Home > νέα > Τα θύματα θα πρέπει να βρουν το θάρρος να μιλήσουν για να βρουν υποστήριξη-Δηλώσεις της Κοινωνιολόγου της Ένωσης Κυριών Δράμας στον «Π.Τ.»

Τα θύματα θα πρέπει να βρουν το θάρρος να μιλήσουν για να βρουν υποστήριξη-Δηλώσεις της Κοινωνιολόγου της Ένωσης Κυριών Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις της Κοινωνιολόγου της Ένωσης Κυριών Δράμας στον «Π.Τ.»

Τα θύματα θα πρέπει να βρουν

το θάρρος να μιλήσουν

για να βρουν υποστήριξη

Περίπου 100 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Δράμα τα προηγούμενα χρόνια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΜΕΤΡΑ της καραντίνας σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνο για την προστασία όλων μας από τον κορωνοϊό Covid-19, φέρνουν πιο έντονο από ποτέ, το θέμα με τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας.  Ενός κακού μύρια έπονται, όπως λέει και ο σοφός λαός μας.

Οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, πλέον τα βιώνουν στο πολλαπλάσιο στη διάρκεια της καραντίνας και για όσο τουλάχιστον κρατήσει όλη αυτή η κατάσταση.  Αν και ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί επίσημα στοιχεία για αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, εντούτοις είναι γενικώς παραδεκτό, ότι αυτά θα έχουν αύξηση.

«Στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί τρεις δολοφονίες γυναικών το χρονικό διάστημα της καραντίνας», ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γρηγόρη Λέων, Προέδρου της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «παρότι το ιατρείο μου παραμένει διαθέσιμο μόνο για έκτακτα περιστατικά, ήδη έχω κληθεί να εξετάσω αυτές τις μέρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που συνδέουν την κατάστασή τους με τον εγκλεισμό στο σπίτι».

ENOSH KYRION DRAMAS

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας και μίλησε με την Κοινωνιολόγο κα. Σοφία Ευγενίδου. Όπως μας ενημέρωσε, μέχρι σήμερα στην Ένωση Κυριών Δράμας, έχουν καταγγελθεί περίπου 100 περιστατικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, και μέχρι το διάστημα που ξεκίνησαν τα γεγονότα με τον κορωνοϊό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα. Ευγενίδου, «όλα αυτά τα περιστατικά μέρα με τη μέρα πληθαίνουν και ιδίως το τελευταίο διάστημα» και διευκρίνισε ότι, «τα 100 περιστατικά είναι μέχρι το διάστημα που ξεκίνησε το θέμα με τον κορωνοϊό. Γι’ αυτά τα περιστατικά έχουμε στη δομή 3 ψυχολόγους με τους οποίες συνεργαζόμαστε, οι οποίοι βλέπουν τα περιστατικά, μιλάνε μαζί τους και σε περίπτωση που χρειαστεί, τα παραπέμπουν είτε στη γραμμή ψυχικής υγείας του Δήμου, είτε στο Πανελλαδικό Δίκτυο Ψυχικής Στήριξης».

Όπως εξήγησε η ίδια «ουσιαστικά πρόκειται για γυναίκες, οι οποίες ανάλογα φιλοξενούνται στο Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών και γυναικών, γιατί οι γυναίκες που έχουν παιδιά, φιλοξενούνται μαζί με τα παιδιά τους, ωστόσο εμείς φιλοξενούμε γυναίκες από άλλες περιοχές και όχι από τη Δράμα, για ευνόητους λόγους. Τα περιστατικά της Δράμας που χρειάζονται φιλοξενία, τα παραπέμπουμε σε δομές άλλων Νομών, για να μην μπορούν να τους βρουν τα άτομα τα οποία τις κατατρέχουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η κα. Ευγενίδου, «συνήθως η βία αυτή προέρχεται από τους συζύγους ή τις συντρόφους των γυναικών αυτών».

Ερωτώμενη για την περίοδο από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα αν υπάρχουν κάποιες καταγγελίες προς την Ένωση Κυριών Δράμας, η κα. Ευγενίδου απάντησε πως δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία αυτή τη στιγμή ή τουλάχιστον δεν έχουν γίνει κάποιες επίσημες καταγγελίες.

Τέλος, η ίδια, συμβουλεύει ότι, «σε περίπτωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, θα πρέπει να απευθύνονται σε όποιον φορέα νομίζουν ότι μπορούν να απευθυνθούν, είτε στο δικό μας φορέα για να μπορέσουμε να τις στηρίξουμε, να βρουν το θάρρος να μιλήσουν για να βρουν υποστήριξη. Διαφορετικά δεν μπορούν να βρουν λύση οι περισσότερες μόνες τους στο πρόβλημά τους».