Home > νέα > Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας: Θέλουμε διοικητή «με μάτια και αυτιά ανοικτά…» Μεγάλη η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Δράμας

Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας: Θέλουμε διοικητή «με μάτια και αυτιά ανοικτά…» Μεγάλη η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Δράμας

Μεγάλη η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Δράμας

Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομείου

Δράμας: Θέλουμε διοικητή

«με μάτια και αυτιά ανοικτά…»

► Κιόρτεβε: Ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου θα μπορούσε να λύσει προβλήματα!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΝΑΙ από τις ελάχιστες φορές, που ο Σύλλογος Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, εκδίδει ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα που υφίστανται στο ίδρυμα και κυρίως μας ενημερώνει για τα κενά που υπάρχουν στο ιατρικό προσωπικό.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για το πόσες πραγματικά είναι οι κενές θέσεις που χρειάζεται να καλυφθούν με ιατρούς, ενώ ως Σύλλογος, προτίθενται να ενημερώσουν το νέο διοικητή που σύντομα – θέλουμε να πιστεύουμε – ότι θα επιλεγεί και θα αναλάβει καθήκοντα.

Ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει σχετικά ρεπορτάζ στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου γινόταν λόγος για την ανακοίνωση του σχετικού ΦΕΚ για την προκήρυξη ενδιαφέροντος για διοικητές στα Νοσοκομεία της χώρας (18 Σεπτεμβρίου 2019) καθώς και για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νοσοκομείο. Επίσης στις 9 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε άρθρο σχετικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που εξέδωσε η προσωρινή διοίκηση, σχετικά με την πρόσληψη επικουρικών ιατρών σε διάφορους τομείς.

KIORTEVE PARTHENA

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κα. Παρθένα Κιόρτεβε.

«Μάτια και αυτιά ανοικτά…»

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την επιλογή διοικητών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και ο Σύλλογος Ιατρών του Γενικού νοσοκομείου Δράμας «εύχεται αυτή τη φορά να γίνει η επιλογή του καταλληλότερου υποψηφίου, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις και την εμπειρία για να διοικήσει το ταλαίπωρο ίδρυμα μας».

Όπως τονίζεται ιδιαίτερα μάλιστα, «ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι προσιτός σε όλους τους εργαζομένους, με μάτια και αυτιά ανοικτά, και να μην ακολουθήσει τα χνάρια των προκατόχων του, οι οποίοι αγνοώντας το ιδιαίτερο αυτό αντικείμενο, γινόταν βορά στους “λίγους” και “συγκεκριμένους”, οι οποίοι,  χρόνια τώρα,  προωθούν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για το  συνολικό καλό όλων των συναδέλφων ιατρών και κατ’ επέκταση για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας».

Ο Σύλλογος Ιατρών, επισημαίνει ιδιαίτερα επίσης, ότι ο νέος διοικητής θα πρέπει ναι γνωρίζει «ότι εδώ και 6 μήνες το Νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς διοικητή, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση και τη μεγέθυνση των χρονίων προβλημάτων μας».

 

Τα κενά στο ιατρικό προσωπικό

Ο Σύλλογος Ιατρών του Νοσοκομείου, παραθέτει «ένα και μοναδικό στοιχείο», όπως αναφέρει, «που μιλάει από μόνο και εύκολα μπορεί ο καθένας, ακόμα και αδαής, να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε:

Ο επερχόμενος, λοιπόν, διοικητής του Γ.Ν. Δράμας θα παραλάβει ένα νοσοκομείο με 49 κενές οργανικές θέσεις μονίμων ειδικών ιατρών (σε σύνολο 107 θέσεων) και με 50 κενές οργανικές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών (σε σύνολο 71 θέσεων).

Όσον αφορά τις επιμέρους ειδικότητες ιατρών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναφέρουμε τις:

– 5 κενές οργανικές θέσεις ειδικών παθολόγων,

– 5 κενές θέσεις ειδικών χειρουργών,

– 4 κενές θέσεις ειδικών αναισθησιολόγων,

– 4 κενές θέσεις ειδικών καρδιολόγων,

– 4 κενές θέσεις ειδικών γυναικολόγων,

– 2 κενές θέσεις ειδικών ακτινολόγων,

– 2 κενές θέσεις ειδικών ουρολόγων,

– 2 κενές θέσεις ειδικών ορθοπεδικών,

– 2 κενές θέσεις ειδικών ωτορινολαρυγγολόγων…

 

Κιόρτεβε: Μέχρι και 10 εφημερίες το μήνα!

Ο «Πρωινός Τύπος», με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση, συνομίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κα. Κιόρτεβε και της έθεσε αρχικά το ερώτημα, πώς αντιμετωπίζονται καθημερινά οι εφημερίες στο Νοσοκομείο.

Όπως σημείωσε η ίδια, «το Νοσοκομείο της Δράμας εφημερεύει καθημερινά με γιατρούς από όλες τις ειδικότητες. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα, σε τμήματα που έχουν μείνει με 3 γιατρούς όπως η αναισθησιολογία, να κάνουν ακόμα και 10 εφημερίες το μήνα για να καλύψουν το μηνιαίο πρόγραμμα. Έτσι, δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν τα ρεπό τους. Και αυτό ισχύει σε πολλές κλινικές».

Συνεχίζοντας η ίδια, τονίζει ιδιαίτερα ότι «είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των εφημεριών, λίγοι οι γιατροί με αποτέλεσμα να ξεπερνάμε το όριο της ασφαλούς εφημέρευσης  και οι γιατροί να συνεχίζουν να δουλεύουν την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα αυτό να εγκυμονεί κινδύνους και για τους ίδιους, αλλά κυρίως και για τους ασθενείς. Ένας γιατρός ο οποίος είναι άγρυπνος και συνεχίζει να δουλεύει, έχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει κάποιος λάθος».

 

Ο νέος Οργανισμός θα μπορούσε να λύσει προβλήματα

Ερωτώμενη για το πού ακριβώς βρίσκεται το θέμα του νέου Οργανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει αρκετές λύσεις σε πολλά ζητήματα. Όπως τονίζει η κα. Κιόρτεβε, «έχει παγώσει. Βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου. Αυτό είχε συζητηθεί εδώ με την 4η ΥΠΕ, είχαν γίνει αλλαγές, ξαναγύρισε πίσω ο Οργανισμός, διορθώθηκε, ξαναπήγε στην 4η ΥΠΕ, από εκεί στάλθηκε στο Υπουργείο Υγείας και κάπου εκεί χάθηκε σε κάποιο συρτάρι. Ο νέος Οργανισμός θα έλυνε πολλά προβλήματα».

Ζητήσαμε από την κα. Κιόρτεβε να μας σταχυολογήσει τι προβλήματα θα έλυνε και μας εξήγησε ότι «θα έλυνε προβλήματα με τη δημιουργία νέων κλινικών όπως η Νεφρολογική, που δεν έχουμε στο Νοσοκομείο και οι νεφροπαθείς ασθενείς νοσηλεύονται στην Παθολογική με όλους τους κινδύνους για λοιμώξεις και μικρόβια που βρίσκονται. Επίσης, προβλεπόταν η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος που είναι αίτημα της κοινωνίας της Δράμας για τους ογκολογικούς ασθενείς, όπως και την επαναφορά των δύο Παθολογικών Κλινικών που είχαν γίνει μία τεράστια Κλινική με 52 κρεβάτια που δεν μπορεί να λειτουργήσει και προβλέπει και πάλι δύο Παθολογικές. Και επίσης, ζητείται η δημιουργία και άλλων τμημάτων, όπως και η προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η κα. Κιόρτεβε επισημαίνει ότι «γενικά υπάρχει μια υποστελέχωση σε όλη την Ελλάδα και αναμένεται να προκηρυχθούν θέσεις ειδικές για ΤΕΠ. Αυτή τη στιγμή στη Δράμα, έχουμε δύο γιατρούς οι οποίοι έχουν προσληφθεί στα ΤΕΠ, αν και δεν επαρκούν για να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία και τα παθολογικά και τα καρδιολογικά, αλλά είναι ένα μικρό πρώτο βήμα προς την θετική κατεύθυνση. Αλλά θα πρέπει να στελεχωθούν πλήρως για να μπορούν να καλύπτουν όλο το 24ωρο».