Home > νέα > Σύσκεψη ΠΕ Δράμας – Καβάλας – Σερρών για τη λειψυδρία Σκοπός η ορθή διαχείριση του νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επ’ ωφελεία αγροτών & κτηνοτρόφων

Σύσκεψη ΠΕ Δράμας – Καβάλας – Σερρών για τη λειψυδρία Σκοπός η ορθή διαχείριση του νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επ’ ωφελεία αγροτών & κτηνοτρόφων

Σύσκεψη ΠΕ Δράμας – Καβάλας – Σερρών για τη λειψυδρία

Σκοπός η ορθή διαχείριση του νερού

κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

επ’ ωφελεία αγροτών & κτηνοτρόφων

Με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ της περιοχής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΘΕΜΑΤΑ για την ορθολογική διαχείριση του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα λειψυδρίας, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στην Π.Ε. Δράμας.

Η σύσκεψη έγινε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Σερρών  κ. Μωυσιάδη, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων από τη ΔΑΟΚ της Π.Ε. Δράμας, καθώς και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ Δράμας, Καλού Αγρού, Φωτολίβους, Βοϊράνης, Φιλίππων και των Σερρών.

Όπως είναι γνωστό, ήδη από την περυσινή χρονιά υπήρξαν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας στην περιοχή και θα έπρεπε να υπάρχει η ορθή διαχείριση του νερού, τόσο κυρίως από την πλευρά της Καβάλας στα Τενάγη Φιλίππων, όσο και από το φράγμα στην περιοχή της Συμβολής από την πλευρά των Σερρών.

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, το ζητούμενο είναι η ορθολογική διαχείριση των νερών του κάμπου, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους των τριών νομών στην περιοχή. Καθώς και να υπάρχει σωστή διαχείριση του νερού, τόσο στα Τενάγη Φιλίππων, όσο και στην περιοχή του φράγματος της Συμβολής.

Moysiadis Serron

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ι. Μωυσιάδης.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Μωυσιάδης, είπε ότι «η σύσκεψη αυτή γίνεται για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη χρήση του νερού, το οποίο είναι και πολύτιμο και επικίνδυνο. Κάποιες στιγμές και για κάποιες περιοχές είναι πολύτιμο γιατί πρέπει να ποτίσει ο αγρότης και για κάποιες άλλες περιοχές είναι επικίνδυνο, όταν υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχει εκχύλιση – πλημμύρα.

Γα να μπορέσουμε να αποφύγουμε το δεύτερο και να εξασφαλίσουμε το πρώτο, γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μια σωστή διαχείριση. Η διαχείριση αυτή όμως χρειάζεται συναίνεση και συνεννόηση από όλους, γι’ αυτό βρίσκονται οι τέσσερις ΤΟΕΒ εδώ, να συναποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το φράγμα και να μην υπάρχουν προβλήματα».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μωυσιάδης, «νερά υπάρχουν, αλλά πολλές φορές τα νερά έρχονται την περίοδο που δεν τα θέλουμε. Ενώ την περίοδο  που τα θέλουμε είναι λειψά. Και είναι επόμενο αυτό, γιατί χρειαζόμαστε να ποτίσουμε όταν δεν υπάρχουν νερά».

Τέλος, ο κ. Μωυσιάδης τόνισε ότι ο Νομός Σερρών έχει δύο σημαντικά φράγματα: «Το φράγμα της Κερκίνης που είναι το μεγαλύτερο και καλύπτει τις ανάγκες του μεγάλου κάμπου, της κύριας καλλιεργούμενης έκτασης, ώστε να συγκρατεί το νερό το χειμώνα και να το διαθέτει το καλοκαίρι όταν έχουμε λειψυδρία και το φράγμα της Συμβολής, το οποίο χρειάζεται να συνδιαχειριστούμε για να εξυπηρετηθούμε όλοι, δηλαδή και οι 3 νομοί Σερρών, Δράμας, Καβάλας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι «τις προηγούμενες χρονιές, είχαμε πετύχει με τη συνεργασία των 3 νομών και  μπορέσαμε να έχουμε μια καλή συνεργασία στο θέμα της διαχείρισης των νερών και των φραγμάτων που μέσω αυτών γίνεται η διαχείριση των νερών, εκεί όπου είναι η νοτιότερη πλευρά της πεδιάδας της Δράμας, τα Τενάγη και η παρατενάγεια περιοχή. Αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους ΤΟΕΒ, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα προς όφελος της περιοχής και δεδομένου των κλιματικών συνθηκών που είναι και απρόβλεπτες και πιεστικές για όλους μας».

Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος εξήγησε ότι, «δεν υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ μας, αλλά το νερό είναι ένα αγαθό το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη. Δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες και η έλλειψη αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι η διαχείριση την οποία εφαρμόζουμε, είναι μια διαχείριση η οποία έχει και τις σχετικές απώλειες. Δεν χρησιμοποιούμε ούτε την πιο σύγχρονη τεχνολογία, ούτε έχουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ούτε είμαστε σε θέση να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».