπτη 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, εν τούτοις δεν υπήρξε καμία δέσμευση εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και πότε θα καταλήξουν οι συζητήσεις ή θα οριστικοποιηθεί το νέο σχήμα. Αυτό που ειπώθηκε σε γενικό επίπεδο είναι ότι αυτές μπορεί να τραβήξουν μέχρι και το καλοκαίρι.

 

Η απόφαση από το σώμα

Ουσιαστικά, δεν καταγράφηκε επίσημα κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Εντούτοις, ο δήμαρχος, μαζί με τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης να συζητήσουν. Επίσης, εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος για να συμμετέχει στην παρακολούθηση όλων των φάσεων, μέχρι την οριστικοποίηση της απόφασης των πρυτανικών αρχών και την τελική πρόταση και να ενημερώσει το σώμα.