Home > νέα > ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μ. Κεφαλογιάννης μιλάει στον «Π.Τ.» «Με Βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα διορθώσουμε οτιδήποτε αφορά αλυτρωτισμό, “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μ. Κεφαλογιάννης μιλάει στον «Π.Τ.» «Με Βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα διορθώσουμε οτιδήποτε αφορά αλυτρωτισμό, “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μ. Κεφαλογιάννης στη Δράμα

«Με Βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων

στην Ε.Ε. θα διορθώσουμε οτιδήποτε αφορά αλυτρωτισμό,

“μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα»

Ο κ. Κεφαλογιάννης μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Συνέντευξη στην Στέλλα Σταυρίδου

Για τη στάση της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών, τη δεινή θέση της Περιφέρειάς μας, η οποία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ε.Ε., αλλά και στα Ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π.Τ», με αφορμή την παρουσία του στη Δράμα.

Το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενο από τον τέως υπουργό και βουλευτή Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη, τον πρώην υπουργό  και ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον υποψήφιο βουλευτή κ. Νικόλαο Δούκα θα επισκεφθεί αύριο τη Δράμα, όπου το απόγευμα θα συμμετέχει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με ομιλία και συζήτηση, με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, για την παρουσία του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και με τίτλο: «Για μια καλύτερη ζωή».

Το κλιμάκιο της Ν.Δ. θα συνοδεύεται από τον Αν. Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και  Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, το οποίο το πρωί της Κυριακής θα παρευρεθεί αρχικά στην εκδήλωση εορτασμού της 78ης επετείου της Μάχης των Οχυρών «ΛΙΣΣΕ». Ακολούθως τα στελέχη της Ν.Δ. θα συναντηθούν με την ΔΗΜ.Τ.Ο. Προσοτσάνης, με φορείς του Νομού, ενώ θα πραγματοποιήσουν και επισκέψεις σε διάφορες επιχειρήσεις της Δράμας.

–          κ. Κεφαλογιάννη, η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ακυρώνεται. Πως προτίθεται να κινηθεί η Ν.Δ., ως εν δυνάμει κυβέρνηση, σ’ αυτό το θολό τοπίο που δημιουργεί, αναμφισβήτητα, η Συμφωνία των Πρεσπών;

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δημιουργεί ένα θολό τοπίο. Είναι ξεκάθαρα μία εθνικά επιζήμια συμφωνία. Η μεγαλύτερη εθνική ήττα σε περίοδο ειρήνης. Όσους επικοινωνιακούς τακτικισμούς και αν επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση. Όσα στρεβλά επιχειρήματα και αν εκτοξεύει. Έχει μάλιστα φτάσει και στο έσχατο σκαλί. Να χρησιμοποιεί επιχειρήματα που δεν τόλμησαν ποτέ να επικαλεστούν ούτε οι ίδιοι Σκοπιανοί.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε και εν τέλει με χαρακτηριστική ευκολία εκχώρησε στους Σκοπιανούς «μακεδονική» ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα.

Κόντρα, στην ιστορική αλήθεια, κόντρα, στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κόντρα, στη εθνική ευαισθησία όλων των Ελλήνων.

Κόντρα, στην παράδοση της Μεταπολίτευσης που ήθελε τα κόμματα να συναινούν και να ομονοούν –ακόμη και τις πιο σκληρές ώρες της πολιτικής αντιπαράθεσης- στα εθνικά θέματα, προχώρησε σε μυστικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ζάεφ και μόνη πηγή ενημέρωσης όλων μας για την πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Από αυτόν άλλωστε μάθαμε ότι η κυβέρνηση –είτε από ιστορική άγνοια είτε από πολιτική αφέλεια- πρότεινε για ονομασία του γειτονικού κρατιδίου την επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε, όμως και μία συμφωνία κόντρα στη λογική. «Πανηγυρίζει», ότι και καλά αυτή είναι η μόνη κυβέρνηση που «έλυσε» ένα ζήτημα που απασχολούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας για πάνω από 25 χρόνια. Αλλά το πρόβλημα δεν το είχαμε εμείς. Δεν ήμασταν εμείς οι επισπεύδοντες. Οι Σκοπιανοί έπρεπε να είναι. Αυτοί δεν είχαν διεθνή αναγνώριση από κανέναν Διεθνή Οργανισμό. Και το κλειδί για την αναγνώριση αυτή, το κρατούσε μόνο η Ελλάδα. Η ελληνική υπογραφή. Το ελληνικό Βέτο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διακατεχόμενη μάλλον από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, όχι μόνο έβαλε τη χώρα στη θέση του επισπεύδοντος. Όχι μόνο χάρισε ταυτότητα, γλώσσα και εθνότητα στους γείτονες αλλά απεμπόλησε και το ισχυρό όπλο της Ελλάδος. Το δικαίωμα του βέτο σε πιθανή αίτηση των Σκοπίων για ένταξη σε Ενωμένη Ευρώπη και ΝΑΤΟ. Το δικαίωμα της αναγνώρισης των Σκοπίων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με συνταγματικό όνομα και όχι με το προσωρινό που είχαν μέχρι την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

KEFALOGIANNHS2

Η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι μία συμφωνία που όχι απλά δεν επιλύει προβλήματα αλλά δημιουργεί καινούργια και σημαντικότερα. Όπως στα μακεδονικά προϊόντα μας. Που τίθενται υπό αμφισβήτηση από τη συμφωνία και για να διατηρήσουν το όνομά τους απαιτείται η σκοπιανή συναίνεση. Πρόσφατα κατέθεσα ερώτηση για το θέμα αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Λέμε πάντα την αλήθεια. Μία Διεθνής Συμφωνία ακόμη και αν την υπογράψει δικτατορικό καθεστώς, αλλάζει μόνο με μία άλλη Διεθνή Συμφωνία. Γιατί καθίσταται πλέον Διεθνές Δίκαιο. Δυστυχώς τα πρώτα επίχειρα της Συμφωνίας είναι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Όμως σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ έχουμε το δικαίωμα του Βέτο. Σε αυτήν την πορεία, που προβλέπεται να ξεπεράσει το δέκα χρόνια, θα πρέπει να διορθώσουμε οτιδήποτε αφορά αλυτρωτισμό, «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.

–          Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατατάσσεται στις φτωχότερες περιφέρειας της Ε.Ε. Η δε Π.Ε. Δράμας αποτελεί τον πλέον αδύναμο κρίκο της Περιφέρειας ΑΜΘ, δεδομένου ότι δεν έχει καν πρόσβαση στην Εγνατία Οδό; Πως πιστεύετε ότι μπορεί να αντιστραφεί το αρνητικό αυτό κλίμα στην περιοχή μας;

Και είναι πράγματι θλιβερό σήμερα τέσσερις ελληνικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, να περιλαμβάνονται στις 20 φτωχότερες στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τις: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), Ήπειρο (13η θέση), Βόρειο Αιγαίο (14η θέση) και Δυτική Μακεδονία (17η θέση). Την ίδια ώρα, αν εξαιρεθεί η Αθήνα, όλες οι περιφέρειες πλην Αττικής βρίσκονταν κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Αυτή τη στρέβλωση οφείλουμε να την διορθώσουμε. Με κίνητρα παραμονής ή επανεγκατάστασης. Οφείλουμε να αναδείξουμε τον τόπο με τα απεριόριστα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να αναδείξουμε τον Πολιτισμό του και την Ιστορία του. Τις Παραδόσεις και τα Έθιμα του τόπου. Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ο Τουρισμός, ο Πρωτογενής Τομέας, η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν ώστε να αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς πραγματικής ανάπτυξης της περιοχής. Να ελαχιστοποιήσουμε το μειονέκτημα της απόστασης από το οικονομικό κέντρο. Να φέρουμε δίπλα στον κάθε πολίτη και του πιο απομακρυσμένου χωριού της Δράμας τις νέες τεχνολογίες. Που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους κατοίκους. Να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν με ταχείς ρυθμούς τα έργα υποδομής. Σε όλη τη Δράμα.

Για την Ανατολική Μακεδονία, για τη Θράκη που τόσα έχουν προσφέρει οφείλουμε να κάνουμε πράξη ένα όραμα, να μπορέσει κάθε παιδί που ζει στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Δράμας σε μία γενιά να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Να δώσουμε σε αυτό το παιδί όλα τα εφόδια για μπορέσει να ηγηθεί και της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

–          κ. Κεφαλογιάννη είστε Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Πως κρίνετε τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και τη σχέση της γείτονος χώρας με την Ε.Ε.;

Οι προκλητικές και εν πολλοίς επιθετικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς δεν καταφέρονται κατά της χώρας μας ή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Είναι προκλητικές ενέργειες κατά του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι παραβιάσεις όχι του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά παραβιάσεις κατά του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτά που σας λέω δεν αποτελούν ευχολόγια. Το είπε με τον πιο σαφή τρόπο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ και υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ σε πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο. Αυτές οι παραβιάσεις, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από τουρκικής πλευράς έχουν καταδικαστεί απερίφραστα σε κάθε Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Και αποτελούν ένα σημαντικό λόγο για το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γείτονα. Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συνεχίζουμε να επιθυμούμε μία Τουρκία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μία Τουρκία δημοκρατική, παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Επιθυμούμε μία Τουρκία που θα σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, το Διεθνές Δίκαιο, το Κράτος Δικαίου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων κ.λπ. το ερώτημα όλων μας στην Ευρώπη είναι αν η τουρκική ηγεσία έχει τις ίδιες επιθυμίες με όλους εμάς.

Οι πρόσφατες αλλά και οι παλιότερες ενέργειές της καταδεικνύουν ότι οι επιθυμίες και οι επιδιώξεις της δεν συνάδουν ασφαλώς με τις Αρχές και τις Αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης. Επιτρέψτε να αναφερθώ και σε ένα πρόσφατο παράδειγμα. Είναι νομίζω γνωστές σε όλους, οι αμφισβητήσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και οι προσπάθειές του για αναθεώρησή της. οι λόγοι του προφανείς. Τον ενοχλεί βαθιά ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη  που συνυπέγραψαν δεκάδες χώρες, η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζεται ελληνική εθνική μειονότητα και η μουσουλμανική στη Θράκη χαρακτηρίζεται θρησκευτική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο Ψήφισμά του υπερψήφισε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία μία τροπολογία που είχα καταθέσει μαζί με δύο εκλεκτούς συναδέλφους μου με την οποία καταδικάζεται η Τουρκία για το μη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καθίσταται η Συνθήκη της Λωζάννης ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Έχω την τιμή να προεδρεύω της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τον περασμένο Δεκέμβριο την Άγκυρα για τη συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία μετέχουν 40 ευρωβουλευτές και 40 Τούρκοι εθνικοί βουλευτές. Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την τουρκική ηγεσία στο ανώτατο επίπεδο. Και όλα αυτά που σας ανέφερα παραπάνω είχα τη δυνατότητα να τους τα καταστήσω σαφή με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Επιτρέψτε μου, επίσης, και ένα τελευταίο σχόλιο. Που σχετίζεται και με τη διαμαρτυρία μου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι για την εκδήλωση μίας αποκαλούμενης «Ένωσης Τούρκων Δυτικής Θράκης» σε αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Τίποτα από όλα αυτά που προανέφερε δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί αν στη δεκαετία του ’70 είχαμε υποκύψει στο σύνθημα του λαϊκισμού εκείνης της εποχής, το αλησμόνητο «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Αλλά ευτυχώς και σήμερα, δικαιώνεται η διαχρονική ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι τα πολιτικά οφέλη της Ελλάδος από την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη θα είναι πολύ μεγαλύτερα ακόμη και από τα πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη.