Home > Νέα > Στους Φορείς Διαχείρισης, Ροδόπης και Κερκίνης το όρος Παγγαίου Στ. Κεχαγιόγλου στον «Π.Τ.»: «Η ένταξη σε έναν Φορέα Διαχείρισης θα δημιουργούσε προβλήματα»

Στους Φορείς Διαχείρισης, Ροδόπης και Κερκίνης το όρος Παγγαίου Στ. Κεχαγιόγλου στον «Π.Τ.»: «Η ένταξη σε έναν Φορέα Διαχείρισης θα δημιουργούσε προβλήματα»

Το ίδιο έγινε και για το όρο Μενοίκιο και το όρος Όρβηλος

Στους Φορείς Διαχείρισης, Ροδόπης

και Κερκίνης το όρος Παγγαίου

Στ. Κεχαγιόγλου: «Η ένταξη σε έναν Φορέα Διαχείρισης θα δημιουργούσε προβλήματα»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΔΥΟ Φορείς Διαχείρισης εντάσσεται τελικά το όρος Παγγαίου: στο Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κατά 61%, και στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης το υπόλοιπο 39%. Με την ίδια λογική επίσης, και περίπου από 50%, διαχωρίστηκαν και το όρος Μενοίκιο και το όρος Όρβηλος! Και τα τρία όρη, βρίσκονται στα διοικητικά όρια δύο Περιφερειών: της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το Μενοίκιο και ο Όρβηλος, βρίσκονται στα σύνορα των Νομών Δράμας και Σερρών, ενώ το Παγγαίο βρίσκεται στα σύνορα Καβάλας και Σερρών.

«Αρχικά, υπήρξε η σκέψη να δοθεί όλο το όρος Παγγαίο στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, όμως αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα, καθώς από την Κερκίνη δεν θα μπορούσε να υπάρχει εκπρόσωπος στην Περιφέρεια ΑΜΘ», τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Κεχαγιόγλου. Να σημειώσουμε εδώ ότι, ο Φ. Δ. Ροδόπης εδρεύει στο Παρανέστι και ο Φ.Δ. Κερκίνης στην Κερκίνη.

KEXAGIOGLOY

Ο κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου.

Όπως τονίζει ο κ. Κεχαγιόγλου στον «Π.Τ.», «το ζήτημα αφορά τα διοικητικά όρια των δύο Περιφερειών και θα πρέπει να πούμε ότι το ίδιο έγινε και με το όρος Μενοίκιο και με το όρος Όρβηλος. Επειδή αλλάζουν τα διοικητικά όρια των δύο Περιφερειών, συναντηθήκαμε οι δύο Φορείς, τα δύο Πάρκα και βρήκαμε τελικά τη λύση. Το πρόβλημα αφουγκράστηκε το Υπουργείο και ευτυχώς κατέληξε σ’ αυτή την απόφαση. Στην αρχή, με το νέο νομοσχέδιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδινε όλο το Παγγαίο στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, μαζί με τα νερά του κάμπου της Δράμας, όπου έχει δημιουργηθεί μια νέα NATURA. Επειδή όμως άλλαζε η διοικητική Περιφέρεια και επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρχει αντιπρόσωπος της Λίμνης Κερκίνης στη δική μας Περιφέρεια, θα υπήρχαν προβλήματα».

Όπως εξηγεί ο κ. Κεχαγιόγλου, «η ίδια λογική επικράτησε και για το Μενοίκιο και για το όρος Όρβηλος, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και βρίσκονται στα σύνορα των Νομών Δράμας – Σερρών».

Αναλυτικότερα, «πρόκειται για περιοχές NATURA, που σημαίνει ότι είναι σε οικότοπο προτεραιότητας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις περιοχές NATURA, χρήζει μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, χωρίς οι Φορείς να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Μέσα από αυτή την προστασία, με σεβασμό στη φύση, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη. Υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς μέσα από το νέο νομοσχέδιο, θα μπορέσουμε να βοηθηθούμε στην προστασία της φύσης».

 

Οι αρχικές διαφωνίες

Διαφωνίες υπήρξαν αρχικά από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε ζητήσει να ενταχθεί το όρος Παγγαίο σε έναν και μόνο Φορέα Διαχείρισης, λέγοντας ότι «θα πρέπει οι δύο Φορείς να συμφωνούν σε οτιδήποτε αφορά το Παγγαίο σχετικά με έργα και χρηματοδότηση».

Διευκρινιστικά τόνισε επίσης, ότι, όσον αφορά το ιδανικό σενάριο, «το οποίο αρμόζει και στην ιδιαίτερη και μοναδική βιοποικιλότητα του Παγγαίου, θα έπρεπε να υπάρξει η δημιουργία ενός άλλου Φορέα Διαχείρισης, στον οποίο θα ήταν ενταγμένο τόσο το Παγγαίο όρος, όσο και άλλα μνημεία της φύσης στην περιοχή. Όμως αυτό τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν και συνεπώς οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη λιγότερο επώδυνη λύση».