Home > νέα > Σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής αποκτά ο Δήμος Δράμας

Σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής αποκτά ο Δήμος Δράμας

Σε καλό δρόμο το υποέργο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ)

Σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής

αλλαγής αποκτά ο Δήμος Δράμας

Εγκρίθηκε το πρώτο πρακτικό από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας

Με ανοιχτά δεδομένα για επιστήμονες και άλλους ενδιαφερόμενους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας στις 30 Δεκεμβρίου 2019 και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 3 Ιανουαρίου 2020, η έγκριση του πρώτου πρακτικού, για το διαγωνισμό του έργου: «Έξυπνο σύστημα παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής Δήμου Δράμας» με συνολικό προϋπολογισμό 145.161,29 ευρώ.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Το «έξυπνο» αυτό σύστημα, θα περιλαμβάνει μετεωρολογικό σταθμό καθώς και μονάδες μέτρησης των ρύπων του αέρα, της ροής και της ποιότητας των υδάτων, και, μέσω μιας ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων, θα δίνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το μικροκλίμα της περιοχής.

Για το «έξυπνο» αυτό σύστημα της μέτρησης του μικροκλίματος της πόλης της Δράμας, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου καθώς και η διευθύντρια Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κα. Κατερίνα Ιωσηφίδου, οι οποίοι μας εξηγούν ότι, «το έργο μπήκε ως καινοτόμο μέσα στο γενικότερο σύνολο των έργων και των παρεμβάσεων που θα γίνουν στην περιοχή, με στόχο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ασυρμάτων σημείων μέτρησης περιβαλλοντικών χαρακτήρων και στοιχείων για την συγκέντρωση ανοιχτών δεδομένων».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, θα εφαρμοστούν συνολικά πέντε σταθμοί μετρήσεων, τόσο στην περιοχή παρέμβασης της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης επί της οδού της 19ης Μαΐου αλλά και ευρύτερα. Τα σημεία αυτά θα προκύψουν μετά από τη μελέτη που θα γίνει στο πρώτο στάδιο αυτής της ανάπτυξης, για την τελική χωροθέτηση των σημείων αυτών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται στο Δήμο Δράμας, θα μπαίνουν στο Cloud και από εκεί και πέρα θα υπάρχουν εργαλεία τα οποία θα αξιολογούν τα δεδομένα και θα γίνονται προτάσεις για κάποιες κινήσεις, όπως διοικητικές ή άλλες παρεμβάσεις.