Home > Πρώτο Θέμα > Τέλη Μαρτίου ξεκινάει το νέο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κ. Βενετίδη

Τέλη Μαρτίου ξεκινάει το νέο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κ. Βενετίδη

Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κ. Βενετίδη στον «Π.Τ.»

Τέλη Μαρτίου ξεκινάει το νέο πρόγραμμα

καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ

► Αυξημένος προϋπολογισμός κατά 30% από 7,5 εκ. € στα 11 εκ. €

► Για πρώτη φορά παρακολούθηση του ιού του Δυτικού Νείλου στα κοτόπουλα!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, πλησιάζει ο καιρός για να ξεκινήσουν τα προγράμματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Κάθε τριετία, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, δίνει περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διενεργήσει ψεκασμούς σε όλη την επικράτεια ευθύνης της.

Ήδη, όπως είχαμε δημοσιεύσει στις 23 Ιανουαρίου 2020 στον «Πρωινό Τύπο», στη δημοσιότητα βρίσκεται η σχετική προκήρυξη για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τριετίας – όπως και το προηγούμενο – και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 11.597.940 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσε τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του έργου είναι η διαχείριση νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών καθώς και ενέργειες σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι οι μετρήσιμες δράσεις καταπολέμησης από εδάφους και από τον αέρα, η τοποθέτηση επιστημονικά υπεύθυνου ανά περιφερειακή ενότητα και ενός γενικού συντονιστή του έργου.

Venetidis Kostas

Βενετίδης: Βελτιωμένο πρόγραμμα

Με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης για θέματα Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης, τονίζει ότι αυτή τη φορά έγινε μια νέα μελέτη «και είδαμε καλύτερα το προηγούμενο πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών. Ενδεχομένως υπήρχαν κάποιες αστοχίες και είδαμε καλύτερα τι έπρεπε να γίνει και τι έπρεπε να βελτιώσουμε» και όπως εξηγεί, «ο προϋπολογισμός αυξήθηκε, γιατί αυξήθηκαν κατά πολύ οι επιφάνειες όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί, τόσο επίγειοι όσο και από αέρος».

 

Ιδιαιτερότητα ο Έβρος

Στην ερώτηση για το πού βρίσκονται τα περισσότερα προβλήματα με τα κουνούπια, ο κ. Βενετίδης κάνει ιδιαίτερη αναφορά για την περιοχή του  Έβρου:

«Μια ιδιαίτερα περίπτωση είναι ο Νομός Έβρου, ο οποίος γειτνιάζει με δύο χώρες. Η τουρκική πλευρά κατά το μεγαλύτερο διάστημα έχει περίπου μισό εκατομμύριο ορυζώνες, όπου αυτοί δεν ψεκάζουν παρ’ ότι έχουμε συναντηθεί πολλές φορές μαζί τους και έχουμε συζητήσει. Οπότε καταλαβαίνετε ότι, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν τρία ποτάμια, ένα δέλτα και οι δικοί μας ορυζώνες οι οποίοι ψεκάζονται, καταλαβαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Είναι μια Περιφέρεια η οποία έχει διάσπαρτους ορυζώνες στο Νομό Καβάλας, στο νότιο και βόρειο κομμάτι του Έβρου, έχει τέσσερα δέλτα, έχει συμπλέγματα από λίμνες συν όπως είπαμε τους ορυζώνες στην Τουρκία».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, θα επιδιώξουν μια επαφή με τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, ώστε για την περιοχή Σουφλίου και Λαβάρων του Έβρου, να δοθεί άδεια να γίνουν αεροψεκασμοί από αέρος. Επειδή είναι πολύ κοντά στα σύνορα, το ελικόπτερο δεν έχει άδεια να πετάξει και οι ψεκασμοί γίνονται επίγειοι.

 

Μηχανισμός παρακολούθησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Το 2019, ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για την Περιφέρεια ΑΜΘ, όσον αφορά την επιδημία με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Και μάλιστα, υπήρξαν και θύματα στην Περιφέρεια με αρκετούς θανάτους. Στην ερώτηση για το αν με το νέο πρόγραμμα υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση ή γίνουν κάποιες ιδιαίτερες δράσεις γι’ αυτό το θέμα, ο κ. Βενετίδης επισημαίνει:

«Πέρυσι είχαμε κρούσματα σε περιοχές της Καβάλας και Ξάνθης, οπότε θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά και  όπου υπάρχει έστω υπόνοια κρούσματος, θα εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας ώστε να ξεπεραστεί η επιδημία αυτή από την περιοχή μας.

Ήδη ετοιμάζουμε να αναπτύξουμε ένα μηχανισμό παρακολούθησης αυτού του επιπέδου του ιού. Θα εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα εντομολογικής εποπτείας. Επειδή πρώτα τα πουλερικά παρουσιάζουν το πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου, με ελέγχους που θα κάνουμε, θα βλέπουμε αυτά τα δείγματα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να ελέγχουμε τον ιό. Θα έχουμε δηλαδή έναν οδηγό πιο μπροστά από τα κοτόπουλα – επειδή αναπτύσσονται πρώτα – κάτι που δεν είχαμε μέχρι τώρα. Είναι μια νέα δράση για να προβλέπουμε αν έχουμε ιό του Δυτικού Νείλου».

Σ’ αυτό το σημείο, ο κ. Βενετίδης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια νέα δράση, για χώρους όπου θα συγκεντρώνεται πλήθος ανθρώπων. «Ένα έκτακτο μέτρο, είναι ότι για πρώτη φορά, θα ψεκάζουμε σε χώρους όπου θα συγκεντρώνεται πλήθος ανθρώπων. Για παράδειγμα, σε μια συγκέντρωση πολλών ανθρώπων θα πηγαίνουμε και θα ψεκάζουμε πιο μπροστά. Σκοπός μας, πέρα από την όχληση, να βελτιώσουμε κυρίως τα θέματα υγείας».